Anders Rydell

Foto: Rickard Eriksson

Utforska författaren

Anders Rydell, född 1982, är författare och chefredaktör på tidskriften Författaren. Han har utkommit med ett flertal hyllade böcker om plundring och förstörelse av kulturarv, däribland Plundrarna, Boktjuvarna och Förgör de falska gudarna. Böckerna har översatts till mer än 20 språk och Anders Rydell har mottagit en rad utmärkelser både i Sverige och internationellt för sitt arbete: Wallquistpriset, Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen, Hislibris Awards och han har nominerats till Augustpriset.

Utgivning

Om boken

”Rafflande thriller med satanistiska skildringar av nazisternas osannolika omfattande konststölder.”
Nominering, Augustpriset, för Plundrarna“Rydell’s tale is a fascinating blend of intellectual history, detective story, and 'restitution activism' that cannot help but inspire its readers.”Los Angeles Review of Books, om BoktjuvarnaStulen musik är det avslutande kapitlet i Anders Rydells trilogi om nazisternas plundring av kultur under andra världskriget, efter de hyllade Plundrarna och Boktjuvarna.I boken får vi följa ett antal judiska musiker, såsom Wanda Landowska, Arthur Rubinstein, Władysław Szpilman, Shony Braun och Alma Rosé, från mellankrigstidens vibrerande musikliv till nazisternas förföljelse, flykt och Förintelsen. Parallellt berättas om musikens roll i Tredje riket och den omfattande och systematiska plundringen av tiotusentals instrument, manuskript och böcker.Specialkommandot Sonderstab Musik ledde jakten på Europas främsta musikskatter, ovärderliga instrument och manuskript av mästare som Bach, Mozart och Beethoven. Bara i Paris stals över 8 000 flyglar och pianon från judiska hem. Plundringen dirigerades av den nazistiske musikhistorikern Herbert Gerigk, med det ideologiska målet att utplåna det judiska inflytandet över den europeiska musiken.Genom sin trilogi skapar Anders Rydell en fördjupande berättelse om detta brott och dess långtgående följder. Om hur plundring användes för att beröva människor på kultur, språk och identitet. Stulen musik är en berättelse om nazisternas försök att tysta sina offer, men också om musik som motståndshandling.

Läs mer

Anders Rydell

Stulen musik

Om boken

Kvällen den 10 maj 1933 lystes hela Tyskland upp av bokbål. På Opernplatz i Berlin hade 40 000 människor samlats för att lyssna på nazisternas propagandaminister Joseph Goebbels flammande tal, där han förklarade att elden markerade slutet för Weimarrepublikens dekadenta kulturliv. Böcker av Marx, Mann, Brecht och Hemingway blev lågornas rov.

Bakom bokbålen finns dock en annan, mer okänd berättelse: den om hur nazisterna plundrade tusentals bibliotek och stal miljontals böcker i de ockuperade länderna. Två fruktade män, SS-ledaren Heinrich Himmler och naziideologen Alfred Rosenberg, tävlade om att lägga under sig Europas litterära arv. Himmler samlade till ett enormt bibliotek om "rikets fiender" på SS-högkvarter i Berlin. Ideologen Alfred Rosenbergs plan var än mer ambitiös - att lägga grunden för ett helt nytt nazistiskt forsknings- och högskoleväsende. Där skulle Tredje rikets framtida ledarelit fostras och en rad nya forskningsinstitut inrättas för att rättfärdiga erövringar och folkmord på judar, romer och politiska fiender.

I Boktjuvarna berättar Anders Rydell om ett av nazisternas mest skrämmande projekt. Han har rest över den europeiska kontinenten i tjuvarnas spår på jakt efter de försvunna biblioteken och de stulna böckernas ovissa öden.

Några pressröster:
"Framställningen har gestaltande driv och saklig stringens. Boktjuvarna är, liksom Plundrarna, ett historiskt reportage av yppersta kvalitet."
Per T Ohlsson, Sydsvenskan

"Det är en fascinerande och bitvis oberättad story om historiens största bokstöld."
Jan Eklund, Dagens Nyheter

"Precis som med den förra boken går det även den här gången bara att lovorda Rydells skickliga arbete som har resulterat i en bok som går att läsa som ett slags bildningsthriller."
Niclas Sennerteg, Borås Tidning

Läs mer

Boktjuvarna

Anders Rydell

Boktjuvarna

Om boken

Bakom Gustav Fridolin och Annie Lööf står en ny politisk generation, födda på 1980-talet och framåt. De har tidigt klivit fram på ledande positioner inom sina respektive partier och representerar en ny sorts politiker. De är mediala ut i fingerspetsarna och sätter ofta sig själva före partiet.

Samtidigt tillhör de den efterkrigsgeneration som påverkats mest av lågkonjunktur, en försämrad välfärd och en hårdare arbetsmarknad. De har vuxit upp i ett Sverige med större klyftor: mellan stad och landsbygd, mellan fattiga och rika, mellan vinnare och förlorare.

Broilers är en bok om en ung generation politiker och deras väg till makten. Det är också en bok om hur politikens villkor förändrats. De etablerade partierna tappar medlemmar och den ideologiska- och partimässiga troheten har aldrig varit flyktigare. Men det politiska engagemanget finns där, det har bara flyttat utanför partipolitiken.


Några pressröster:

"Det är bredden, i kombination med mångsidiga detaljanalyser, som gör Broilers så exceptionellt bra."
Skånska Dagbladet

"Broilers ringar in fundamentala förändringar i partierna och samhället. Förändringar som vi bara har börjat se konsekvenserna av."
Sydsvenskan

"De rör vid något otroligt viktigt."
Kajsa Ekis Ekman, Dagens Nyheter

"Journalisterna Michaela Möllers och Anders Rydells bok är en läsvärd helhetsbild över ett nytt politiskt landskap - med en ny sorts politiker."
Ronnie Sandahl, Aftonbladet

"Det är de giftiga mikroporträtten som lyfter boken."
Åsa Linderborg, Aftonbladet

"Broilers är en bra pusselbit för att förstå maktmönstren i svensk politik."
Arbetarbladet

Läs mer

Broilers

Anders Rydell, Michaela Möller

Broilers

Nyheter

Foto: Natanael Johansson

13 februari 2018

Anders Rydell tilldelas Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2018

Nyheter