Erik Helmerson

Foto: Henrik Montgomery

Utforska författaren

Erik Helmerson, född 1967 i Stockholm, är ledarskribent på Dagens Nyheter. Tidigare var han prisbelönt filmkritiker på TT samt medarbetare på Expressens kultursidor.

Erik bor sedan länge i Enskede men hyser stor kärlek till karga öar i Atlanten och Östersjön och ser sin framtid på en sådan ö. 

År 2008 utgavs hans kritikerrosade debutbok Blixthalka, där vännerna Erik och Lotta ger sig av på en resa till Island. En humoristisk och närgången roman om vänskap som såras och tvingas bekänna färg.

Hans andra bok, Den onödige mannen, är en samtidsroman och ett försvarstal för medelklassen, ”en i grunden mycket fin klass som fått oförtjänt hård kritik”, enligt författaren. Boken fick mycket medial uppmärksamhet och bidrog till en intensiv debatt om mansrollen det året. När han inte skriver ägnar sig Erik Helmerson åt tennis, datorspel, barbesök och korsord. Han är praktiserande katolik.

 

Utgivning

Om boken

Maria och Magnus har varit gifta tjugo år, har en tonårig son och är grundligt trötta på varandra. Nu har Maria lämnat Magnus för en tid och åkt till Cannes. Hon kommer dit under pågående filmfestival, går på barer och badar, flanerar och tänker på livet, medelåldern och äktenskapet.

Av en slump stöter hon ihop med Julian, en världsberömd brittisk skådespelare, och de tillbringar några dagar och kvällar tillsammans. Ett omöjligt möte eller en möjlig framtid?

Erik Helmerson skriver med humor, driv och hög igenkänningsfaktor. Liksom i sin förra roman Den onödige mannen utforskar han medelklassens medelålderskris, där de små sakerna, de små händelserna blir avgörande för hur livet gestaltar sig.

Läs mer

Erik Helmerson

Au revoir, Magnus

Om boken

När Peters dotter sextrakasseras på simhallen faller hans redan bräckliga medelklassliv samman. För första gången känner han sig maktlös, omgiven av våldsmän, oförmögen att försvara sig själv och sina älskade.

Peter lever med sin hustru Ylva och deras 12-åriga dotter Sofi i en förort till Stockholm. På jobbet som journalist känner han sig som en föredetting, hans äktenskap haltar och hans dotter tycker att han är obeskrivligt pinsam.
Tillsammans med sin bäste vän följer Peter ett av Stockholms fotbollslag. Men också på läktaren märker han hur våldet och hatet tar över.
Peter strävar efter att göra det rätta, visa civilkurage och vara en god samhällsmedborgare som står upp för det han tror på. Men trots sin trygga medelklasstillvaro har han sakta men säkert börjat fyllas av ett farligt ursinne. En blandning av maktlöshet, självförakt och rädsla. Överallt omkring sig ser han hot, aggression och våld.

Erik Helmerson har ett väl utvecklat väderkorn för medelklassens ängslan och ambivalens. I sin andra roman, Den onödige mannen, vill han återupprätta den klass som annars präglas av dåligt samvete och ständigt ber om ursäkt för sin existens - ett medelklassens försvarstal.

Läs mer

Den onödige mannen

Erik Helmerson

Den onödige mannen

Om boken

"Jag tror att alla människor har en plats på jorden där de aldrig varit men där de på något sätt är säkra på, utan att veta varför, att de kommer att trivas. En sådan plats för mig var Island.
Jag hade aldrig varit i närheten av Island, inte ens mellanlandat, och kände ingen som varit där, men jag inbillade mig ändå att jag och Island skulle kunna tala med varandra på samma språk. Jag tyckte att Island ropade på mig, och jag trodde att det skulle vara mycket vackert där."

Ja, Erik har alltid längtat till Island, och hans bästa vän Lotta behöver komma hemifrån, från ännu ett kraschat förhållande och sitt eget rastlösa liv. De åker till hans drömmars ö, Erik får äntligen se alla de platser han fantiserat om från isländska sagorna och reseguider. De går på nattklubb i Reykjavik, sover på egendomliga pensionat mitt ute i ingenting och riskerar livet på isiga vägar med stup på ömse sidor.

Men Lotta kan inte låta bli att svara på de manliga blickar hon får på sig, och Erik känner sig allt mer illa till mods. Det som börjar som en lättsam road movie i karg miljö förvandlas sakta och obönhörligt till en subtil berättelse om hur vänskap såras och är tvungen att bekänna färg.

Läs mer

Blixthalka

Erik Helmerson

Blixthalka