Arkan Asaad

Foto: Hugo Thambert

Utforska författaren

Arkan Asaad är född 1980 i den kurdiska delen av norra Irak och kom till Sverige 1984 tillsammans med sin familj. Han är flerfaldig svensk mästare i taekwondo och tränar idag ungdomar i samma sport. Arkan Asaad har också gått Stockholms filmskola och arbetat med radioprogrammet Underlandet som sänts i P3.

2011 debuterade Arkan Asaad med Stjärnlösa nätter, en roman som byggde på hans egna erfarenheter av att bli bortgift mot sin vilja vid 18 års ålder. Boken fick ett enormt genomslag och Arkan har sedan den gavs ut varit ute och pratat om boken och om ämnet hundratals gånger. Uppföljaren, Blod rödare än rött, utkom 2014.

Priser och utmärkelser:

  • Arkan Asaad/ Right 2 Choose utsågs till vinnare av Child 10 Award.

  • Utsedd till Change Leader av stiftelsen Reach for Change 2013.

  • Grant’s True Tales berättarstipendium 2012. ”Arkan berättar med passion och humor, allvar och lekfullhet”, säger Helena von Zweigbergk. Berättelsen är helt i Grant’s True Tales anda.

  • Sveriges Radios Novellpris 2012 för novellen "Gift mot sin vilja".

  • 2012 års stipendium ur Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare. "På ett träffsäkert, drabbande språk återger Arkan Asaad sin berättelse där begrepp som kärlek, sanning, lögn, svek och frihet får nya dimensioner. Det är stor dramatik ur en ung mans synvinkel, som rymmer mörker men också humor och försoning. Asaads skildring är gränsöverskridande, upprörande och belysande."

  • Stiftelsen Teskedsordens bokpris 2011.
    "Ett starkt vittnesmål om kollisionen mellan en far och son och mellan västerlandets tro på individualitet och mellanösterns starka familjetradition. Men också en berättelse om en ung mans dröm att välja sin hustru av kärlek - en frihetsdröm som nästan kostar honom livet."

Utgivning

Om boken

Knappt tre år gammal anländer Amàr med sin familj till Sverige. De flyttar in i en välmående svensk förort, etablerar sig och lyckas skapa sig ett gott liv.

Tills en dag. På julafton när Amàr är 12 år får fadern ett samtal. Det första livstecknet från hemlandet. Fadern inser vilket oerhört högt pris de som blev kvar har fått betala för deras frihet. Tyngd av skuld raserar han på kort tid allt de har byggt upp. Familjen tvingas flytta från det trivsamma villaområdet till en förort försänkt i djup fattigdom och misär.

På en plats utan framtidstro är det svårt att följa sina drömmar, men Amàr är fast besluten om att hans öde inte är förutbestämt. Samtidigt som han kämpar för att hitta mening i sin nya tillvaro blir familjens problem allt större. Faderns eskalerande våldsamhet gör att ingen av dem längre kan känna sig säkra.

Bortom solens strålar är den tredje boken om Amàrs liv, och den bok som sammanlänkar de två tidigare. Vi får här veta vad som hände Amàr och hans familj den ödesdigra tid som utspelar sig mellan frihetskampen som genomsyrar Blod rödare än rött och det förtryck som Amàr utsätts för i Stjärnlösa nätter.

Läs mer

Arkan Arkee Asaad

Bortom solens strålar

Om boken

I uppföljaren till den hyllade debutromanen Stjärnlösa nätter får vi lära känna Casim, Amàrs far, som i första boken bara framstår som en grym och oförstående pappa. Vad gjorde honom till den han har blivit?

Det visar sig att Casims öde är minst lika dramatiskt som Amàrs eget. Efter en hård uppväxt gifter han sig med Jamila, men kort därefter tvingas han iväg för militärtjänstgöring. Casim längtar hem och bestämmer sig för att desertera, och familjen tvingas på flykt. Den farliga och plågsamma resan slutar i Sverige, samtidigt som Casims mor, far och syskon hamnar i fängelse där de torteras, våldtas och dödas.

När Amàr lär känna det våldsamma öde som format Casim kan han äntligen förstå och slutligen försonas med sin pappa.

Läs mer

Blod rödare än rött

Arkan Arkee Asaad

Blod rödare än rött

Om boken

Stjärnlösa nätter är en roman om hur de sega banden mellan fäder och söner, tvinnade av nedärvda idéer om respekt och plikt mot familjen, kolliderar med en ung mans självklara rätt att själv välja sitt liv. Berättelsen om Amàr ger läsaren inblick i en för de flesta okänd värld.

Stjärnlösa nätter handlar om Amàr som växer upp i en svensk småstad i en kurdisk familj, med en starkt dominerande far. När han är arton år beger sig familjen på en bilsemester till släkten i Irak. Det är första gången på många år som de reser tillbaka, och alla har höga förväntningar. När de är på plats efter en strapatsrik bilfärd genom Europa blir det en rad smärre kulturkrockar. För Amàr, som flyttat hemifrån i Sverige är det till exempel naturligt att ställa sig vid diskbänken, men han blir bortmotad av de kvinnliga släktingarna med fniss och förebråelser. Amàr är först väldigt glad att återse sin jämnåriga kusin Amina. Men får en chock när det står klart att hans far över hans huvud bestämt att de ska gifta sig.
Amàr klarar inte trycket från släkten och går med på giftermålet, men ångrar sig. Då utbryter det verkliga helvetet.

Arkan Asaad skriver ogarderat, charmigt, väldigt kul och väldigt sorgligt. I Stjärnlösa nätter får vi för första gången ta del av en hederskultur från en ung mans synvinkel.

Läs mer

Stjärnlösa nätter

Arkan Arkee Asaad

Stjärnlösa nätter