Johanna Wallin

Foto: Albin Dahlström

Utforska författaren

Johanna Wallin har stickat i över 40 år och är utbildad ateljésömmerska och formgivare. Hon driver en populär stickblog, har kurser i stickning och bidrar på stickmässor både i Sverige och utomlands.

Utgivning

Om boken

Nordiska stickmönster har varit omåttligt populära inom stickvärlden i många år, både i Sverige och utomlands. I den här boken kopplas klassiska mönster till sitt ursprung och genom historiska föremål väcks traditionella tekniker och vackra motiv till liv. Det kan vara solhjulet från Gotland, Ölandsrosor eller norska selbymönster. Boken innehåller 15 mönster som appliceras på vantar, mössor och sockor med fantastiskt vackert och personligt resultat. Naturligtvis följer noggranna diagram och beskrivningar med varje projekt och i den omfattande introduktionen ges tips på garner, stickor och annan utrustning.

Allt som allt innehåller boken 31 olika diagram och beskrivningar av projekt. Alla plagg är stickade för ändamålet och visas upp i vackra bilder och collage. Läsaren får sig också några storslagna naturbilder att inspireras av, men även svar på frågor som: Hur färgades garnet förr? Vilket slags ull använde man? Hur kommer det sig att samma mönster återfinns båda på Island och på Gotland? Och tänk att stickningen tidigt blev ett sätt för kvinnor att tjäna egna pengar i takt med att ländernas soldater behövde värmande vantar, sockor och mössor i fält.

Författaren Johanna Wallin har fått unik tillgång till Hermanna Stengårds samling på Gotland, ett mekka för alla stickfantaster. Andra stickade föremål kommer från Nordiska museet i Sverige, Nationalmuseum i Finland och Folkemuseet i Norge. Det är med andra ord en riktig skatt som beskrivs i boken och äntligen kan stickfantaster göra sina egna alster av vårt vackra kulturarv.

Rättigheter för boken har redan före publicering sålts till USA, Norge och Danmark.

Läs mer

Johanna Wallin

Sticka nordiska mönster

Om boken

Johanna Wallin är tillbaka med en ny samling fantasifulla småvarma plagg!

I Johanna Wallins nya bok, som innehåller mer än sextio projekt, låter hon sig inspireras av miljöer och natur som de flesta har omkring sig. Hon stickar på fyra olika teman: stranden, skogen, trädgården och staden. Resultatet är vackra och lekfulla plagg för alla väder och humör.

En av strandstickningarna lånar till exempel sin färgskala från ett vackert snäckskal, medan en av stadsstickningarna hämtar inspiration från ett festligt cocktailparty. Höstens äppelsäsong ger färgprakt åt en av trädgårdsstickningarna, medan flugsvampen lånar ut sin mönster till en av stickningarna på skogstemat.

Varje kapitel innehåller flera stickningar, och varje stickning innehåller tre till fem projekt - till exempel matchande vantar, mössa, halsduk och muddar. För varje projekt anges storlek, garner, garnåtgång, stickor och tillbehör. Varje projekt är tydligt förklarat med text och bild, och det är enkelt att hänga med även för nybörjaren!

Läs mer

Sticka mera småvarmt

Johanna Wallin

Sticka mera småvarmt