Susan Abulhawa

Foto: Ulf Rameus

Utforska författaren

Susan Abulhawa föddes i Kuwait av palestinska föräldrar på flykt från Israel efter sexdagarskriget. Hon är idag bosatt i USA där hon verkar som samhällsdebattör och människorättsaktivist med Mellanöstern som specialområde. År 2000 grundade Abulhawa organisationen Playground for Palestine som främjar barns rätt att leka på ockuperad mark. Berättelsen om Nahr är hennes tredje roman.

Utgivning

Om boken

Palestinska Nahr växer upp i exil i Kuwait City. Hon gifter sig som sjuttonåring med Moammad, son i grannfamiljen. Efter några års äktenskap försvinner Moammad spårlöst och försätter Nahr i en prekär social situation. Hennes man antas vara död men någon kropp hittas inte. Nahr tvingas uppsöka Moammads familj på Västbanken för att kunna begära skilsmässa från en man som inte finns. Moammads mor och bror Bilal tar emellertid emot henne som en dotter i familjen och mellan Nahr och Bilal uppstår en varm och djup vänskap, som övergår i förälskelse. Snart upptäcker Nahr att Bilal lever ett dubbelliv, upptagen av politisk aktivism och terrorism, och när hans revolutionära cell får tag i komprometterande bilder på Nahr, tagna under hennes tid som eskort åt rika kuwaitiska män, tvingas Nahr genom utpressning att bli kurir åt revolutionärerna. När gruppen utför ett bombattentat grips Nahr och sätts i högteknologiskt säkerhetsfängelse i Israel. Romanen tar sin början då den fängslade Nahr ber fängelsedirektören om penna och papper för att själv berätta sanningen om sitt liv och på så vis ta makten över det.

Läs mer

Susan Abulhawa

Berättelsen om Nahr

Om boken

Familjen Baraka lever ett stilla liv i byn Beit Daras, belägen i Palestina längs den gamla karavanvägen mellan Egypten och Syrien. Umm Mamdouh (ordagrant Mor till Mamdouh) blir tidigt änka och är känd i byn för att stå i nära förbindelse med djinnen Sulayman. Hennes tre barn växer alla upp till starka och självständiga individer. Äldsta dottern Nazmiyeh har en vass tunga och är den som hämtar hem modern från hennes irrande strövtåg i omgivningarna. Sonen Mamdouh blir tidigt familjens överhuvud, lär sig allt om biodling och hamnar till slut i USA. Den yngsta dottern Mariam har begåvats med ett grönt och ett brunt öga, lär sig läsa på helt egen hand och har en trälåda fylld med drömmar.

Men livet för familjen Baraka förändras dramatiskt 1948 när israeliska styrkor stormar byn och ödelägger den i samband med att den israeliska staten utropas. Umm Mamdouh och hennes barn tvingas ut på en lång vandring mot Gaza för att de där ska finna en fristad, en vandring som ger återverkningar på kommande generationer. Sextio år senare lever Mamdouhs barnbarn Nur i USA. Hon förälskar sig i en palestinsk läkare och följer efter honom till Gaza. Där lär Nur känna sin släkt genom Nazmiyehs dotter Alwan och barnbarnet Khaled, en pojke som drabbats av locked-in-syndrome efter en bombräd och därför inte kan kommunicera annat än genom blinkningar.

Det blå mellan himmel och hav är en vacker och sorglig berättelse om palestinskt kvinnoliv, om uppbrott och förflyttningar, separationer och hjärtesorger, men också om överlevnad, familjesammanhållning trots enorma avstånd och om kärlek.

Läs mer

Det blå mellan himmel och hav

Susan Abulhawa

Det blå mellan himmel och hav

Om boken

Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på en av vår tids mest svårbearbetade politiska konflikter och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Palestina 1940. Olivodlaren Yehya Abulheja lever som hans förfäder gjort före honom med sin familj i den rofyllda byn Ein Hod. Men när staten Israel utropas 1948 krossas friden i Ein Hod för all framtid och samtliga invånare tvingas bort ifrån sina fädernehem och flyttas till ett flyktingläger i Jenin. Yehya tvingas fly med sin hustru Basima och deras vuxna söner Hasan och Darweesh. Under flykten rycks Yehyas barnbarn Ismael ur sin mor Dalias famn av en judisk soldat som överlämnar gossen i gåva till sin svårt traumatiserade hustru, en överlevare från Förintelsen. Lille Ismael växer upp som David Avaram och kommer som israelisk soldat att slåss mot sin biologiska familj.

I flyktinglägret i Jenin föder Hasans hustru Dalia ytterligare ett barn, dottern Amal som är bokens egentliga berättare. Amal överlever med nöd och näppe sexdagarskriget 1967 gömd i ett skyddsrum och hamnar så småningom i en flickskola i östra Jerusalem där hon får sin utbildning, för alltid skild från sin familj. När den israelisk-palestinska konflikten når sitt crescendo 1982 förlorar Amal i stort sett alla hon älskar i kriget i Libanon. Hon tvingas fly till USA och uppfostrar på egen hand sin nyfödda dotter Sara och skapar sig en egen tillvaro.

När Amal, många år senare, får besök i USA av en israelisk man vid namn David, på jakt efter sin rätta identitet, knyts de lösa trådarna i väven ihop och hon väljer att återvända till Mellanöstern med sin dotter. Tillsammans upptäcker de ett splittrat hemland som kanske aldrig mer blir sig likt.

Läs mer

Morgon i Jenin

Susan Abulhawa

Morgon i Jenin

Nyheter

23 april 2019

Nya ljudböcker hos Storytel och de andra tjänsterna

Nyheter