Jenny Jägerfeld

Foto: Hugo Thambert

Utforska författaren

Jenny Jägerfeld, född 1974, är psykolog och författare. Hon debuterade 2006 med Hål i huvudet och vann Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2010 för Här ligger jag och blöder, som även nominerades till Slangbellan. Sedan dess har hon givit ut flera hyllade barnböcker för mellanåldern.

I sina böcker vågar Jenny Jägerfeld ta sig an de stora och svåra existentiella frågorna. Med djup respekt för läsaren – och ämnet – gestaltar hon psykisk ohälsa, adhd, barnfattigdom, könsidentitet, självmord och utanförskap. I samtliga skildringar spelar också humorn en stor och förlösande roll.

Jenny Jägerfeld hörs ofta i radio och tv och har samtalsserien Psykologer läser böcker. Hon skriver även för Svenska Dagbladet och dess tidning för barn, SvD Junior. Ett hundratal frågor från den populära SvD-spalten Fråga Jenny sammanställdes 2019 i boken Fråga Jenny! Om kroppen, själen och allt runtomkring.

Jenny Jägerfeld har också pluggat massa filosofi, sexologi och litteratur. En gång reste hon från Danmark till Indien i en risig röd buss. Det tog femtio dagar. Hon har också jobbat som postsorterare, biokassörska, servitris, karaokevärdinna och inom hemtjänsten.

Priser och utmärkelser:
Augustpriset 2010 för Här ligger jag och blöder
Stora läsarpriset 2010
Nominerad till Slangbellan 2010 för Här ligger jag och blöder
Lavapriset 2014
Astrid Lindgren-priset 2017
Nominerad till Augustpriset 2018 för Comedy Queen
Barnradions bokpris 2018 för Comedy Queen
Broocmanpriset 2019
Nominerad till Augustpriset 2019 för Mitt storslagna liv
Expressens kulturpris Heffaklumpen 2020

Utgivning

Om boken

En psykolog är försvunnen. På hennes mottagning hittas en samling dokument: en arbetsdagbok, brev, researchmaterial och transkriberingar av de terapisessioner som hon genomfört inom ramen för ett bokprojekt. Där får vi följa samtalen med en identitetsstörd läkare, en lesbisk psykopatvampyr, en manisk vetenskapsmans fruktade avkomma och en narcissistisk dandy. De visar sig vara några av den gotiska skräcklitteraturens mest ikoniska monster - Dr Jekyll, Carmilla, Frankensteins monster och Dorian Gray - och de brottas med tidlösa dilemman som vi alla kan känna igen oss i. Hur lär man sig acceptera sina oönskade sidor? Hur bejakar man sin sexualitet i en värld med alltför snäva ramar? Om alla bemöter dig med rädsla, kan du annat än hata dig själv? Och hur åldras man med värdighet i ett samhälle besatt av skönhet?

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld låter populärkultur möta psykologi i denna genreöverskridande och fascinerande bok. De ställer med lika delar humor och allvar de rätta frågorna och analyserar svaren för att kunna hjälpa klienterna - och kanske även läsaren.

"En mix av skönlitteratur och självhjälp som är väldigt trendrätt våren 2020."
Femina

Läs mer

Jenny Jägerfeld, Mats Strandberg, Elin Sandström

Monster i terapi

Recensioner

”Överlag är det en riktigt lustfylld bok, lika rolig att läsa som den måste ha varit att skriva. Terapisessionerna är fulla av instuckna citat från förlagorna som passar utmärkt i en modern självhjälpsmiljö. Monster i terapi är på samma gång en grundbok i psykopatologi, en tidstypisk relationströska och en lustfylld introduktion till några av världslitteraturens eviga gestalter. Samt en välputsad skrattspegel, förstås, för på terapidivanen är vi alla monster.”

”Det är alltså en viktig politisk gärning av Jägerfeld och Strandberg att på ett populärkulturellt intelligent vis fördjupa sig i de litterära monstren. Är det något vi behöver för att stå ut med både den inre och den yttre främlingen, så är det denna insikt: monster är människor, och människor är monster.”

”Det blir psykologisk thriller på hög nivå, fylld av dramatiska ordväxlingar, insikter, oväntade berättelsekurvor, hypoteser, brev och dokument som förvandlar läsaren till en aktiv medanalytiker.”

”Jag känner mig både intellektuellt stimulerad och underhållen.”

”2010-talets roligaste idé.”

Vetlanda-Posten

”Greppet känns fräscht, fruktbart. Betraktat genom ett nutida terapeutiskt ljus ter sig ibland skräcklitteraturens så kallade monster snarare som missförstådda offer.”

Folkbladet Västerbotten

”Humoristisk fanfictionroman där 1800-talets skräcklitteratur möter 2010-talets populärpsykologi – med mycket att hämta för den sexualhistoriskt intresserade.”

”...har kombinerat litteraturen och psykologin på ett innovativt sätt och skapat en befruktad konstart, en fascinerande genrehybrid, eller som man så vill: sitt alldeles eget frankensteinska monster.”

Psykologitidningen

Nyheter

Foto: Henric Lindsten

23 januari 2020

Mats Strandberg och Jenny Jägerfeld tar monster till psykologen

Nyheter