Riikka Pulkkinen

Foto: © Otava/Jouni Harala

Utforska författaren

Riikka Pulkkinen är född 1980 och bor i Helsingfors. Hon slog igenom stort med sin debutroman Gränsen, som såldes i 40 000 exemplar i Finland. Hon är en av de mest uppmärksammade finska författarna i den yngre generationen. På svenska introducerades hon med Sanningen 2012, sedan utgavs Gränsen, 2013 och Främlingar 2015. Den nya romanen Den bästa av världar har fått ett fantastiskt mottagande i Finland och anses som en av hennes allra starkaste romaner.

Utgivning

Om boken

För mer än tjugo år sedan skedde en tragedi i Berlin som slet en hel familj i stycken. En mor begick ett fruktansvärt misstag, en far vet inte hur han ska härbärgera sin sorg och en dotter minns inte vad som hände.

Den unga skådespelerskan Aurelia är lika gammal som det fria Europa. Hon föddes samma dag som Berlinmuren föll, och nu när hon står inför sitt stora genombrott börjar hennes förflutna hinna ifatt henne. Vad var det som hände i Berlin när hon var liten? Vad avslöjade hennes pappa innan han drabbades av ett slaganfall? Varför vägrar hon svara på mammans upprepade telefonsamtal? Och vem är det som ständigt tycks vara henne i hälarna och verkar veta allt det hon själv inte vet?

Den bästa av världar är en mångbottnad och oavbrutet fascinerande berättelse om kärlek, och om en familj som tyngs av en stor förlust. Författaren Riikka Pukkkinen har gjort sig känd för att aldrig väja för de svåraste frågorna må de vara psykologiska, filosofiska eller politiska.

Läs mer

Riikka Pulkkinen

Den bästa av världar

Om boken

Maria, en präst, lämnar sitt välordnade liv i Finland och beger sig till New York, sliten av konfliken mellan sin ansvarkänsla och behovet av att kasta loss och ta för sig av det okända. I New York lär hon känna en kvinna som öppnar sin dörr för henne, och som även öppnar dörren till dansens värld. Steg för steg får Maria modet att reflektera över var hon egentligen kommer ifrån: den mörka byn i norr där den förtryckande religiositeten nära nog gjorde henne osynlig, eller någon ännu mer avlägsen plats?

Till slut vänder Maria sin blick inåt. Vad är det för hemlighet hon har burit med sig över Atlanten? Och vad har den lilla flickan vars dagbok hon bär med sig blivit utsatt för?

Främlingar pulserar av dansens rytm och av tyngden av mardrömslika minnen. Riikka Pulkkinen skriver intelligent och känsligt om alienation, gudstro och om kroppens längtan.

Läs mer

Främlingar

Riikka Pulkkinen

Främlingar

Om boken

Den 53-åriga litteraturprofessorn Anja Aropalo har lovat sin man, som har drabbats av Alzheimer, att den dagen han inte längre kan minnas något så ska hon hjälpa honom att dö. Den 16-åriga gymnasieeleven Mari förälskar sig våldsamt i sin lärare, Julian, som överraskande besvarar hennes känslor. Lärarens 6-åriga dotter, Anni, blir vittne till attraktionen mellan dem, men kan omöjligt tolka det hon ser.

Gemensamt för romanens personer är att de testar gränser. Anja genom sitt pendlande mellan kärlek och etik. Mari och Julian genom sin relation en blandning av lust, makt och ansvar där gränsen för vad som är rätt och fel grumlas. Anni känner instinktivt att något inte är som det ska mellan hennes föräldrar och försöker förtvivlat förstå de obegripliga vuxenkoderna.

Gränsen är intensivt spännande, ibland nästan som en thriller, och Riikka Pulkkinen växlar smidigt mellan sina historier och karaktärer och låter omärkligt berättarperspektivet glida från den ena till den andra.

Riikka Pulkkinens debutroman problematiserar och diskuterar, den ställer viktiga frågor utan att leverera svaren. Bakom den gripande handlingen finns en genomtänkt etiskt ståndpunkt.

Gränsen är en stark och berörande och befriande otrendig historia.

Läs mer

Gränsen

Riikka Pulkkinen

Gränsen

Om boken

Riikka Pulkkinen, Finlands nyaste litterära stjärna, gestaltar människor och relationer med stor mognad. Hennes andra roman Sanningen, som nu kommer på svenska, nominerades till Finlandiapriset och har fått fantastiska recensioner i hemlandet. I Finland har den parkerat sig på topplistan sedan den kom ut, den har sålts i över 70 000 exemplar och översätts nu till över tio språk.

Den äldre kvinnan Elsa är döende i cancer och flyttar hem för att avsluta sitt liv i sin egen miljö. Hennes man Martti, dottern Eleonoora och barnbarnen försöker vänja sig vid tanken på att de kommer att förlora henne. Och nu vill Elsa tala ut med dem, en i taget.

I takt med att hennes mamma blir alltmer skör och tynar bort känner Eleonoora hur hennes barndomsminnen börjar glida henne ur händerna. Hennes egen dotter Anna är i sin tur upptagen av att fantisera kring andra människors öden. Hon samlar på historier och får av en händelse höra talas om Eeva, mammas barnflicka från 60-talet. Henne har ingen någonsin pratat om.

Eevas bortglömda historia avslöjas bit för bit. Hennes unga röst leder tillbaka till 60-talet, den tid då p-pillret revolutionerade livet för många. Sanningen blir en berättelse om familjeband, om mödrar och döttrar och om hur vi förtränger våra minnen, just därför att det ibland är det enda vi står ut med.


.

Läs mer

Sanningen

Riikka Pulkkinen

Sanningen