Therese Bohman

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Therese Bohman är författare och kulturjournalist. Hon debuterade med den uppmärksammade romanen Den drunknade (2010) som följdes av Den andra kvinnan (2014), som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015, och Aftonland (2016), som nominerades till Augustpriset. Hon bor i Stockholm.

Utgivning

Om boken

"Förlagshuset ligger som ett fartyg förtöjt mitt i stan, en stor ljus byggnad som kröns av en takterrass. Fasaden är ett rutnät av trä och granit, i vinden vajar flaggor med ett snirkligt men bestämt R på. R som i Rydéns."
En ung kvinna kommer till förlaget som praktikant men blir kvar under många år och får ett allt större ansvar för författarna och förlagets utgivning. Allt under överinseende av Gunnar, den litteräre chefen som står bakom förlagets finaste utgivning, den som publiceras under namnet Andromeda.Med åren växer deras arbetsrelation till något som de båda har svårt att definiera. Kanske handlar det om ömsesidigt förtroende? Eller handlar det i själva verket om något annat?Therese Bohmans nya roman utspelas i Stockholm och vecklar ut sig till en berättelse om tradition och modernitet, förhoppningar och besvikelser, idealism och krass verklighet.

Läs mer

Therese Bohman

Andromeda

Om boken

Karolina är professor vid Stockholms universitet, navigerar sig fram i den akademiska världen och lever ensam efter uppbrottet från en lång relation. När hon ska börja handleda en ny doktorand slås hon av hans självförtroende. Han säger sig ha funnit ny information som förändrar historieskrivningen av svensk bildkonst tack vare upptäckten av en kvinnlig konstnär verksam runt förra sekelskiftet. Karolina finner sig snart indragen i ett spel med flera oväntade bottnar, både känslomässigt och professionellt.

Aftonland är en idéroman om kärlek, konst och ensamhet. Karolina rör sig i intellektuella kretsar men hela tiden finns där det rent mänskligt närvarande det sexuella, det pulserande, livskonkurrensen, ledan och sveken, konsekvensernas rädsla och lockelse.

Läs mer

Aftonland

Therese Bohman

Aftonland

Om boken

Hon arbetar på Norrköpings sjukhus och står längst ner i hierarkin, efter läkarna, sjuksköterskorna och undersköterskorna. Hon återfinns i bespisningen. Men hon drömmer om att en dag bli författare, att flytta någon annanstans och leva ett helt annat liv.

En dag när det regnar råkar hon i samspråk med läkaren Carl Malmberg och han erbjuder henne skjuts hem. Det blir startpunkten för en passionerad kärlekshistoria mellan en gift man och en älskarinna som drömmer sig bort.

Therese Bohman debuterade med den uppmärksammade romanen Den drunknade, som översattes till flera språk. Även hennes nya roman är ett psykologiskt passionsdrama där frågan om makt och sexualitet ställs på sin spets. Men Den andra kvinnan handlar lika mycket om att söka sina drömmar och att utmana rädslorna inom sig själv.

Läs mer

Den andra kvinnan

Therese Bohman

Den andra kvinnan

Om boken

Mitt i den allra hetaste högsommaren åker Marina till Skåne för att hälsa på sin äldre syster Stella. Nu får Marina för första gången besöka Stellas nya hus och träffa hennes sambo, författaren Gabriel.

Runt Marina, Gabriel och Stella tar ett lika lågmält som intensivt kammarspel form. I mitten av står de två systrarna, som på en gång är själsfränder och inte förmår nå varandra.

Under de kvalmiga sommarveckorna blir Marina alltmer övertygad om att Stella inte är trygg i förhållandet. Det är något som hon vill berätta, men ingenting blir sagt. Men också Marina döljer någonting - den allt starkare attraktionen mellan henne och Gabriel.

Den drunknade är en förtätad roman om attraktion, tystnad och svek. Marina och Gabriel spelar ett farligt spel som riskerar att få ödesdigra konsekvenser.


Läs mer

Den drunknade

Therese Bohman

Den drunknade

Recensioner

“en mångbottnad, gåtfull och mycket vacker utvecklingsroman.”

