Gunnar Ardelius

Foto: Sara Moritz

Utforska författaren

Gunnar Ardelius, född 1981, debuterade med ungdomsboken Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (Rabén & Sjögren 2006). Boken översattes till flera språk, bland annat engelska, franska och tyska. Samma år nominerades den till Augustpriset och fick utmärkelsen Slangbellan.

Han har sedan dess skrivit ytterligare två ungdomsböcker, När du blundar tittar jag (2007) och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta (2010) som är en fristående fortsättning på den hyllade debutromanen.

Med Friheten förde oss hit (Norstedts 2012) debuterade Gunnar Ardelius som vuxenboksförfattare. För boken nominerades han till till Vi:s litteraturpris 2012 med motiveringen: "Lågmält och med stor pregnans gestaltar Gunnar Ardelius ett intensivt mänskligt drama som kretsar kring närhet, avstånd och makt."

Gunnar Ardelius utsågs i maj 2012 till ny ordförande i Sveriges Författarförbund.

Utgivning

Om boken

"Hon hade trott att allt genast skulle kännas annorlunda när de väl kom till Afrika, att hon skulle få uppleva en lättnad, ett skyddande flor över ansiktet som gav en behaglig glömska och gjorde världen mindre skarp i kanterna. Men Liberia var bara ett ställe som alla andra där man gick och lade sig i sängen bredvid sin man för att invänta morgonen. Varför skulle just Afrika handla om något mer existentiellt och äkta? Varför skulle tillvaron öppna sig just här?"

I slutet av 1960-talet åker en svensk familj till Liberia där pappan fått jobb som personalchef för det svenska gruvföretaget LAMCO. De är vackra och framgångshungriga och ute på sitt livs äventyr, men på plats i Liberia stiger obearbetade känslor och konflikter upp till ytan. Hettan och fukten pressar på. Margret sörjer sin älskare som hon lämnat i Sverige och tar sin tillflykt till lugnande tabletter, Hektor får problem på gruvan där vild strejk ständigt hotar. Mårten blir vän med Ormpojken, familjens trädgårdsboy, och börjar ställa sig på liberianernas sida mot kolonialisterna. Han tror på p-pillret och proletariatets internationella solidaritet. Ställningstaganden som riskerar att få ödesdigra konsekvenser.

Läs mer

Gunnar Ardelius

Friheten förde oss hit