Marita Conlon-McKenna

Utforska författaren

Marita Conlon-McKenna är en av Irlands främsta barn- och ungdomsförfattare som numera även skriver vuxenromaner med framgång. Hon har bland annat skrivit Kockskola för ensamma hjärtan och Den lilla hattaffären på hörnet. Marita Conlon-McKenna är aktiv medlem i Irländska PEN och har belönats med ett flertal priser.

Utgivning

Om boken

Allt ställs på ända den dag Kate, Moya och Romy får veta att deras mamma, Maeve Dillon, ligger för döden. Det är dags att lämna Dublin, London och New York och återvända till Dunmore och det lilla huset med utsikt över Irländska sjön där de växte upp. Men när systrarna konfronterar det förflutna och de val de gjort genom åren kommer gammal avundsjuka upp till ytan.

Karriäristen Kate börjar ifrågasätta sitt liv som ambitiös advokat och ensamstående mamma; tillvaron känns som en ständig kamp där valet står mellan jobbet och att ta hand om dottern Molly. Att ha tid för ett förhållande finns inte på kartan. Dessutom har Patrick, en av de få män hon fallit för, gift sig med hennes syster. Vackra Moya tvingas ifrågasätta sitt äktenskap med den charmige men notoriskt otrogne Patrick och ta reda på vem hon egentligen är. För vilda och rastlösa Romy, som har rest runt hela världen och inte satt foten på Irland på många år, är det dags att sluta fly och hitta modet att konfrontera sin familj.

Under årens lopp har Maeve vant sig vid att se sina döttrar i mer eller mindre fastlåsta roller: Moya är den vackra och bekymmersfria, Romy den modiga och vilda, och Kate den som skulle bli något. För att kunna slå sig fria från de gamla rollerna och bryta sig loss behöver alla rannsaka sig själva, en gång för alla.

Marita Conlon-McKenna är en av Irlands främsta barn- och ungdomsförfattare som numera även skriver vuxenromaner med framgång. Hon har bland annat skrivit Kockskola för ensamma hjärtan och Den lilla hattaffären på hörnet. Marita Conlon-McKenna är aktiv medlem i Irländska PEN och har belönats med ett flertal priser.


Läs mer

Marita Conlon-McKenna

Tre gånger så mycket kärlek

Om boken

Kate och Paddy Cassidy har varit gifta i tjugofem år och nu vill Paddy att de gör något alldeles speciellt i samband med silverbröllopet. Men Kate våndas över den hemlighet hon gått och burit på i alla dessa år och som nu kommer att röjas.

Erin Harris har förstått sedan länge är hon inte är som de andra i sin familj. Sakta men säkert har hon pusslat ihop bitar av information och nu har hon bestämt sig för att ta reda på vem hon egentligen är och varifrån hon kommer.

Nina Harris har alltid ägnat sig helhjärtat åt familjen och äktenskapet. Därför gör det särskilt ont när hennes dotter beslutat sig för att söka upp en kvinna som ingen av dem känner men vars skugga alltid vilat över familjen.

Det förflutna kommer man inte undan och därför måste Kate, Erin och Nina - var och på sitt sätt - försonas med det som hände för så många år sedan, hitta ett sätt att hantera det och ge kärleken och lyckan en andra chans.

Läs mer

En alldeles särskild dag

Marita Conlon-McKenna

En alldeles särskild dag

Om boken

Molly Hennessy lämnas ensam när hennes make David oväntat dör i hjärtinfarkt. Deras hus i byn Kilfinn är charmigt men befinner sig till stora delar i förfall. Till Mollys förskräckelse hör dessutom banken av sig och vill att hon betalar av lånen på huset.

Hennes brorsdotter Kim behöver en ny start i livet. När Molly får en idé om hur Mossbawn House ska räddas gör de båda Gina, som jobbar i byns kafé, delaktig i planerna.

Efter framgångarna med En liten hattaffär på hörnet och Kockskola för ensamma hjärtan visar Marita Conlon-McKenna återigen att hon skriver irländsk feel-good när den är som bäst.

Läs mer

Den glömda rosenträdgården

Marita Conlon-McKenna

Den glömda rosenträdgården

Om boken

Möt irländska Alice, skild från Liam och med utflugna barn. På dagarna kämpar hon för att få det att gå ihop ekonomiskt som extraanställd på en revisionsbyrå. Egentligen är Alice urusel på siffror och räkenskaper men fenomenal på matlagning, övertygad som hon är om att det är kärleken till råvarorna som gör att maten blir god.

Alice har en gedigen bakgrund som kock, hon började i köket på sina föräldrars badhotell och utbildade sig sedan i Paris för att få jobb på några av Dublins finaste restauranger. Men när hon träffade Liam hängde hon upp kockmössan på kroken och ägnade sig åt att laga mat åt familj och vänner i stället. Och nu sitter hon där, ensam hemma, och ska laga mat till sig själv. Urtråkigt!

Alices vänner uppmanar henne att öppna en kockskola i hemmet, precis som Julia Childs gjorde! Alices kockskola ser dagens ljus och hon upptäcker att hon har gåvan att få en grupp fullständiga främlingar att älska matlagning. Alla Alices elever har sina egna speciella skäl för att komma till lektionerna: Lucy har flyttat hem till sina föräldrar och har ingen aning om vad hon ska göra med sitt liv, Rob är en änkeman som aldrig tagit i en kastrull i hela sitt liv. Tessa tar hand om sin sjuka mor och vill veta mer om dietkost, Kitty har bestämt sig för att göra något kreativt på sin fritid medan hennes man sitter fast förankrad framför tv:n. Alices kockskola blir lika mycket en matlagningskurs som en skola för livet.


