Per Naroskin

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

Per Naroskin är psykolog, psykoterapeut, föreläsare och radiopratare, bland annat i P1:s Spanarna. Han skriver krönikor i Modern Psykologi, svarar på brevfrågor i M Magasin och har givit ut en rad böcker, både populärpsykologiska och skönlitteratur, som Styrfart på jobbet, Styrfart i kärlek och Fuskaren som försvann. Han är aktuell med en ny omgång av sin radioserie Känsligt läge och sin senaste pjäs på Stockholms Stadsteater.

Utgivning

Om boken

Våra leenden är ett ojämförligt socialt smörjmedel. Vid rätt tillfälle kan det rädda en social situation men ett elakt flin kan också utnyttjas som en välriktad attack. Vårt smil är helt enkelt känslomässig hårdvaluta! Här kommer den oumbärliga handboken som orienterar oss i den rika floran av mångtydiga leenden och inte minst, hur vi känner igen äkta och falska varianter.

Göran Everdahl och Per Naroskin ställer frågor som: Vilka av ansiktets 53 muskler medverkar i ett leende? Finns det djur som ler på riktigt? Varför gillar ingen en smilfink? Varför är många så rädda för clowner? Varför är det så svårt att le på beställning? Vad är poängen med smilgropar och varför är ett saligt leende så läskigt? Vetenskapliga fakta varvas med kulturhistoria och aha-upplevelser som gör det omöjligt att inte le. Följ med på en resa som sträcker sig från gamla etruskiska statyer, tvärs över kontinenter och in bland framtidens fromt leende robotar.

Läs mer

Göran Everdahl, Per Naroskin

Leenden

Om boken

Två psykologer som inte setts på länge träffas. Den ene säger: "Du mår bra. Hur mår jag?" Att vara expert på andra människors psykiska liv är ingen garanti för att man är det på sitt eget.

Martin är psykoterapeut. Han älskar sin mottagning på Östermalm i Stockholm, med utsikt över Humlegården. Så avlider hans hyresvärdinna och den nye ägaren gör klart för honom att han omgående måste hitta en ny plats för sig och sina patienter.

Det visar sig vara lättare sagt än gjort. Det enda möjliga alternativet är till slut en gammal tobaksaffär som får byggas om till terapimottagning. Den ligger dock på Södermalm, en stadsdel som Martin tycker genuint illa om. Och det är inte bara flytten som ställer det mesta på ända i Martins liv denna obarmhärtigt heta sommar.

Den första som besöker honom är en burdus kvinna som inte alls vill gå i terapi, utan i stället har en mycket udda begäran som han inte har en aning om hur han ska hantera.
Ett tv-framträdande tillsammans med en käck KBT-terapeut innebär att Martins självkänsla och professionella identitet ytterligare undermineras. Och när Martin ska köpa en ny kavaj så upptäcker han att han plötsligt har två storlekar mindre än vanligt. Har han börjat krympa?

En dag får han ett telefonsamtal som kastar honom tio år tillbaka, till den lyckligaste och olyckligaste tiden i hans liv. Då mötte han två kollegor som också blev hans närmaste vänner. Men en av dem begick ett ödesdigert misstag och försvann utan ett spår. Sedan dess har ingen av dem setts, men nu rör det förflutna på sig igen och gamla lögner och föreställningar flyter upp, och avslöjar att inget egentligen var som de trodde. Och Martin tvingas förhålla sig till ett svek han gjort allt för att borttränga.

Fuskaren som försvann är en humoristisk, lätt absurd men även vemodig berättelse med tragikomiska förvecklingar. Det är också en skildring av en terapeuts liv både i och utanför terapirummet. Per Naroskin, som själv är psykoterapeut, gör detta med stor insikt, humor och dramatisk skruv.

Läs mer

Fuskaren som försvann

Per Naroskin

Fuskaren som försvann