Felicia Stenroth

Foto: Magnus Liam Karlsson

Utforska författaren

Felicia Stenroth är född 1990 och bosatt i Stockholm. Hon har givit ut romanerna Bilder som inte angår mig (2012) och Indianlekar (2015), samt diktsamlingen En människa tvättar sig ren i en sjö (2017).

Utgivning

Om boken

Ida jobbar på ett callcenter på tolfte våningen i ett hus i utkanten av stadens centrum. Hon har oregelbundna arbetstider, skiftande arbetskamrater, blir betygsatt utifrån hjälpen hon tillhandahåller dem som ringer. Handens rörelser handlar om arbete, socioekonomiskt arv, en utmätning av Kronofogden och en kärlekshistoria mellan Ida och Edita. Att vara fattig är att leva i ett mellantillstånd och en klassresa går inte som en rak linje mellan punkt a och punkt b, utan är en ständig rörelse mellan olika tider och situationer. Ida vill inte tala om sitt gamla jag med sina nya arbetskamrater, vill inte berätta om fattigdom och en sjuk mamma. Hon vill inte heller släppa in Edita i det förflutna, men går det att leva i en kärleksrelation utan att dela även sina tidigare liv? Handens rörelser är en berättelse om fattigdom, solidaritet och skönhet.

Läs mer

Felicia Stenroth

Handens rörelser

Om boken

Om en mor och ett barn, om barndomen och frånvaron, om generationer som följer på varandra, om platser och föremål som laddats med innebörd men nu åter är tomma. I enkla, precisa, drabbande bilder skildrar Felicia Stenroth sorgen över en bortgången mor i sin första diktsamling, efter två uppmärksammade romaner.

modern min var bara en mor vilken som helst
när hon tog sats utifrån bryggan och simmade
sötvattnet i munnen svalde hon och smaken var bara en smak
men den var underbar
schampot lämnade ringar av skum efter kroppen som fortsatte simma
en kvinna har rätt att simma sade hon en kvinna
är bara sin egen slav

Läs mer

En människa tvättar sig ren i en sjö

Felicia Stenroth

En människa tvättar sig ren i en sjö

Om boken

Ebba är femton år och bor i en liten ort där alla en gång jobbade på Volvo. Nu har krisen slagit till och Ebbas pojkvän Jonatan blir sällan inringd längre.

När Jonatan far till Norge för ett tillfälligt arbete på ett fryslager kommer Ebbas kusin Edith på besök för att stanna över sommaren. De två flickorna flyttar in i Jonatans kaotiska lägenhet där de ska ta hand om hans hund.

Indianlekar är en skildring av ett tillstånd och handlar om vänskap och tillit i en tillvaro utan mycket hopp, i en tröstlös håla som ekar av tomhet och maktlöshet och där det under ytan ständigt finns ett hot om våld.

Läs mer

Indianlekar

Felicia Stenroth

Indianlekar

Recensioner

”...en av höstens viktigaste romaner.”

”Språket är en ren njutning och berättelsen rymmer många intressanta tanke- och känslotrådar om arbete och klass.”

SvD

”Felicia Stenroth, född 1990, sticker ut bland Sveriges unga författare. Hennes fjärde bok, och tredje roman, Handens rörelser, är språkligt fulländad utan att krångla till det. I stället för borrande gestaltning arbetar Stenroth med korta konstateranden, klara kalla fakta uppradade efter varandra, och lämnar känslorna åt läsaren. Det fungerar. ”