Fotograf: Alexander Buk-Swienty

Press images

Aktuell med: Pengar på fickan

Asta Olivia Nordenhof är en dansk författare, född 1988. Hon debuterade med romanen Et ansigt til Emily, 2011. Diktsamlingen Det enkla och det ensamma (på svenska 2015) blev en stor framgång i Danmark, där den fick det prestigefyllda Montanas Litteraturpris och sålde i över 10 000 exemplar. Pengar på fickan sålde 5000 exemplar redan första veckan efter utgivning. Romanen mottog Per Olov Enquists pris 2020.

Läs mer Dölj
141 kr Nedladdningsbar bok - Epub
Utgiven: april 2021
Pengar på fickan
”Vad är det som gör den här lilla boken så stor? Asta Olivia Nordenhofs Pengar på fickan är bara 212 sidor lång men känns ändå monumental … Ett effektivt spel mellan distans och intimitet är ofta tricket i stor litteratur. Förmågan att skildra liv på en gång ovanifrån och helt intill så att läsarens hjärta berörs. Nordenhof har ett särskilt sätt att ta hand om sina romanfigurer. Hon skriver fram dem nästan som vänner som själva får välja vad de vill avslöja.”
Pengar på fickan
”Nordenhof befinner sig nära sina romanfigurers inre. Med lätt hand tecknas deras tröstlösa historia … Att ytterligare sex böcker om Scandinavian Star är att vänta tycks mig som ett underbart löfte.”
Pengar på fickan
”Nordenhofs språk är spänt som på lina. Här finns inte en punkt på fel plats. Den lynniga bildkompositionen, de många lakoniska liknelserna, gör att hon (med god hjälp av översättaren Johanne Lykke Holm) kan rikta ljuset mot samhällets golvbrunnar utan att behöva plocka fram den bredaste penseln.”
Pengar på fickan
”Pengar på fickan, som Johanne Lykke Holm översatt från danska med exakt tonträff, slukar jag i ett nafs. Det är både hjärtslitande, omtumlande och underbart. Min enda önskan är att alla sju romanerna redan vore skrivna så att jag kunde läsa allt i ett sträck. Jag har ingen aning om hur Nordenhof kommer att gå vidare med detta, för hon går otvivelaktigt sina egna vägar - men som författare har hon mitt fulla förtroende.”

NYHETER

Hyllas av kritikerna: ”Hjärtslitande, omtumlande och underbart”

Asta Olivia Nordenhofs roman Pengar på fickan är ett uppkäftigt danskt upprop – och ett porträtt av förlorad kärlek.

Foto: Alexander Buk-Swienty

Tre Norstedtsförfattare nominerade till Nordiska rådets litteraturpris

Böcker från Asta Olivia Nordenhof, Andri Snær Magnason och Pajtim Statovci finns bland de totalt 14 nominerade till priset som delas ut i november.

Foto: Alexander Buk-Swienty, Ari Magg

Per Olov Enquists pris 2020 till Asta Olivia Nordenhof

Priset delas sedan 2004 ut till ”en yngre författare på väg ut i Europa”. Danska Asta Olivia Nordenhof är årets pristagare.

Foto: Albert Madsen
Se fler nyheter

Utgivning

More

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.