Rachel Joyce

Foto: WENN Ltd / Alamy Stock Photo

Utforska författaren

Rachel Joyce har skrivit ett tjugotal radiopjäser åt BBC Radio 4 samt tv-manus åt BBC 2. 2007 tilldelades hon Tinniswood Award för bästa radiopjäs.
Hon började sin karriär som skådespelare med med flera huvudroller vid the Royal National Theatre, The Royal Court och Cheek by Jowl och vann Time Out Best Actress award och the Sony Silver.

Hennes debutbok Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd nominerades till Man Booker Prize for Fiction 2012. Det prestigefyllda priset delas ut årligen till "the very best book of the year". 

Rachel Joyce utsågs till Writer of the Year, "årets nykomling", när det brittiska litteraturpriset National Book Awards delades ut 2012.

 

Utgivning

Om boken

Året är 1988, Thatcher och punken regerar England. På Unity Street i en liten engelsk industristad ligger Franks skivbutik. Frank säljer i princip all sorts musik, bara den är pressad i vinyl. En dag när han spelat Vivaldis De fyra årstiderna för en kund kliver en ung kvinna i ärtgrön kappa in i butiken. Men hon vänder genast på klacken och försvinner ut genom dörren, bara för att svimma på tröskeln.

Vem är denna mystiska unga dam? Det visar sig att hon heter Ilse Brauchmann och efter några veckor är hon tillbaka för att suga i sig Franks encyklopediska musikkunskaper. Deras diskussioner på ett närbeläget kafé blir allt mer djuplodande och inom kort står det klart att de är förälskade i varandra. Men Frank drar sig undan, rädd för kärleken som han är efter en ungdomsförälskelse med katastrofal utgång. Ilse blir sårad och försvinner spårlöst.

Frågan är om Frank förmår uppbåda allt det mod han saknar för att hitta sin Ilse. Kan musiken föra dem samman som den en gång gjorde? Det ser för mörkt ut för Frank och hans vinylbutik, nu när cd-skivan gjort entré på skivmarknaden och butik efter butik slår igen på Unity Street.

Läs mer

Rachel Joyce

Frank, kärleken och skivbutiken

Om boken

När Queenie får höra att Harold Fry ska gå igenom hela England för att komma till henne blir hon chockad. Hon förklarade ju i sitt brev till honom att hon var döende. Hur ska han hinna till henne innan hon dör?

En av sjuksystrarna föreslår att hon ska skriva ytterligare ett brev till honom. Men denna gång ska hon berätta allt för Harry. När hon skriver brevet och gamla hemligheter dyker upp finner hon en försoning med det förflutna. Queenie trodde att brevet skulle vara slutet på deras historia. Hon hade fel. Det var bara början.

Miss Queenies osannolika kärlekssång är en fristående fortsättning på Rachel Joyce prisade debutbok, Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd.

Läs mer

Miss Queenies osannolika kärlekssång

Rachel Joyce

Miss Queenies osannolika kärlekssång

Om boken

År 1972 läggs två sekunder till tiden, för att balansera klocktiden med jordens rörelse. Byron Hemmings visste detta eftersom James Lowe hade sagt det till honom. James Lowe var den smartaste pojken i skolan. Men hur kan tiden ändras?

När tiden flyttas fram sker det ofattbara. När Byrons mor kör honom till skolan den morgonen är hon stressad. Hon gör ett oförlåtligt misstag och deras perfekta värld krossas för alltid. Går det att skylla på de två sekunderna? Kan det som hände någonsin rättas till?

Författaren till Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd är tillbaka med en roman fylld av humor och vemod.

Läs mer

Två sekunder i Byron Hemmings liv

Rachel Joyce

Två sekunder i Byron Hemmings liv

Om boken

En morgon får Harold Fry ett brev ifrån en tidigare kollega, Queenie Hennessy, som berättar att hon är döende i cancer. Harold vill skriva något till Queenie, men vad ska han skriva? Hon har gjort något oerhört fint för honom en gång, men han kan inte minnas riktigt vad.

Han skriver några korta rader och säger till sin hustru Maureen att han går med ett brev till närmsta postlåda. Men när Harold kommer till postlådan kan han inte lägga på brevet. Han går vidare till nästa postlåda och nästa efter den. Harold stöter ihop med en ung flicka som berättar om sin faster som drabbats av cancer. Inspirerad av samtalet får Harold idén att han skall promenera hela vägen upp till sjukhuset där Queenie ligger för döden.

Promenaden från södra delarna av England till Skottland blir till en resa genom Harolds liv och de många minnena. Här finns glimtar från ett äktenskap som allt mer kommit att bli till en börda för de båda. Här finns det ansträngda förhållandet till sonen David som Harold inte har pratat med på länge. Och Queenie som täckte upp för det Harold gjorde den där kvällen på kontoret, det som hon fick sparken för - men vad hände egentligen?

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd är en stor och bred berättelse full av humor och vemod.

Läs mer

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd

Rachel Joyce

Harold Fry och hans osannolika pilgrimsfärd