David Lagercrantz

Foto: Kajsa Göransson

Utforska författaren

David Lagercrantz inledde sin yrkesbana som kriminalreporter på Expressen och bevakade de största mordfallen i Sverige under 80- och 90-talen. Jag är Zlatan (2011) blev en läsar- och kritikersuccé, boken nominerades till Augustpriset och är en av de mest sålda böckerna någonsin i Sverige.

2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till böckerna i Millenniumserien. Det som inte dödar oss kom ut samma år till ett enormt internationellt medieintresse och toppade New York Times, USA Todays och Barnes & Nobles bestsellerlistor. Det som inte dödar oss tillsammans med de två ytterligare delarna i serien – Mannen som sökte sin skugga (2017) och Hon som måste dö (2019) har getts ut i ett 50-tal länder och blivit en av Sveriges största säljframgångar internationellt.

Memoria är andra delen i Lagercrantz nya hyllade deckarserie om duon Hans Rekke och polisassistent Michaela Vargas, som inleddes med Obscuritas (2021). Vid sidan av sitt författarskap har David Lagercrantz verkat som programledare och manusförfattare.

Utgivning

Om boken

Om Obscuritas: "An investigation Holmes himself would have loved to solve." The Independent
Claire Lidman är död sedan fjorton år. Men Samuel, Claires man, vägrar att acceptera det. Så när han får syn på en kvinna i bakgrunden på ett semesterkort som ser ut precis som Claire, vänder han sig till Hans Rekke och Micaela Vargas. De är djupt skeptiska. Men Rekke upptäcker ändå några detaljer på fotot som tyder på att det verkligen är Claire. Är det möjligt? Eller tar de sig an fallet bara för att få möjlighet att jobba ihop igen?Undersökningen leder dem bakåt i tiden och Rekke tvingas återvända till plågsamma minnen från det förflutna.Samtidigt, kanske inte bara av en tillfällighet, träffar Rekkes dotter Julia en ny pojkvän som hon absolut vill hålla hemlig. Och Micaela blir fortsatt trakasserad och hotad av sin kriminella bror Lucas. Men det skrämmer henne inte. Först när hon inser vem Julias nya kärlek är, faller halva hennes värld samman, och Rekke förstår att han återigen måste stå öga mot öga med sin ungdoms stora fiende, Gabor Morovia.Memoria för läsaren tillbaka till 90-talets bankkris, och till oligarkernas strid med det gamla KGB. I den andra delen i David Lagercrantz Rekke/Vargas-serie avslöjas brutala brott och hur de påverkar enskilda livsöden. Och hur nystandet i dem berör professor Hans Rekke och polisassistent Micaela Vargas djupt personligt.

Läs mer

David Lagercrantz

Memoria

Om boken

Startskottet på en ny deckarserie av David Lagercrantz!

Det är sommaren 2003 och USA har just invaderat Irak. I Stockholm mördas en fotbollsdomare med ett förflutet i Afghanistan. Vildhjärnan och fotbollspappan Giuseppe Costa häktas för brottet och fallet ser solklart ut. Men Costa vägrar att erkänna mordet och polischefen beslutar att anlita professor Hans Rekke, världsledande expert på förhörstekniker. Finns det någon som kan knäcka Costa är det han.

Men ingenting blir som polisen förväntat sig. Rekke tar emot utredningsgruppen i sitt stora, flotta hus i Djursholm. Han sågar hela utredningen i en svindlande skarp uppvisning - och snart faller den ihop. Costa släpps på fri fot och polisen står plötsligt helt utan spår. Bara Micaela Vargas, den unga närpolisen från Husby, som mest på nåder tagits in i utredningen, vägrar släppa fallet. Hon försöker få tag på Rekke, som dock inte svarar på hennes kontaktförsök.

Men så möts Rekke och Vargas igen, under dramatiska omständigheter, och detta omaka par bestämmer sig för att lösa fallet som tycks alltmer gåtfullt. Det leder till CIA:s jakt på terrorister, och talibanernas krig mot musiken. Vem var fotbollsdomaren egentligen? Offer eller gärningsman?

