Tora Dahl

Utforska författaren

Utgivning

Om boken

Gunborg ska snart ta examen i flickskolan. Hon har blivit en självständig och revolterande kvinna. Hon följer med i samhällsdebatten och lyssnar ibland på Ellen Keys föreläsningar om kvinnans ställning. Hon läser mycket och diskuterar litteratur med sina vänner. Men hon har inte glömt sin fostermamma och försöker hjälpa henne när hon hamnar i svårigheter. När du kommer ut i livet är den åttonde och sista delen i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Tora Dahl

När du kommer ut i livet

Om boken

Gunborg är 15 år och mer kvinna än flicka. Hon blir mer och mer säker på sig själv även om hon ibland känner sig både klumpig och fånig. Hon sitter ofta och funderar på livet och fortsätter att ifrågasätta de vuxna och deras värld. Speciellt sin mamma. Sommar och vinter är den sjunde boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Sommar och vinter

Tora Dahl

Sommar och vinter

Om boken

Gunborg bor på en skärgårdsö hela sommaren. Naturen på ön är så vacker och människorna där är snälla, men hon längtar ändå tillbaka till skolan. Ibland har hon så svårt att förstå sig på de vuxna, speciellt mamman och hennes krävande kärlek. Gunborg får tröst och stöd i sina böcker. Inte riktig kärlek är den sjätte boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Inte riktig kärlek

Tora Dahl

Inte riktig kärlek

Om boken

Det händer mycket i Gunborgs liv det år då hon fyller 11. Hon börjar bli stor nu. Hon får kontakt med sin pappa men förlorar honom lika snabbt igen. Hon skiljs från sin fostermor och sina fosterbröder och flyttar till sin riktiga mamma i stan. Och så får hon börja i flickskolan och ser fram emot att få lite nya utmaningar. Dörrar som öppnas är den fjärde boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Dörrar som öppnas

Tora Dahl

Dörrar som öppnas

Om boken

Gunborg får två nya fosterbröder, Åke och Arne. De blir goda vänner och tillsammans med dem utforskar hon världen. Gunborg fortsätter att ifrågasätta det som de vuxna bestämmer. Hon får ofta höra att hon är envis och trotsig och ibland blir hon straffad. Gunborg upptäcker att hon är bra på att skriva dikter. Men när hennes riktiga mamma inte tror att hon skrivit dem själv bränner hon upp dem. I främmande land är den tredje boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

I främmande land

Tora Dahl

I främmande land

Om boken

Gunborg har blivit sju år och bor kvar hos sin fostermor Sofia Stolt. När Gunborg börjar skolan är hon ivrig att lära sig mer och hon funderar mycket över livet. Varför vuxna alltid ska ha rätt till exempel. Ibland kommer hennes riktiga mamma och hälsar på men pappans besök är mer sällsynta. Gunborg är ännu omedveten om det bråk som pågår mellan föräldrarna. Långt bort härifrån är den andra boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Långt bort härifrån

Tora Dahl

Långt bort härifrån

Om boken

När Rut blir gravid är katastrofen ett faktum. Hon är inte gift med barnets pappa Albert som är av finare familj. I 1880-talets Stockholm föds det visserligen många "oäkta" barn men det är ändå inte socialt accepterat. Barnet Gunborg placeras i fosterhem och fostermodern Sofia ger henne den kärlek och trygghet hon inte får från sina riktiga föräldrar. Fosterbarn är den första boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Fosterbarn

Tora Dahl

Fosterbarn

Om boken

Gunborg känner sig utanför i den nya skolan. Alla vet vem hon, den nya, är men själv känner hon ingen. Och den nya fröken är inte speciellt trevlig. Hon berättar för hela klassen att Gunborg kommer från en folkskola utanför stan och att det inte är så fint. Det är skillnad på folk och folk. Gunborg får snabbt lära sig att de sociala klyftorna i staden är mycket djupa. Men hon vinner sympati när hon berättar om sin döde pappa och så småningom får hon nya vänner. Besynnerliga värld är den femte boken i Tora Dahls självbiografiska serie om Gunborg, som utspelar sig i förra sekelskiftets Stockholm.

Läs mer

Besynnerliga värld

Tora Dahl

Besynnerliga värld