Johan Tell

Foto: Göran Segeholm

Utforska författaren

Johan Tell är frilansande skribent och har tidigare jobbat 18 år för resetidskriften Vagabond. Sedan han slutade där för ca 10 år sedan har han skrivit flera framgångsrika böcker. Han har fått utmärkelsen Årets Pandabok för "Året runt - det svenska vädret, naturen och årstiderna" och gjort stor succé med "100 sätt att rädda världen". Han är också föreläsare, främst inom miljöområdet, och entusiastisk cyklist.

Utgivning

Om boken

Cykling ligger i tiden, som miljövänligt transportmedel, som hobby, som accessoar, och den här boken lyckas fånga många olika delar av cyklingens identitet och bakgrund. Här blandas stort och smått, nördigt och brett, viktigheter med det mer lättviktiga. Det kan handla om stadsplanering och kvinnoförtryck, men också om det absolut bästa sättet att laga en punktering eller varför alla blir vackrare på cykel.

Genom alfabetiska nedslag utvecklar sig En cyklo pedi till ett slags reseskildring - genom historien och genom besök på platser som är viktiga nav för cyklingen idag. Författaren Johan Tell besöker Bianchis fabrik utanför Milano, cyklar en etapp av Tour de France, hälsar på i Brooks sadelfabrik i Birmingham, letar efter fixiens födelse i New York, tar sig fram på kullersten i Flandern och hänger på cykelkafé i Barcelona. Och gör många stopp på vägen: via Albert Einstein, fusk och materialval, bland annat. Det blir en överraskande, lärorik och hela tiden underhållande cykelresa.

Läs mer

Johan Tell, Lukas Möllersten

En cyklo pedi

Recensioner

Johan Tell presenterar tre tuffa punkter för framtida gatufred