Aktuell med: Arbetsboken 1955-1974

Fotograf: Bengt Wanselius

Ingmar Bergman (1918-2007) är otvivelaktigt mest känd som filmregissör, men författaren Bergman blir alltmer uppmärksammad internationellt. Det rör sig om ett stort författarskap i alla hänseenden, med ett femtiotal filmmanuskript, dussintals böcker och hundratals artiklar och essäer därtill en oerhört omfattande mängd privata skrifter i form av anteckningar, arbetsböcker och brev. Hans litterära kvaliteter har visserligen alltid framhållits, men det är först under de senaste åren som författaren Bergman har fått sitt verkliga genombrott, inte minst som en av världens mest spelade dramatiker. Under 2018 presenterar Norstedts i samarbete med Stiftelsen Ingmar Bergman sex praktfulla volymer av en stor del opublicerat material, trettiofyra filmberättelser samt en biografi som särskilt betonar just författaren Ingmar Bergman.

 

KALENDARIUM

söndag 15 april 2018

Dramatens bokcirkel läser Ingmar Bergmans Laterna Magica

Ingmar Bergmans självbiografiska verk fråm 1987 var en världshändelse. Det var första gången Bergman verkligen trädde fram som skönlitterär författare. Han skildrar sin väg från olyckligt prästbarn till internationellt hyllad film- och teaterskapare. Många nycklar ges till teman som han återkommit till i sina filmer och teaterupptsättningar. Samtalsledare: Irena Kraus, dramaturg. Medverkan av en skådespelare ur Dramatens ensemble.
Kl 15.00 –16.00, Dramatenbaren

NYHETER

Dramatens bokcirklar bjuder in till samtal om Ingmar Bergmans författarskap

I vår fokuserar Dramatens bokcirklar på Ingmar Bergman, med utgångspunkt i de böcker som givits ut på Norstedts i år.

Foto: Bengt Wanselius

Ingmar Bergmans Fanny och Alexander till landets studenter

Med anledning av Bergmanåret 2018 erbjuds landets samtliga avgångselever från gymnasiet det klassiska mästerverket i en specialutgåva.

Foto: Bengt Wanselius

Norstedts firar Bergmanåret 2018

Författaren Ingmar Bergman står i fokus när vi firar 100-årsjubilaren med en utgivning av hela fyrtio titlar. 

Foto: Bengt Wanselius