Obscuritas är smart och spännande sträckläsning där ingenting riktigt är vad det ser ut att vara.

"David Lagercrantz kopplar greppet. Obscuritas är finkalibrerad och gripande."
Svenska Dagbladet

"Lagercrantz visar en nästan faderlig omsorg om sina karaktärer."
Dagens Nyheter

"Ja, jag får kapitulera. David Lagercrantz vet hur man gör."
Expressen

"Lagercrantz skriver skickligt och lekande lätt."
Ystads Allehanda

Läs mer

Obscuritas

David Lagercrantz

Obscuritas

Om boken

Grande finale!

En hemlös man hittas i en park i Stockholm. Det ser inte ut att vara annat än ett tragiskt dödsfall. Men rättsläkaren Fredrika Nyman anar att något inte stämmer, och kontaktar Mikael Blomkvist.

Blomkvist blir motvilligt intresserad. Den hemlöse har flera gånger hörts muttra om Johannes Forsell, Sveriges försvarsminister. Var det bara nojor, svammel? Eller kan det finnas en riktig koppling till regeringen?

Mikael ber Lisbeth Salander om hjälp. Men efter Holger Palmgrens begravning har hon lämnat landet och går inte att nå.

Vad ingen vet är Lisbeth befinner sig i Moskva för att en gång för alla göra upp med sin syster Camilla. Hon har bestämt sig: Hon ska inte längre vara den som jagas. Hon ska jaga själv.

Hon som måste dö - den stora finalen i David Lagercrantz böcker i Millenniumserien - väver samman politiska skandaler och maktspel på hög nivå med DNA-forskning, Himalayaexpeditioner och det organiserade näthatet som vill så splittring, och vars rötter spåras till en rysk trollfabrik.

Läs mer

Hon som måste dö

David Lagercrantz

Hon som måste dö

Om boken

Lisbeth Salander avtjänar ett kortare straff på kvinnofängelset Flodberga och gör allt för att hålla sig undan de interna konflikterna mellan fångarna. Det dröjer inte länge förrän Benito, den informelle ledaren, utmanar henne, särskilt sedan Lisbeth försvarat en ung kvinna från Bangladesh som trakasseras i cellen intill.

Lisbeth får besök av Holger Palmgren som fått tag i dokument som kastar nytt ljus över myndigheternas övergrepp i hennes barndom. Hon ber Mikael Blomkvist om hjälp att göra några efterforskningar. Spåren leder dem till en viss Leo Mannheimer, delägare i Alfred Ögrens Fondkommissionär.

Hur hänger en välartad finanskilles bakgrund ihop med Lisbeths? Och hur ska Lisbeth hantera hoten från Benito och hennes gäng som trappas upp alltmer?

I Mannen som sökte sin skugga, den femte boken i Millenniumserien, har David Lagercrantz tvinnat en spännande historia om statliga övergrepp, hedersproblematik och de skuggor från barndomen som fortfarande jagar Lisbeth Salander.

Läs mer

Mannen som sökte sin skugga

David Lagercrantz

Mannen som sökte sin skugga

Om boken

England 1954.

Brittiska spioner har flytt till Sovjetunionen och en jakt på homosexuella, inspirerad av McCarthy i USA, drar genom landet. Ingen blir därför förvånad när en dömd homosexuell i Wilmslow, en matematiker vid namn Alan Turing, hittas död i sitt hem på Adlington Road. Det antas allmänt att han inte stått ut med förnedringen. Men den unge kriminalassistenten Leonard Corell, som alltid drömt om ett liv i den högre matematiken, börjar ställa en serie frågor: Varför valde mannen just att ta livet av sig med ett förgiftat äpple? Varför hade han fått en medalj som han tycktes vilja hålla dold? Och vad är det egentligen för märkliga paradoxer denne Turing sysslat med och hur kan dessa motsägelser betyda liv och död?

