Lars Gustafsson

Foto: Benjamin Gustafsson

Utforska författaren

Lars Gustafsson (1936-2016) var författare, filosof och professor vid University of Texas i Austin. Han debuterade 1957 med romanen Vägvila och gav sedan ut ett åttiotal böcker, däribland romaner, diktsamlingar och essäsamlingar. Få svenska författare har erhållit så många svenska och internationella priser och utmärkelser, av vilka kan nämnas Svenska Dagbladets och Aftonbladets litteraturpris, Prix International Charles Veillon des Essais, Henrik-Steffens-Preis, Una vita per la letteratura, John Simon Guggenheim Memorial Fellow of Poetry, Premio Grinzane Cavour, Tranströmerpriset, Selma Lagerlöfs litteraturpris, Svenska Akademiens nordiska pris samt Thomas Mann-priset.

Utgivning

Om boken

Vad gör en ung amerikansk rabbin på väg med tåg från Stockholm till Paris när han av en tillfällighet får en minikassett med ett styrprogram för en kryssningsrobot i händerna? De flesta skulle väl antagligen kasta bort den eller lämna in den hos polisen, men den patriotiske Bernard Foy ger sig istället in på det riskabla företaget att omprogrammera raketen så att den för all framtid kommer att vara riktad mot sina konstruktörer på andra sidan järnridån. Naturligtvis är det ingen lättvindig uppgift, eftersom den mer eller mindre rättmätige ägaren till kassetten är beredd att offra allt för att få tillbaka sin dyrgrip.

Bernard Foys tredje rockad publicerades första gången 1986. Inspelningen är från Sveriges Radio AB, 1986 och producent var Kerstin Wixe.

Läs mer

Lars Gustafsson

Bernard Foys tredje rockad

Om boken

"Det rådde inget tvivel längre. Jag var fri. Fri att gå genom en svagt uppåtlutande korridor, vars väggar såg ut som ett på något mirakulöst sätt lodrätt stillastående vatten. Jag hoppades verkligen att den nyvunna friheten förr eller senare skulle visa sig vara något mer än så."

En tidsresenär, doktor Weiss, ger sig ut på en halsbrytande jakt efter Järnkronan, Fredegesiusbrödernas förlorade intelligensförstärkare. Sökandet för honom till jungfruliga landskap i en avlägsen framtid, till livsfarliga sagoskogar och obegripliga museer långt efter människans tid, men också till förindustriella skeppsvarv, det sena 1800-talets Potsdam och 1950-talets England.

Lars Gustafssons postuma Dr Weiss sista uppdrag är en roman i vilken en av våra riktigt stora författare spelar ut hela sitt register. Den färdigställdes kort före hans död och kan läsas som en färgrik och spännande framtidsberättelse, men också som ett slags coda, eller som ett enda utdraget, febrilt, drömlogiskt ögonblick, en ekokammare där tankar från hela författarskapet en sista gång får mötas och brytas mot varandra.

Läs mer

Dr Weiss sista uppdrag

Lars Gustafsson

Dr Weiss sista uppdrag