Dala-Demokraten

“en finstilt sorgesång som både trasslar till det, bjuder in sin läsare och är en liten present av återförtrollning”

SVT

”Therese Bohman är en av få som faktiskt behärskar idiomet.”

”Man behöver aldrig oroa sig i hennes sällskap, man kan känna sig säker. Hon frammanar ett Stockholm sett genom betraktarens observanta men utanförstående blick (”hemlös i tillvaron”, heter det om en av huvudpersonerna). ”Mig gick livet förbi”, säger Söderbergs Doktor Glas, samma passiva grundhållning lyder i ”Andromeda”: ”Det är så märkligt hur livet bara händer”. Uttrycket har inget manierat över sig, tvärtom får Bohman det att omfatta erfarenheter som knappast rymdes hos Söderberg: ”få saker är så bottenlöst ensamma som att vara utlämnad åt sin kropp”.”

Expressen

”Therese Bohman är en samtida Hjalmar Söderberg.”

”Jag behöver bara öppna en av hennes böcker för att förflyttas till ett Stockholm vid förra sekelskiftet. Mat och dryck och vita dukar. Flanörer. Det är skymning när det omaka kulturparet lämnar Bakfickan. Och även om det inte står i texten, ser jag ändå Jakobs kyrkas röda fasad genom den mörka allén. Det uppstår helt enkelt något slags förtrollning av tillvaron när Therese Bohman skriver. Den där förhöjda livskänslan och förfiningen hennes romangestalter så desperat söker, återskapar hon själv i sina böcker. Det är stort.”

Sveriges Radio P1 Kulturnytt

”Bohman gör aldrig några yviga gester och handlingen är egentligen lågmäld”

”Ändå är dessa människors fångenskap under ödets nycker storartad.”

Helsingborgs dagblad

”Romanen har stora kvaliteter som samtidsskildring”

”Det handlar om kultur- och samhällsklimatet och vad det gör med oss. Där enkla vägar till kommersiell framgång sker på bekostnad av kvaliteten, där kortsiktighet vinner över långsiktighet, där den som tycker annorlunda manövreras ut av de som flyter med och bockar lydigt.”

Folkbladet

”Innerligt, berörande – och nog aningens provocerande inför ett och annat öga!”

”Therese Bohman gör här något av en äreräddning av den i samtiden så förkättrade kulturmannen samt skriver en glödande kärleksförklaring till litteraturen i stort, ett av de mest förfinade sätt att höja sig över naturen som mänskligheten åstadkommit.”

Femina

”Det är elegant på flera sätt.”

”Hur berättelserna flyter ihop, men också går isär. Hur Gunnars berättelse följer på Sofies, skingrar skuggor men också kastar nya. Hur deras historier tillåts röra sig över stora tidsförlopp, hela liv, trots att deras relation förblir koncentrerad till några år.”

Dagens Nyheter

”Genom Bohmans ögon ser vi hur löjlig och naken vår samtidskultur faktiskt är. Och hur mycket större och rikare den kunde vara.”

”En annan av Bohmans stora styrkor är hennes på samma gång skarpa och empatiska blick på sina egna romanfigurer. I Andromeda märks det tydligast i gestaltningen av Gunnar, som i romanens andra del själv får föra ordet. Det skulle vara lätt att skildra denna föråldrade förläggare, som befinner sig på cynismens och bitterhetens rand, som en sorglig figur. I stället får vi ett närmast kärleksfullt porträtt av en människa som sent i livet lever upp i mötet med en annan människa.”

Svenska Dagbladet

”Therese Bohman är en egensinnig och modig författare”

“den här oavbrutet fängslande boken (jag läste den i ett saligt svep) handlar om något som är mycket mer komplext än det vi kallar sexualitet eller det vi kallar kärlek - den handlar om ömsesidigt givande vänskap.”

Västerbottens-Kuriren

”– Jag tänker att jag har skrivit en roman om att leta efter något som känns meningsfullt.”

Nyheter

Foto: Elvira Glänte

2 september 2022

På promenad med: Therese Bohman

IntervjuerNyheter