Driven av en vilja till revansch lägger Corell ett pussel som för honom till en av krigets mest välbevarade hemligheter - forcerandet av nazisternas koder - och långsamt förstår han inte bara det hisnande i Alan Turings tänkande. Han upptäcker något som gått förlorat inom honom själv, och snart tvingas han till ett avgörande ställningstagande. Men hans nya insikter har gjort honom till en farlig person i kalla krigets tilltagande paranoia, och när han upptäcker att han är förföljd inser han att han utgör ett hot och att han befinner sig i livsfara.

Syndafall i Wilmslow bygger på många års research och är en fängslande och stor roman om Alan Turing, mannen som skapade datamaskinen och förkortade andra världskriget men som drevs in i döden för att han var alltför annorlunda.

Läs mer

Syndafall i Wilmslow

David Lagercrantz

Syndafall i Wilmslow

Om boken

Tidskriften Millennium har fått nya ägare. Elaka tungor hävdar att tiden har sprungit ifrån Mikael Blomkvist och han funderar på om han borde göra något annat.

Lisbeth Salander är rastlös. Hon medverkar i en hackerattack till synes utan någon särskild anledning. Hon tar risker hon vanligtvis är noga med att undvika. Det är inte likt henne.

En sen natt ringer professor Frans Balder, en ledande auktoritet inom AI-forskning, till Blomkvist. Balder säger sig sitta på världsavgörande information om amerikanska underrättelsetjänsten. Han har dessutom haft kontakt med en ung kvinnlig superhacker, som bär vissa likheter med en person Blomkvist känner väl.

Mikael Blomkvist börjar hoppas på det scoop som både han och Millennium behöver. Lisbeth Salander har som vanligt sin alldeles egen agenda. I Det som inte dödar oss fortsätter berättelsen. Det har blivit dags för deras vägar att korsas. Ännu en gång.

Läs mer

Det som inte dödar oss

David Lagercrantz

Det som inte dödar oss

Recensioner

”Det är en ambitiös och aningen snårig intrig som både vill följa den förväntade deckarmallen och på samma gång berätta något mer … Musiken får dock en viktig roll i handlingen och berättelsen om den och människorna omkring tillför nödvändig nerv. Här tar historien oanade vägar och vi får en skildring av drömmars drivkraft som känns och engagerar.”

”Lagercrantz visar en nästan faderlig omsorg om sina karaktärer. I stället för att som mindre samvetsgranna författare (för att inte säga manusförfattare) vältra sig i pojkrumsaktiga, grafiska obsceniteter - själva tagandet av daga - ägnar han sig hellre åt figurernas mänskliga drag.   ”Det är inte bara sympatiskt utan hjälper också genrens ibland rejält haltande trovärdighet. Ingen, eller mycket få, tillåts vara fullt ut ond, snobbig, kretinsk eller - för den delen - god.”

”Mycket underhållande … Skildringen av radarparets vänskap är som sagt finkalibrerad och gripande, och spänningen kan man heller inte klaga på.”

”David Lagercrantz leder oss skickligt genom den komplicerade intrigen, från talibanernas Afghanistan, genom Sovjetunionens framstående musikskolor, islamistiska terrordåd och krig, in bakom CIA:s dörrar och det svenska utrikesdepartementet. Ända fram till Grimsta idrottsplats i Stockholm där historien har sin början. Och Lagercrantz leder oss lekande lätt.”

”David Lagercrantz vet hur man gör … Halva natten läser jag, inte för att jag måste, utan för att jag vill veta hur det ska gå. Om jag har rätt i mina egna teorier om fallet. Det har jag inte. Intrigen ligger före mitt tankearbete, som den ska.”

”Lagercrantz egen röst allt starkare.”

”Nu kommer jag att skriva mer hårdkokt och Zlatanskt”

Nyheter

Foto: Alexander Donka

20 juni 2023

”Som ett odjur som reser sig ur askan”

IntervjuerNyheter