Jesper Sannel

Utforska författaren

Jesper Sannel arbetar med sjökortsproduktion för Hydrographica. Jesper har samma bakgrund som Lars Granath och undervisade tidigare vid Stockholms universitet. Sedan år 2000 arbetar de tillsammans med att producera storskaliga specialsjökort över skärgårdarna.

Utgivning

Om boken

Boken Arholma-Landsort är en modern hamnbeskrivning över Stockholms skärgård och Gotland som kombinerar såväl naturhamnar som gästhamnar med öarnas historia, sevärdheter, affärer, krogar m.m. Lars Hässler har skrivit bokens huvudsakliga textinnehåll och kartografen Lars Granath svarar för bokens naturhamnsinformation. Den nya upplagan av Arholma-Landsort innehåller cirka 190 flygfototolkade och fältmätta naturhamnar. 25 stycken är nyritade för den här utgåvan. De presenteras på sjökort i de navigeringsvänliga skalorna 1:3 000 till 1:10 000. Alla sjökort, som är speciellt framtagna och unika för boken, är i fyrfärg och kompletteras av en förklarande text som beskriver angöring och lämplighet vid olika väderförhållanden.

När Gotland inkluderats i boken, så har antalet gästhamnar ökat till 72 stycken. Alla hamnar har flygfotograferats och till varje hamn finns en informationstext om dess lämplighet för olika vindar, service etc. Boken är rikt illustrerad med vackra flyg- och naturfotografier tagna av fotografen Malcolm Hanes. Arholma-Landsort behandlar även ämnen som naturreservat och skyddsområden, fiske och jakt, båtcharter, paddling, sjösäkerhet och sjöväder. Målgruppen är främst båtägare, men genom sitt breda innehåll är boken intressant för alla som vistas i Stockholms skärgård och på Gotland.

Läs mer

Lars Hässler, Jesper Sannel, Lars Granath

Arholma-Landsort med Gotland

Om boken

Landsort-Skanör omfattar hela den 400 sjömil långa kuststräckan fram till Falsterbonäset, och inkluderar även Öland. Denna hamnguide är upplagd på samma överskådliga sätt som sin föregångare, den populära boken Arholma-Landsort. Här presenterar Lars Granath cirka 160 naturhamnar på 120 nyritade sjökort i de navigeringsvänliga skalorna 1:3 000 till 1:10 000. Boken innehåller även 102 flygfotograferade gästhamnar. Journalisten och seglaren Catharina Söderbergh står för bokens huvudsakliga textinnehåll.

Kuststräckan presenteras sjökortsvis från norr till söder på ett tydligt och trevligt sätt. I varje sjökortskapitel finns specialer över aktuella gäst- och naturhamnar med viktig hamninformation. Läsaren serveras både matnyttig läsning och kuriosa om öar, stora och små hamnar, kuststäder m.m. Författaren tipsar om sevärdheter, affärer, kustnära krogar och trevliga utflyktsmål. Det ges också en fin bild av Ostkustens historia och natur. Precis som i Arholma-Landsort kompletteras sjökortskapitlen av specialavsnitt om bland annat Ostkustens historia och natur och allemansrätten. Boken innehåller även kapitel som behandlar viktiga ämnen som säkerhet ombord. Den intresserade kan försjunka i de trevliga texterna om t.ex. långfärdsskridskoåkning, dykning och kapitlet om fyrarnas historia.

Landsort-Skanör är kort sagt en mycket välmatad skärgårds- och kustguide för båtfolk, helt unik i sitt slag. Boken passar lika bra att använda om man vill utforska Ostkusten från landbacken.

Läs mer

Landsort-Skanör

Jesper Sannel, Lars Granath, Catharina Söderbergh

Landsort-Skanör

Om boken

Skanör-Strömstad är upplagd på samma sätt som sina föregångare med seglarens behov i centrum. I texten blandas praktisk information med lokal historia och tips på sevärdheter. Skånes, Hallands och Bohusläns cirka 130 gästhamnar har flygfotograferats av Dan Ljungsvik och presenteras med utförlig hamninformation (se nedan). Lars Granath och Hydrographica svarar för presentationen av cirka 130 naturhamnar i skalorna 1:3000-1:10000 (se nedan). Förutom hamninformation tar Skanör-Strömstad även upp ämnen som havsmiljön i västerhavet, naturskydd, allemansrätten och sjöväder. Särskilda kapitel ägnas åt till exempel fyrplatser, fisket i Bohuslän, båtbyggeri, segelfartyg och segelsällskap. Boken är rikt illustrerad med över 300 bilder och kartor och praktiskt inbunden med mjuka flikförsedda pärmar.

Författare är Orustbon och journalisten Dougald Macfie som delar med sig av sin mångåriga erfarenhet av Västkustens farvatten.
Sagt om boken:
Ur Praktiskt Båtägande, nr. 3 april 2005
"… de (har) skapat en mycket gedigen guidebok som känns som den mest genomarbetade i serien." (Betyg: 4 av 5)

Ur Stångmärket nr. 2 2005
"En mycket bra handbok och samtidigt trevlig läsning."

Ur Trossen nr. 2 2005
"Å ena sidan en komplett hamnguide … Å andra sidan en vacker, faktaspäckad beskrivning …"
"… boken ger också behållning åt en riktig landkrabba …"

Ur Trälhavets båtklubbs tidning Kanalen nr. 2 2005
"Den nya boken innebär ett lyft för den som vill segla på västkusten … Man blir sugen på att segla på västkusten igen, när man läser boken!"

Ur Atlantica nr. 2 2005
"En mycket bra guide, som fyller en lucka i utbudet."

Ur Helsingborgs Dagblad och Nordvästra Skånes Tidningar 26 februari 2005 av Håkan Palm
"… detta är en bra lots för den som vill upptäcka Västkusten i hela dess längd. Så mycket mer i informationsväg går knappast att begära mellan pärmarna på en vanlig bok."

Ur Skånska Dagbladet och Sydsvenska Dagbladet 13 mars 2005
"Boken 'Skanör-Strömstad' är … ett efterlängtat tillskott för seglare som utforskar västkusten."
"… vad som gör både den nya och de tidigare böckerna angelägna är främst … de mycket tillförlitliga skisserna över alla naturhamnar."




Läs mer

Skanör-Strömstad

Jesper Sannel, Lars Granath, Dougald Macfie, Joakim Lannek

Skanör-Strömstad