Fotograf: Cato Lein

Aktuell med: Om våren

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ut ur världen (på svenska 2015), för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006), som bland annat nominerades till Nordiska Rådets litteraturpris och det internationella IMPAC Dublin Literary Award. Han fick ett enormt internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp (på svenska 2010–2013). Karl Ove Knausgård är sedan flera år bosatt i Skåne.

Priser och utmärkelser:

Kritikerpriset 1998 för Ute av verden
P2-lyssnarnas romanpris 2004 för En tid for alt
Sørlandets litteraturpris 2005 för En tid for alt
Bragepriset 2009 för Min kamp
Gyldendalpriset 2011
Aust-Agder fylkeskulturpriset 2012
"Welt"-Literaturpreis 2015

Om vintern
"Kort sagt, en väldigt angenäm läsning av en av våra största nutidsförfattare i Norden."
Skånska Dagbladet
Om vintern
"Han har en fenomenal förmåga att gå från det grymt igenkänningsbara privata till något storögt existentiellt, universellt."
SR Kulturnytt
Om hösten
"Om hösten och Om vintern är i slutändan två oemotståndliga textsamlingar. [...] För läsaren är det som att komma till en solupplyst glänta i en mörk, tät skog."
ETC
Om hösten
"Men satan i gatan vad bra han skriver!" /SvD "Knausgård har en sådan oerhörd sensibilitet inför världen! Jag tror ärligt talat att han inte vet vad cynism är, åtminstone finns det inget spår av det i hans texter. Allt hänger samman, förbindelsen med världen är så intim att det blir hudlöst, och det är både hisnande och obehagligt att läsa. Karln blöder. Han tar saker på djupaste allvar - ibland önskar man att han skulle dra ett skämt, det ska erkännas - och i nio fall av tio kan han göra det utan att bli det minsta löjlig. Det kan bara bero på två saker: uppriktighet och stilistik. Att vara utrustad med all denna känslighet och samtidigt all den litterära begåvning det krävs för att förmedla den, man kan bli avundsjuk för mindre."Therese Eriksson

KALENDARIUM

tisdag 07 februari 2017

På djupet med Karl Ove Knausgård

Om våren är den tredje delen i Karl Ove Knausgårds årtidsböcker. Det är en roman om livets begynnelse, om ljuset men också om mörkret. I boken ingår också flera målningar av Anna Bjerger. I samtal med Anneli Dufva, kulturjournalist på Sveriges Radio.

189 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2017
206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: oktober 2016
206 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2016

UTGIVNING

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår