Fotograf: Scanpix

Press images

Aktuell med: Bränt barn söker sig till elden

Cordelia Edvardson (1929 - 2012) var under lång tid ett unikt namn i svensk journalistik, många gånger prisad för sin saklighet och samtidiga förmåga att erbjuda en personlig och engagerad blick i sina krönikor och nyhetsreportage.

2006 fick hon motta Axel Liffner-priset som utdelas av Aftonbladet. 2007 fick hon både förlaget Natur och Kulturs kulturpris och Svenska Freds- och Skiljedomsföreningens Fredspris.

2010 fick Edvardson ett journalistpris uppkallat efter sig. JMK, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms universitet initierade priset om 10 000 kronor som vartannat år ska delas ut till en journalist som har "ett starkt engagemang, ett personligt tilltal och en blick för det stora i det lilla". Med andra ord uppmuntrar priset journalistik i Edvardsons anda.

 

Läs mer Dölj

SENASTE RECENSIONERNA

Berättelser från gränsen
Pressröster om Berättelser från gränsen "Ett vanligt missförstånd är att en reporter bör stå utanför skeendet och vara, eller låtsas, objektiv. Tvärtom är en riktigt bra reporter alltid engagerad och närvarande, men utan att ta parti i sin rapportering. Då kan också texterna hålla att läsa i bokform, som här, långt efter att de dagsaktuella skeendena blåst förbi." Lars Linder, Dagens Nyheter"Berättelser från gränsen tecknar i sin blandning av djupa personliga betraktelser och skarpa politiska analyser ett fascinerande porträtt av avsändaren: flickan som överlevde helvetet, har svårt för paradiset och inser skärseldens, mellantillståndets, renande nödvändighet." Inga-Lina Lindqvist, Aftonbladet"Det är utan tvekan en bok som visar på Cordelia Edvardsons bredd och stilistiska förmåga. Vare sig hon skriver om Mellanöstern, Auschwitz, "hälsofascisternas" terror eller diskningens själsläkande egenskaper, gör hon det med samma slagfärdighet, klokhet och engagemang." Catrin Ormestad, Upsala Nya Tidning

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.