Anna Bågstam

Foto: Thron Ullberg

Utforska författaren

Anna Bågstam är författare och jurist. Hon debuterade 2016 med Stockholm Psycho och hennes spänningsserie om civilutredaren Harriet Vesterberg (Ögonvittnet, Skuggspelet och Mörkermannen) blev väldigt omtyckt av läsarna. Med Hemligheten (2022) inledde Anna Bågstam den nya deckarserien Pegasus med den kvinnliga försvarsadvokaten Lydia i huvudrollen. Den andra boken om den orädda advokatbyrån Pegasus heter Fallet Mikaela (2024).

Utgivning

Om boken

Pegasus-serien är vass spänning med den kvinnliga försvarsadvokaten Lydia i huvudrollen. Tillsammans med den unga juristen Alex och den äventyrlige ex-polisen Lunken utgör hon den orädda advokatbyrån Pegasus, ett udda nytillskott i Stockholms advokatvärld.
I Fallet Mikaela får Pegasus sitt största och mest utmanande fall hittills. Leon, 23 år, sitter häktad, misstänkt för att ha mördat sin flickvän. 18-åriga Mikaela knivskars till döds hemma hos Leon och bevisningen mot honom är stark.Advokaten Lydia och hennes biträdande jurist Alex går långt utöver sitt uppdrag för att försöka hitta något som kan få domstolen att tvivla på Leons skuld. I takt med att rättegången närmar sig hittar de oväntade spår och börjar själva undra vad som hänt. Men om det inte är Leon, vem har i så fall dödat Mikaela?

Läs mer

Anna Bågstam

Fallet Mikaela

Om boken

Advokatbyrån Pegasus som försöker etablera sig som en ny brottmålsbyrå jagar nya uppdrag. När Henrik, en 45-årig man från Värmdö, häktas för människorov tackar försvarsadvokaten Lydia direkt ja till att företräda honom. Henriks sambo Valentina saknas sedan några dagar och polisen misstänker att hon inte håller sig undan frivilligt utan att Henrik har gjort henne illa. Henrik hävdar att han är oskyldig och att han inte vet var Valentina är. Hon var spårlöst försvunnen när han vaknade men de enda som varit hemma under kvällen då hon försvann var Henrik och hans 14-åriga son Ville.
Ex-polisen Lunken som hjälper Lydia på Pegasus är från Värmdö och känner till både Henrik, Valentina och Ville. De är en speciell familj och han är övertygad om att Henrik ljuger. När blodspår påträffas i huset blir Henrik häktad mot sitt nekande. Kort därefter hittas Valentinas kropp och rubriceringen ändras till mord. Lydia litar inte på Henrik och när hennes biträdande jurist Alex börjar utreda fallet och vad som verkligen har hänt Valentina inser de snart att det inte bara är Henrik som ljuger. Men ju fler spår Alex hittar, desto tydligare blir det att inget är som det först verkade vara och att ingen går att lita på.Pegasus-serien är en modern Perry Mason men med en kvinnlig försvarsadvokat i huvudrollen. Serien handlar också om hennes unga biträdande jurist Alex och den äventyrlige fd. polisen och privatdetektiven Lunken. Tillsammans utgör de Advokatbyrån Pegasus som sig an nya fall i varje bok som alla innehåller ett dilemma.

Läs mer

Fallet Valentina

Anna Bågstam

Fallet Valentina

Om boken

SÅ LÄNGE SNÖN LIGGER KVAR ÄR ALLT LUGNT. Det intalar sig Sara, som är i hemstaden över jul. Men när temperaturen stiger och snön smälter börjar hennes panik växa. Vad kommer att bli synligt när snödrivorna sjunker undan?
Det var med gott humör som Sara reste hem till föräldrarna i år – julen är ett vilsamt avbrott från jobbet i Stockholm och den lilla staden är vacker i den vita snön. Så plingar det till i telefonen: en inbjudan till en juldagsfest för att fira att det gått tjugo år sedan hennes klass tog studenten. Sara vill tacka nej – hon har inget gemensamt med de gamla klasskompisarna och bilderna som trillar in i facebookgruppen bjuder inte på några härliga minnen. Men hennes vän Emelie verkar ha bestämt sig för att de absolut ska gå dit. Tillsammans.Det blir en dramatisk kväll på den julsmyckade puben, med starkt bål, gamla oförrätter och livsfarliga konflikter – och ett skyddande snötäcke som visar sig bli helt avgörande.

