Fotograf: Khim Efraimsson

Johannes Anyuru, född 1979, debuterade 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Samma år fick han utmärkelsen Guldprinsen och turnerade tillsammans med DJ Khim i Riksteaterföreställningen Abstrakt rap.

Hans senaste diktsamling, Städerna inuti Hall, nominerades till Augustpriset 2009. Året därpå romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar.

Johannes Anyuru tilldelades Stig Sjödinpriset 2011 med motiveringen:

"Med en klangbotten i förortens landskap väver Johannes Anyuru en episk dikt som kopplar bakåt till antikens Grekland och utåt till universums vidunderlighet.
Miljonprogramsmiljöerna är det landskap som dikterna oftast vandrar i. Det är också där dagens arbetarklass bor.

Anyurus dikt är alltid social och ögat varmt för människan bakom ödet, ciggen eller sprayburken. I hans diktvärld är människan alltid större än sin plats.
Med sin egen generations beat från hip-hopen och rapen skapar han något eget – en livskraftig, politiskt relevant och episk lyrik."

Johannes Anyuru fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som hittills översatts till franska, tyska, engelska, norska, danska, finska och holländska. För boken tilldelades han SvDs litteraturpris 2012 med motiveringen:

”På drabbande prosa, med en klangbotten av sorg, skildrar Johannes Anyuru hur en fars högt flygande drömmar kraschar.
Romanentvinnar en tråd mellan Sverige och världen, och utgör en naturlig fortsättning på ett författarskap som är förankrat i, men aldrig begränsat av, verkligheten.”

För samma bok nominerades han till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris samt tilldelades Ivar Lo-Johanssons personliga pris.

Även hans senaste roman, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017), har blivit en stor kritiker- och försäljningssuccé, översatts till många språk och belönats med flera tunga utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok.

Priser och utmärkelser:

Guldprinsen 2003
Nominerad till Augustpriset 2009 (för Städerna inuti Hall)
Stig Sjödinpriset 2011
Nominerad till Augustpriset 2012 (för En storm kom från paradiset)
SvDs litteraturpris 2012 
Nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2012 (för En storm kom från paradiset
Nominerad till Sveriges Radios Romanpris 2013 (för En storm kom från paradiset
Ivar Lo-Johanssons personliga pris 2012
Aftonbladets litteraturpris 2012
Samfundet De Nios vinterpris 2014
Per Olov Enquists pris 2017
Aniarapriset 2017
Augustpriset 2017 (för De kommer att drunkna i sina mödrars tårar)
 

 

KALENDARIUM

måndag 23 april 2018

Världsbokdagen 2018 på Stadsbiblioteket Göteborg

Med bland andra Johannes Anyuru, Balsam Karam, Sigrid Combüchen och Agnes Lidbeck. På Stadsbiblioteket i Göteborg, kl 18:00.

NYHETER

Johannes Anyuru är Årets författare 2017

Tidningen Visions läsare ger priset till författaren för romanen De kommer att drunkna i sina mödrars tårar.

Foto: Khim Efraimsson

”När man får barn blir framtiden så kroppsligt akut”

Kommer texten från en fråga ställd av världen eller är texten en fråga till världen? Författarna Johannes Anyuru och Ida Linde möts i ett samtal om skrivande, hur vi ska kunna leva tillsammans och om litteraturen kan göra skillnad.

Foto: Khim Efraimsson

Johannes Anyuru får Augustpriset 2017

Författaren belönas för sin roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som enligt juryn skildrar en ”händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression”.

Foto: Khim Efraimsson

Johannes Anyuru, Aleksander Motturi och Martin Engberg nominerade till Årets författare i väst 2017

Priset går till en i Västsverige verksamförfattare som under det gångna året givit ut ett skönlitterärt verk av särskilt hög kvalitet.

Foto: Mai Nestor, Khim Efraimsson, Kalle Sanner

Johannes Anyuru får 2017 års Aniarapris

”I sin senaste bok visar Anyuru att han i Harry Martinsons anda också förmår framlocka den paradoxala strimma av hopp som varje verklig dystopi rymmer”, skriver juryn i sin motivering.

Foto: Khim Efraimsson