Filip Alexanderson

Foto: Viktor Fremling

Utforska författaren

Filip Alexanderson, född 1975, är skådespelare och regissör. År 2015 debuterade han som författare med urban fantasy-thrillern Förstfödd, följd av Elddöpt 2017. I böckerna upptäcker Jonas den Dolda världen – en okänd sida av Stockholm, där det mäktiga Samfundet styr. Debutromanen har filmatiserats i tv-serien Hidden – Förstfödd, med Izabella Scorupco, August Wittgenstein och Filip själv i rollerna. I ljudserien Hidden – Irrbloss (Tiden, 2019) möter vi den Dolda världen i 70-talets Stockholm.

Utgivning

Om boken

Stockholm, 1973. En bomb exploderar på polska ambassaden. Den unga ordningspolisen Viveca vill utreda, men chefen vägrar lyssna. Hemma i radhuset hotar familjetristessen. Som boxare är Viveca van att ta ut frustrationen med knytnävarna. Men på jobbet möter hon hårt motstånd och börjar misstänka att någon högre upp är inblandad. Med dottern Emma i släptåg bestämmer sig Viveca för att ta saken i egna händer.

Det är då hon möter en pojke som tycks besitta en övernaturlig styrka och sprickan till de Dolda öppnas: människor med märkvärdiga egenskaper. Några är starka och styr, medan andra lever ett hårt liv på gatan. För samtidigt som de Dolda har förstärkta förmågor behöver de lindring. En del väljer alkohol och andra - elektricitet.

I tv-serien Hidden - Förstfödd syns Izabella Scorupco i rollen som Viveca Eldh. I IRRBLOSS utforskar Filip Alexanderson sitt urban fantasy-universum genom att berätta Vivecas backstory i ett 70-tals-Stockholm inte helt olikt vår tid. Med inspiration från såväl Spanarna på Hill Street och The Wire som nordisk mytologi tecknas en bild av ett samhälle där makten har vida förgreningar och mörka hemligheter.

Avsnitt 1.

Läs mer

Filip Alexanderson

Irrbloss

Om boken

Jonas Hellemyr hålls gömd i fängelse för att undkomma Tribunalens mördare, en grupp som leds av hans egen far. Han har upptäckt att han är en av de dolda - individer med märkliga förmågor gömda mitt ibland oss.

Systrarna Signe och Liv blir 1856 vittnen till Tribunalens dåd. Genom deras livsöden speglas hur de dolda påverkat Sveriges historia, och hjälpt och stjälpt mänskligheten i krig och katastrofer fram till i dag. Men nu hotar Tribunalens samvetslösa medicinska experiment att åter sätta världen i brand. Och det blir Jonas uppgift att hindra dem i denna mörka thriller som får oss att se på omvärlden med nya ögon.

Elddöpt är uppföljaren till Förstfödd, som är på väg att bli tv-serie.

Läs mer

Elddöpt

Filip Alexanderson

Elddöpt

Om boken

Tjugofemårige juridikstudenten Jonas jobbar svart på byggen för att kunna försörja sin sjuka mamma. En dag råkar han ut för en svår olycka men överlever mirakulöst. Hans tillvaro vänds upp och ner och han måste försöka förstå vem han är och vad som händer med honom. Snart inser Jonas att han är jagad och han tvingas ut på en flykt som tar honom in bland Stockholms skuggsidor.

I en annan del av staden är den tidigare polisen Viveca Eldh på jakt efter en person som bränner ut ensamma uteliggare med högspänning. När hon får i uppdrag att utreda ett otäckt ritualmord väcks händelser ur hennes förflutna till liv.

Förstfödd är en tät och actionfylld spänningsroman i ett välbekant Stockholm, som också rymmer sprickor av övernaturliga inslag som kan få oss att se på vår samtid med andra ögon. Stockholm blir sig aldrig mer likt.

Läs mer

Förstfödd

Filip Alexanderson

Förstfödd

Nyheter

Foto: Robert Eldrim/Netflix

21 september 2023

Böcker som blivit film och tv

Nyheter