Läs mer

Snörök

Anna Bågstam

Snörök

Om boken

Affärsmannen Petter Larsson hittas mördad på sitt kontor. Det är flickvännen Alex som hittar honom, och när chocken har lagt sig inser Alex att det är mycket Petter har hållit dolt för henne. Alex jobbar på den advokatbyrå där Petter var klient, men det är hennes tystlåtna kollega Lydia som verkar veta mest om Petters hemligheter. Vem var han egentligen, mannen som hon trodde att hon lärt känna? Alex får inga svar av Lydia, och hennes grävande leder henne till slut till domstolen i Eksjö, där Lydia och Petter en gång var notarier.
Alex är fast besluten att ta reda på Petters och Lydias mörka hemlighet. Det börjar brännas på allvar när hon inser att något hände för tjugo år sedan som förändrade allt.Gör dig beredd på bladvändarspänning i Anna Bågstams nya deckarserie, där strålkastarljuset riktas mot rättsväsendet och det konsekventa maktmissbruk som sker i lagens namn. Här får vi en inblick i en skoningslös värld som för de flesta är obekant.

Läs mer

Hemligheten

Anna Bågstam

Hemligheten

Om boken

Vem gömmer sig i mörkret? Gör dig redo för spänning, mord och dramatik i Lerviken.

När en serieförbrytare med ett specifikt modus terroriserar Landskrona sätts civilutredaren Harriet och hennes kollegor på fallet. Av en utomstående får Harriet i hemlighet tillgång till flera gamla fall med kopplingar till de nya brotten. Hon kan direkt se att de tidigare utredningarna har saboterats. Allt tyder på att någon av hennes närmaste kollegor är skyldig.

På det privata planet knakar relationen med juristen Rikard i fogarna, och charmiga kollegan Elias ger henne svårtolkade tecken. Snart finns ingen tid till att tänka på kärlek alls, när pappa Eugen blir svårt sjuk och mamma Jorun dyker upp för att fira jul. Samtidigt som jakten på gärningsmannen skruvas upp försöker Harriet få tag i den på insidan som hjälper honom. Sanningen visar sig vara långt mer överraskande än hon hade kunnat ana.

Anna Bågstam har tidigare gett ut Ögonvittnet och Skuggspelet i den populära deckarserien om Harriet Vesterberg.

"Det råder ingen tvekan om att Harriet Vesterberg är en karaktär som har kommit för att stanna" - Johannas deckarhörna

"Bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton." Skånska Dagbladet om Ögonvittnet

Läs mer

Mörkermannen

Anna Bågstam

Mörkermannen

Om boken

"Bra och underhållande med en alldeles lagom humoristisk ton." Skånska Dagbladet om Ögonvittnet

"... spännande och charmig historia." Svenska Dagbladet om Ögonvittnet

En kvinna har försvunnit under märkliga omständigheter. Allt tyder på att hon har blivit kidnappad. Snart flyter ett lik i land i lilla fiskeläget Lerviken i Öresund. Offret har frätskador och går inte att identifiera. Vem försöker sopa igen spåren efter sig?

Civilutredaren Harriet Vesterberg jobbar desperat för att hitta gärningsmannen. Samtidigt håller hon ett vakande öga på glömska pappa Eugen, och kämpar på med den vacklande relationen med advokaten Rikard, vars polerade yttre döljer en hemlighet. Parallellt med händelserna i Lerviken närmar sig ett politiskt toppmöte i Landskrona. Harriets chef Margareta inleder ett samarbete med en karriärlysten kommunalpolitiker, men Harriet misstänker att politikern har brunare värderingar än hon offentligt står för. Snart befinner sig Harriet i en desperat kamp mot klockan där hon står inför valet att bryta mot reglerna eller följa dem, med förödande konsekvenser som följd.

Skuggspelet är den andra fristående delen i Anna Bågstams deckarserie som utspelar sig i det lilla pittoreska fiskeläget Lerviken, med den roliga, bristfälliga, smygrökande civilutredaren Harriet i huvudrollen.

Läs mer

Skuggspelet

Anna Bågstam

Skuggspelet

Om boken

Ett brutalt mord har begåtts i pittoreska fiskeläget Lerviken vid Öresund. En kvinna har avrättats och fått sina ögonlock upptejpade. Mordet sker dagen efter att Harriet Vesterberg flyttat in i sin pappas hus, ett stenkast från brottsplatsen. Plötsligt är Lerviken långt från den idyll där hon tillbringade sin barndoms somrar. Harriet har precis lämnat Stockholm och en havererad kärleksrelation bakom sig för en nystart som utredare hos polisen i Landskrona. Men hon förstår snabbt att hon inte är så välkommen på stationen som hon hade önskat och att hennes idéer inte uppskattas. Hon bestämmer sig för att gå sin egen väg, men den leder in henne på ett spår som hon snart desperat ångrar att hon började följa. Kan mördaren vara någon hon känner? Ögonvittnet är en tempofylld och spännande deckare som utspelar sig i Öresundstrakten, med en smart, rolig och ofullkomlig hjältinna som huvudperson. »Nyskapande, skruvat och spännande.« Ur nominering till Årets deckardebut för Stockholm Psycho.

Läs mer

Ögonvittnet

Anna Bågstam

Ögonvittnet

Nyheter

Foto: Erik Abel

2 januari 2024

Våra nya böcker i januari

NyheterBoknyheter