Karin Björkegren Jones

Foto: Anneli Hildonen

Utforska författaren

Karin Björkegren Jones är en uppskattad hälsoinspiratör, författare, journalist och utbildad yogalärare. När hon inte yogar håller hon knipworkshops och retreats eller skriver på sin populära blogg Yoga, mat och meningen med livet. I januari 2014 tilldelades Karin hederspriset Guldäpplet i kategorin Hälsoinspiratören av tidningen Hälsa för sitt skrivande om den egna cancerdiagnosen, och hon har nått stora framgångar med sina böcker Yoga för livet, Yoga för kvinnor, Knip för bättre hälsa och Frisk och strålande hy på naturlig väg.

Utgivning

Om boken

Det finns gott om yogaböcker men ingen som direkt utgår från kvinnors olika åldrar och behov.

Yogan är ett kraftfullt verktyg som kan påverka kvinnors välbefinnande i olika stadier av livet: lindra humörsvängningar i tonåren och vid PMS, minska problem under graviditeten och efter förlossningen samt under klimakteriet.
Under lång tid har vi ägnat oss åt att träna för att få vackra och välformade kroppar, men jakten på den perfekta kroppen har snarare ökat avståndet mellan kropp och själ. Därför har yogan fått ett sådant genomslag i västvärlden de senaste åren.
Yoga för kvinnor inleds med en kort introduktion som bland annat presenterar de åtta stegen som är yogans grundpelare. Sedan följer några andningsövningar som man använder sig av när man praktiserar yoga, och som hjälper till att öka utövarens lugn och koncentration.
Huvuddelen i boken innehåller ett femtiotal övningar som framför allt bygger på hathayogan, men är influerade av ashtangiyogan. Rörelserna och ställningarna ger styrka, smidighet och avslappning. De är indelade efter de olika behov kvinnan har under sitt liv, med tyngdpunkten på kvinnan mitt i livet. Självklart går de att kombinera ihop till ett personligt program. Merparten kräver inga förkunskaper, men efter några gånger når utövaren djupare in i varje rörelse.
Alla ställningar i boken visas av lärare som dagligen undervisar i yoga.

Läs mer

Karin Björkegren Jones

Yoga för kvinnor

Om boken

Kan vi lära oss att stressa mindre?

Ja, absolut. Fast jag tror vi behöver förstå att det kan ta tid. För mig har en av livets stora utmaningar varit att hantera stressen. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter och upptäckter, och bjuda på övningar som kan hjälpa dig att ta det lugnare och hitta ro i ett mer långsamt liv.

Den här boken handlar om hur viktigt det är att återhämta sig, om att våga vara i det där mellanrummet mellan aktiviteter och kanske till och med njuta av att ingenting händer.

Ta pauser. Tupplura. Titta på molnen.

Läs mer

Ett stressfritt liv

Karin Björkegren Jones

Ett stressfritt liv

Om boken

Man blir aldrig för gammal för att yoga, tvärtom. Ju äldre man är desto mer vinner man på att yoga. Yogan är din bästa pensionsförsäkring. Klimakteriebesvär, sömnproblem, matsmältningproblem, urinläckage och många andra problem går att avhjälpa med yoga.

I övergångsåldern förändras hormonbalansen kraftigt i kroppen, bland annat minskar de kvinnliga könshormonerna, östrogenet. Det gör att många kvinnor får övergångsbesvär som svettningar, vallningar, sömnproblem och humörsvängningar.
Att investera i sin hälsa är den bästa pensionsförsäkring man kan tänka sig och det är aldrig för sent att börja. Förutom att du blir starkare, vigare och smidigare, smyger sig yogan också in mentalt. Yogan hjälper dig att förbereda dig för alla skiftningar i livet och den gör att du vågar möta de förändringar som sker i kroppen när du åldras med kärlek, respekt och tilltro till dig själv. Yogan stärker helt enkelt ditt självförtroende. När du yogar märker du ganska snart att du sover bättre, matsmältningen förbättras, du får mer energi och du har lättare för att koncentrera dig. Yogan lär dig att leva i balans och känna harmoni både i kropp och själ.

Ur innehållet:
· Vad är yoga? Och varför ska man yoga?
· Vad händer i kroppen när man åldras? Boken tar avstamp i klimakteriet med hjälp av hormonyoga.
· Antirynk-yoga, slipp rynkor och botox genom att yoga med ansiktet.
· Intervjuer med kvinnliga förebilder som åldras vackert med yoga.
· Vikten av en bra andning.
· Träningskapitel med övningar som visas av vackra, åldrande kvinnor.

"Jag har mött många äldre kvinnor som inspirerat mig och fått mig att förstå vad yogan kan göra för oss kvinnor. Genom yogan behåller dessa kvinnor en ungdomlighet inte bara i sina kroppar utan också mentalt", säger Karin Björkegren.

Läs mer

Yoga för livet

Karin Björkegren Jones

Yoga för livet