Isabella Hammad

Foto: Kathy Coulter

Utforska författaren

Isabella Hammad är född i London med palestinska föräldrar. Hon har examen i engelska från Oxford och 2013 tillbringade hon ett år i Jordanien och på Västbanken genom ett stipendium från Cambridge, under vistelsen påbörjade hon researchen för romanen Parisaren

Utgivning

Om boken

Efter att ha levt i självvald exil i London i många år reser skådespelerskan Sonia tillbaka till familjen i Haifa för att slicka såren efter en katastrofal kärleksrelation och hälsa på sin syster Haneen. Snart träffar Sonia den karismatiska teaterregissören Mariam och hamnar mitt i repetitionerna av Hamlet på en teater i Ramallah på Västbanken. Hon går med på att spela Gertrude och dagarna fylls av att nöta in de klassiska replikerna på arabiska, tillsammans med en trupp entusiastiska egocentriker som förenas i viljan att introducera Shakespeare för en arabisk publik.
Samtidigt som premiären närmar sig blir det allt tydligare hur stora och våldsamma svårigheter en palestinsk teatergrupp står inför och mitt i allt anar Sonia att det finns en skrämmande och spännande möjlighet att lämna sitt gamla jag bakom sig och börja om på nytt i sina förfäders hemland.Isabella Hammads andra roman efter kritikerrosade Parisaren är en passionerad och tankeväckande berättelse om skapande i ockuperat land, om diaspora, flykt och kraften i ett delat motstånd.

Läs mer

Isabella Hammad

Vålnaden in

Om boken

"Parisaren är en sublim läsupplevelse: utsökt, behärskad, makalöst intelligent, ovanligt samlad och uppriktigt vacker." Zadie Smith

Parisaren är berättelsen om en ung palestiniers upptäckt av ett Europa som inte längre existerar. Midhat är en ung man från Nablus i Palestina. Det är i början av 1900-talet och han skickas till Montpellier, Frankrike, för att läsa medicin och upplever genast kulturkrockar och politiska oroligheter. I Montpellier blir Midhat förälskad i en ung kvinna, men när han får reda på en förödande hemlighet lämnar han henne och staden och reser till Paris. Vi får även följa Midhat tillbaka till Palestina som just då står under brittiskt mandat där han försöker bygga upp ett nytt liv och glömma sitt livs stora kärlek Jeanette.

Parisaren är en medryckande episk roman om kärlek, politik, klass, krig och identitet och Midhat är en underbar vän att vandra genom boksidorna med. Parisaren blåser liv i en avgörande period i Palestinas historia genom en ung mans resor och romanser, från studierna i Frankrike under första världskriget till återkomsten till Palestina, i startskottet för landets kamp för självständighet.

Läs mer

Parisaren

Isabella Hammad

Parisaren