Läs mer

Kockskola för ensamma hjärtan

Marita Conlon-McKenna

Kockskola för ensamma hjärtan

Om boken

Amy och Dan bor tillsammans i Dublin. De är i trettioårsåldern, upptagna av sina karriärer och har en stor vänkrets. Deras båda familjer tycker att de är som gjorda för varandra, så när Dan friar till Amy under en romantisk weekendresa till Venedig och Amy säger ja blir släkt och vänner eld och lågor. Särskilt Amys mamma Helen, som i egenskap av brudens mor, kan glädja sig åt att planera sin dotters drömbröllop.

Amy och Helen går in för planeringen med liv och lust. Men det är mycket som behöver ordnas och många viljor ska samsas. Till slut växer planeringen Amy över huvudet och allt prat om det stundande bröllopet tär på hennes och Dans relation.
Katastrofen är ett faktum när Dan fått nog och slår upp förlovningen efter ett uppslitande gräl. Amy flyttar in hos sin bästa väninna Jess samtidigt som hennes pappa blir sjuk och måste gå igenom en svår bypassoperation. Dan deppar på sitt håll och inser till sist att han måste stå upp för sin kärlek till Amy och inte låta deras bröllop stå i vägen för den. När Amy säger ja igen vet båda att de själva måste ta kontroll över bröllopet för att det ska bli en fest i kärlekens tecken.

Läs mer

Sommarbruden

Marita Conlon-McKenna

Sommarbruden

Om boken

"Det finns inget skönare i denna värld än ett lyckat äktenskapsmäkleri."
Emma Woodhouse i Jane Austens roman Emma

"Maggie Ryan tyckte att hon hade parat ihop saker och ting hela livet. Från enkla saker som sockor och underkläder i lådor och tvättkorgar, dukningar och menyer, kläder, möbler och gardiner till val som krävde större eftertanke. Det var att sammanföra människor som var Maggies egentliga talang, och det var också något som hon gjorde gärna och ofta. Hon log när hon tänkte på dagens stora söndagslunch då hon skulle samla familj och vänner kring sitt snudd på antika matsalsbord."

Maggie Ryan rår inte för det! Hon kan inte låta bli att para ihop olika personer eller matcha saker. Eftersom hon har tre snygga och smarta döttrar som fortfarande är singlar så bestämmer hon sig för att skrida till verket och försöka sammanföra dem med varsin passande partner. Men hennes projekt visar sig mycket svårare än hon först trodde.
Äldsta dottern Grace har givit upp hoppet om att träffa en vettig kille efter en lång rad olyckliga kärleksförhållanden, och inriktar sig i stället på sin karriär. Mellandottern Anna tror inte att hon ska hitta någon som kan leva upp till hennes romantiska ideal. Var hitta en romantiker i vår cyniska tid?
Yngsta dottern Sarah är ensamstående mor till sin lilla dotter Evie och har inte någon tid över för drömmar om vare sig kärlek eller svärmeri.

Som den irländska mor hon trots allt är, tänker Maggie Ryan inte låta sig nedslås. Hon ska minsann se till så att döttrarna får de där förbaskade ringarna på sina fingrar. Hela projektet tar en oväntad vändning när den ogifte ungkarlen Mark McGuinness blir granne med familjen Ryan. Ett tillfälle som genast måste utnyttjas!

Läs mer

Bröllopsfixaren

Marita Conlon-McKenna

Bröllopsfixaren

Om boken

När Ellie Matthews mamma dör står hon plötsligt som ensam ansvarig för hennes gamla hattaffär i hjärtat av Dublin. Men förändringens vindar blåser över Irland och hattbranschen är onekligen ett osäkert kort - vem köper egentligen en hatt i dag? Dessutom vill ett företagskonglomerat riva alla butikerna på gatan för att bygga en stor galleria, och Ellie måste bestämma sig: Ska hon följa i sin mors fotspår eller ska hon acceptera det generösa erbjudandet och sälja? Trots att den stilige advokaten Neil Harrington avråder henne bestämmer hon sig slutligen för att våga ta språnget och behålla affären, och intresset visar sig vara oväntat stort för hennes unika design. Brätten och band, fjädrar och flor blir snart viktiga ingredienser i hennes nya tillvaro och kundregistret växer snabbt. Mängder av kvinnor visar sig vara på jakt efter den perfekta hatten för bröllop, modevisningar och fester. På kuppen får Ellie ta del av, och blir ibland direkt delaktig i, kundernas stora ögonblick och de otroliga historier som förde dem dit. Samtidigt fortsätter turbulensen i hennes eget liv när hon möter den spännande rockmanagern Rory Dunne. Kärleken slår till och hon är lyckligare än hon någonsin varit. Men inte ens den mest magiska hatt kan skydda ett vidöppet hjärta.
Läs ett utdrag ur boken

Läs mer

En liten hattaffär på hörnet

Marita Conlon-McKenna

En liten hattaffär på hörnet

Nyheter

4 mars 2019

Feelgoodfenomenet Marita Conlon-McKenna

Nyheter