Fotograf: Hugo Thambert

Press images

Aktuell med: Hearrát dat bidje min

Elin Anna Labba är journalist och har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Nuorat. Idag jobbar hon på Tjállegoahte, Författarcentrum Sápmi i Jokkmokk, vars uppgift är att stärka och synliggöra den samiska litteraturen. Elin Anna Labba kommer själv från en familj som bodde på marker som stängdes för dem. För henne är texten ett sätt att väva sin egen familjs historia. 

Tilldelades Augustpriset 2020 för Årets svenska fackbok.

Läs mer Dölj
236 kr Bok - Inbunden
Utgiven: september 2020
229 kr Bok - Inbunden
Utgiven: januari 2020

SENASTE RECENSIONERNA

Herrarna satte oss hit
”Labbas bok är 100 procent läsvärd och viktig. Den är del av ett kunskapsbygge som ytterst handlar om att få historien om Sveriges förtryck av samer synliggjord och erkänd. Dess konsekvenser för nuet och därmed rätten att resa krav för framtiden.”
Herrarna satte oss hit
”Elin Anna Labba har vävt en smärtsamt vacker och viktig sorgebok ... Trots bokens hjärtskärande innehåll så njuter jag av att materialet är så fantastiskt fint gestaltat (vilket även gäller formgivningen). Författaren sprider ljus över historia, seder och bruk, parallellt med egenartade, måleriska beskrivningarna av naturen och känslorna.”
Herrarna satte oss hit
”För att det skulle komma en vackrare skriven, och viktigare, fackbok i år, det är lika otänkbart som att Sverige skulle be om den förlåtelse vi inte förtjänar.” ”Hon väver sömlöst in samiska begrepp, och språket flyter som den klaraste jokk över sidorna. Det som är så outhärdligt att läsa är så vackert att det inte går att sluta.”

NYHETER

Elin Anna Labba nominerad till Pennskaftspriset

”Genom hennes journalistiska gärning återupprättades en nedtystad och skamlig del av den svenska historien”, skriver juryn i sin motivering.

Foto: Hugo Thambert

En rad Norstedtsförfattare bland årets sommarvärdar

Ingrid Carlberg, Peter Sjölund, Henrik Ekman, Elin Anna Labba, Anna-Lena Laurén och Hans Rosenfeldt leder Sommar i P1 i år.

Foto: Carl-Johan Utsi

Herrarna satte oss hit är Årets bok om svensk historia

Elin Anna Labbas bok om tvångsförflyttningarna av renskötande samer har röstats fram som årets bästa av Svensk Historias läsare.

Foto: Hugo Thambert

Elin Anna Labba nominerad till Norrlands litteraturpris

Boken Herrarna satte oss hit handlar om tvångsförflyttningarna av renskötande samer. 

Foto: Hugo Thambert

Elin Anna Labba får Augustpriset 2020

Boken Herrarna satte oss hit handlar om ett mörkt kapitel i svensk historia – tvångsförflyttningarna av renskötande samer.

Foto: Christoffer Holmberg
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.