Fotograf: Khim Efraimsson

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap.

Hans senaste diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar.

Johannes Anyuru tilldelades Stig Sjödinpriset 2011 med motiveringen:

"Med en klangbotten i förortens landskap väver Johannes Anyuru en episk dikt som kopplar bakåt till antikens Grekland och utåt till universums vidunderlighet.
Miljonprogramsmiljöerna är det landskap som dikterna oftast vandrar i. Det är också där dagens arbetarklass bor.

Anyurus dikt är alltid social och ögat varmt för människan bakom ödet, ciggen eller sprayburken. I hans diktvärld är människan alltid större än sin plats.
Med sin egen generations beat från hip-hopen och rapen skapar han något eget – en livskraftig, politiskt relevant och episk lyrik."

Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 med motiveringen:

”På drabbande prosa, med en klangbotten av sorg, skildrar Johannes Anyuru hur en fars högt flygande drömmar kraschar.
Romanentvinnar en tråd mellan Sverige och världen, och utgör en naturlig fortsättning på ett författarskap som är förankrat i, men aldrig begränsat av, verkligheten.”

För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Priser och utmärkelser:

Guldprinsen 2003
Nominerad till Augustpriset 2009 (för Städerna inuti Hall)
Stig Sjödinpriset 2011
Nominerad till Augustpriset 2012 (för En storm kom från paradiset)
SvDs litteraturpris 2012 
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012 (för En storm kom från paradiset
Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013 (för En storm kom från paradiset
Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012
Aftonbladets litteraturpris 2012
Samfundet De Nios vinterpris 2014
 

 

En storm kom från paradiset
"Det märks att Anyuru är poet i grunden: varje mening i boken om hans pappa golvar mig med sin skönhet."
nojesguiden.se
En storm kom från paradiset
"jag tror faktiskt att jag kommer att minnas den här i resten av mitt liv" "Det går inte att komma undan, man vill inte komma undan, för närvaron i texten är så stark och kompromisslös. Jag läser 100 böcker om året och det senaste åren har väldigt många av dem varit familjeberättelser men jag tror faktiskt att jag kommer att minnas den här i resten av mitt liv." Lena Kvist, Borås Tidning  
En storm kom från paradiset
"Det är en välbalanserad fullträff, som pendlar mellan spänning och djup." "Och just den drömmande känslan gestaltar Anyuru mycket varsamt och med stor fingertoppskänsla. I detta uppstår det ljuv litteratur. Och det är överväldigande. En storm kom från paradiset är en självklar nominering till Augustpriset, med stor vinstchans."Magnus Dahlerus 
www.unt.se
En storm kom från paradiset
"Det kan vara årets bok." Jenny Lindh, M-magasin "Men inför Johannes Anyuru kan jag bara kapitulera. För språket, som akrobatisktsvingar sig mellan klar konkretion och svindlande poesi. För tempot, som förenarthrillerns driv med filosofins eftertänksamhet. Och för den djupt berörande berättelsen om fadern P, den unge ugandiske stridspiloten i kritvit uniform och guldsabel som tillfångatas under Idi Amins statskupp. /.../Att bara kalla den årets pappabok är för lite. Det kan vara årets bok."Jenny Lindh

KALENDARIUM

onsdag 01 mars 2017

Johannes Anyuru medverkar på Forum för poesi och prosa i Göteborg

Johannes Anyuru talar om nya romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

tisdag 28 februari 2017

Johannes Anyuru medverkar på Forum för poesi och prosa i Vänersborg

Johannes Anyuru talar om nya romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

måndag 27 februari 2017

Johannes Anyuru medverkar på Forum för poesi och prosa i Skövde

Johannes Anyuru talar om nya romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar. Om hopp och hopplöshet i dagens Europa, om vänskap och svek, och om terrorns och fascismens teater.

NYHETER

Photo

Johannes Anyuru och Eija Hetekivi Olsson nominerade till Sveriges Radios Romanpris 2013

Johannes Anyuru och Eija Hetekivi Olsson är två av de nominerade till Sveriges Radios Romanpris som delas ut för 20:e gången.

Photo

Johannes Anyuru, Eija Hetekivi Olsson och Ingrid Carlberg nominerade till Augustpriset!

I den skönlitterära klassen nomineras: Johannes Anyuru: En storm kom från paradiset Juryns motivering: Han vill flyga, inte kriga i Uganda. Ändå hamnar huvudpersonen i Johannes Anyurus En storm kom från paradiset i omständigheter som blir ödesdigra: rä...

60 kr Bok - Pocket
Utgiven: februari 2013
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: augusti 2010
59 kr Nedladdningsbar bok - E-bok
Utgiven: december 2009

UTGIVNING

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår