Aktuell med: Mannerströms Husmanskonster

Fotograf: Tomas Yeh

Leif Mannerström är en av Sveriges främsta kockar. Han har utsetts till kockarnas kock tre gånger och haft stjärna i Guide Michelin i över tio år.

Leif började som 15-åring i kök. Arbetade på Amerikabåtarna under två och ett halvt år och blev som 23-åring rekordung köksmästare på restaurangen Henriksberg. Han drev stjärnkrogen Sjömagasinet (som 1999 fick en stjärna i Guide Michelin) i Göteborg fram till 2010 där några av hans kända gäster varit Bruce Springsteen, Rolling Stones och Bono från U2. Idag driver han restaurangen Kometen i Göteborg.

Sill & Strömming vann Årets Svenska Måltidslitteratur 2005 i klassen "speciallitteratur" med motiveringen: "Med sin väldiga erfarenhet ger Leif Mannerström vår mesta fisk en rejäl förnyelse av sällsynt läckra rätter - traditionsmedvetna och självsvåldiga."

Husmanskonst vann samma tävling 2006 i "À la carte-kategorin" med motiveringen: "Med sedvanlig självsäkerhet och pondus propagerar denne veterankock för vår husmanskost i en kokbok rik på färg, doft och smak. En välgärning som ligger i tiden."

Mannerströms skaldjur vann Årets svenska måltidslitteratur 2008 i kategorin "Folkets röst" samt nominerades till "bäst alla kategorier" med motiveringen: "En omfattande, vacker, inspirerande och kunskapsspäckad invigning i konsten att anrätta räkor, ostron, humrar och krabbor av vår kanske störste skaldjurskock."

Mannerströms julkokbok, utsågs av Måltidsakademien till Årets bästa kokbok i kategorin "Ceremoniella måltider" med motiveringen:
"Med gott självförtroende serverar herr mästerkock imposanta rätter till vår största svenska helg, ofta med de där små detaljerna som gör traditionell mat riktigt läcker."

Matglädje hela livet: att njuta av mat på äldre dar utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2011 i kategorin Kantinmåltider med motiveringen: 
"Laga, äta och smaka med omsorg höjer livskvaliteten. Mästerkocken Leif Mannerström låter äldre äta gott. Njutning skapas av smak- och luktsinnet, därför är de äldres mat så viktig."

Mannerströms stora kokbok utsågs till vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2012 i kategorin Folkets röst med motiveringen: "Ett väl avpassat smörgåsbord av slagnummer, serverade ur vår kanske mest folkkäre kocks ymnighetshorn." 

KALENDARIUM

onsdag 20 december 2017

Julsignering med Leif Mannerström på Akademibokhandeln Nordstan i Göteborg

Leif Mannerström signerar sin aktuella bok Husmanskonster.
Onsdag 20 december kl 13:00-14:00

onsdag 20 december 2017

Julsignering med Leif Mannerström på Akademibokhandeln Frölunda Torg

Leif Mannerström signerar sin aktuella bok Husmanskonster.
Onsdag 20 december kl 15:00-16:00

NYHETER

En rad Norstedtsförfattare nominerade till Gourmand Awards

Leif Mannerström, Titti Qvarnström, Stina Wirsén, David Frenkiel, Luise Vindahl och Sara Begner har chans att få världens främsta kokbokspris.

Foto: Johanna Frenkel

Fredagsreceptet: Mannerströms stekta koljafilé

Efter 60 år vid spisen återvänder Leif Mannerström i högform till sin paradgren och den mat han älskar mest. 

Foto: Charlotte Gawell

Plura, Lotta Kühlhorn och Lilla Ego kan få prestigefyllt pris

Hela åtta Norstedtstitlar nominerade till Gourmand Awards 2017. 

Sima Korenivski

Storslam för Norstedts i prisutdelningen Årets Svenska Måltidslitteratur 2016

I går delades priserna för Årets Svenska Måltidslitteratur ut och bland de som kammade hem priser finns hela sju titlar från Norstedts. Ett stort grattis till alla författare!

David Back