Dan Gordan

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Dan Gordan är sedan 20 år tillbaka redaktör på Sköna hem, med design som specialitet. Hans designbibel Svenska stolar och deras formgivare 1899–2001 kom ut första gången 2002.

Utgivning

Om boken

Svenska stolar är en modern översikt över 1900- och 2000-talens svenska stolar och dess formgivare. I boken beskrivs mer än 400 kända och mindre kända stolar, fåtöljer och pallar i både ord och bild.

Boken blev snabbt ett erkänt referensverk då den gavs ut första gången 2002, och är idag en klassiker i designsammanhang som säljs dyrt på antikvariat då den varit slut i handeln under flera år. Nu har författaren Dan Gordan uppdaterat och kompletterat sitt praktverk med mer än 100 nya stolar så att den sträcker sig fram till nutid. Med exakta uppgifter om stolarnas tillkomst och om formgivarna är boken en guldgruva för alla som vill veta mer om de stolar vi sitter på.

Intresset för svensk design blir bara större med åren, och just stolar och sittmöbler tycks vara det som fascinerar oss allra mest. Att någon gång få rita en stol är den stora utmaningen för nästan varje formgivare och arkitekt. Ingenting är så svårt som att göra en lyckad stol. Den är möbelkonstnärens mästarprov liksom såsen är kockens, brukar det heta. I Svenska stolar och deras formgivare 1899-2013 presenteras allt från Carl Larssons klassiska matsalsstolar, 1930-talets funktionalism, futuristisk 1960-talsdesign till dagens kända formgivare som Mats Theselius, Björn Dahlström, Anna Kraitz, Färg & Blanche och många fler.

Läs mer

Dan Gordan

Svenska stolar och deras formgivare 1899 till idag