Fotograf: Gustav Mårtensson

PeKå Englund, född 1968, är bosatt i både Örebro och Stockholm och har jobbat som journalist i drygt 30 år, varav sexton på Aftonbladet.

PeKå Englund valde jobbet som journalist för att det var ett bra sätt att kunna skriva och ändå hålla löftet till sig själv; att aldrig, aldrig någonsin bli författare som sin excentriske morfar som skrev en bok när han var ung och sedan jobbade med samma mästerverk tills han dog utan att bli färdig med det. I och med debuten Född på en söndag (2015) bröt han det löftet till sig själv. Några rader till Svartåns finaste krokodil är hans andra roman.

NYHETER

16 böcker att läsa i jul

Låt dig svepas med till Elena Ferrantes Neapel eller inspireras av Majs kokkonster. Få upp pulsen med de bästa spänningsromanerna just nu och läs några av årets mest angelägna samhällsskildringar ur både ett historiskt och samtida perspektiv.

Giphy

Sju frågor till PeKå Englund

Varifrån kom idén till Född på en söndag? Ingen aning. Även fast den är ganska ljudlös så är min skalle lite som en blandning av flerdimensionella torktumlare och centrifuger. Jag gillar att lyssna på hög musik när jag kör ...

Gustav Mårtensson