Matt Wilkinson

Utforska författaren

För Melbourne-baserade kocken Matt Wilkinson ligger säsongsmat, Bondens marknad och lokala producenter honom varmast om hjärtat. Endast 27 år gammal blev han kökschef för Circa The Prince och äger och driver i dag restaurangerna Pope Joan och The Bishop of Ostia i Melbourne, omtalade för sina fräscha och säsongsfasta måltider. Matt Wilkinson föddes i Yorkshire, Storbritannien och lever med sin fru och barn i Melbourne, Australien.

Utgivning

Om boken

En sallad är så mycket mer än sina beståndsdelar, och rätt kombinerad blir den både mättande och utsökt god. I Herr Wilkinsons perfekta sallader delar kocken och restaurangägaren Matt Wilkinson med sig av sina favoritsallader. Det blir en enastående hyllning till det gröna i form av 52 recept som alla följer säsongerna och kombineras med nyskapande dressingar.

Grönsakerna spelar huvudrollen men kött och fisk förekommer. Här finns spännande ingredienser som vita sardeller, den indiska ketchupen kasundi och apelsinblomsvatten. Fantasin vet inga gränser i oväntade smakkombinationer som vattenmelon med fetaost och räkvinägrett, eller kyckling berusad på G&T med morötter och dukkah.

Hur lyckad en sallad blir avgörs framförallt av tillbehör och dressing. Och här är det bara att välja och vraka mellan picklad ingefära och chili, dressing av gröna oliver, avokadokräm och rostade parmesankrutonger.

Vackert fotograferat och illustrerat och fina texter om årstidernas gång, skörd och odling.

Läs mer

Matt Wilkinson

Herr Wilkinsons perfekta sallader

Om boken

De flesta av oss väljer grönsaker som tillbehör till köttet eller fisken på tallriken. För kocken Matt Wilkinson är det tvärtom först grönsakerna, sedan proteinet! Matt planerar middagen runt grönsakerna beroende på säsong, när de smakar som bäst, har bästa pris och lättast går att få tag på.

Likt en australisk Jamie Oliver delar Matt Wilkinson med sig av odlingstips, grönsakernas historia, vilka sorter som lämpar sig för olika rätter och fantastiska gröna recept. Inspirerad av all världens kök använder han exempelvis egyptisk dukka-röra eller italiensk bagna càuda-sås som tillbehör till grönsakerna. Matt blandar nya smakkombinationer, som exempelvis sallad med blomkål, rökt lax och jordgubbar med klassiker som hans mormors recept på helstekt biff med pepparrotskräm och yorkshirepudding.

Varje älskad grönsak får ett eget kapitel. Med snygg design och vackra bilder väcker boken lust att odla och anrätta egna grönsaker med kött eller fisk som tillbehör.

Läs mer

Herr Wilkinsons favoritgrönsaker

Matt Wilkinson

Herr Wilkinsons favoritgrönsaker