NOBEL

”...i allt väsentligt är detta en elegant arbetsseger, skriven med en energi som bara motsvaras av föremålet för skildringen. Ropa äntligen! Nobel har fått sin bok.”

NOBEL

”Innan jag drar i gång: Detta är en väldigt bra bok. Ingrid Carlbergs berättelse om Alfred Nobel är mer än en levnadsteckning: det är en äkta 1800-talsmelodram. Detta sagt som beröm ... Läs Ingrid Carlbergs bok och möt den levande människan bakom pengarna, diplomen och guldmedaljerna.”

NOBEL

”I Ingrid Carlbergs biografi har den tidigare bilden av Alfred Nobel fått nya, skarpare konturer och de vita fläckarna i hans liv har fyllts med färg och innehåll”

NOBEL

”Allt som allt är detta ett viktigt verk, en bok att bli imponerad av, och det blir inte sämre av att den är försedd med ett flertal illustrationer och ett välbehövligt släktträd. Så här kan, och ska, seriös vetenskap och/eller grävande journalistisk kombineras med populärvetenskaplig ansats. Den digitala teknikens öppnande av nya vägar till källforskning lär förvisso bereda vägen för ännu fler Nobel-böcker på bokhandelsdiskarna inom en inte alltför avlägsen framtid, men ingen författare kommer att kunna närma sig ämnet utan att ta största möjliga hänsyn till Carlbergs verk.”

NOBEL

Alfred Nobel måste glädjas i sin himmel, när han ser hur prisen kommit att symbolisera det bästa i civilisationens landvinningar. Ingrid Carlberg har lagt ned ett imponerande arbete på att fånga honom och hans tankar i en mycket läsvärd bok. Skada bara, att Nobelmuseet redan dröjt alldeles för länge. Där borde boken ha legat på all världens språk.

NOBEL

”Ingrid Carlberg har gjort en imponerande djupdykning ner i arkiv som tidigare varit stängda och skrivit en storslagen bok om en fascinerande man och hans tid.” 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Årets författare: Ingrid Carlberg."

"Om honom har journalisten Ingrid Carlberg skrivit en med rätta hyllad och Augustprisad biografi: gripande i sin gestaltning, svindlande i sin grundlighet, förödande i sin framställning av utrikesminister Östen Undéns undfallenhet. Ett storverk."
Per T Ohlsson

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

Ingrid Carlberg intervjuas i Kunskapskanalens En bok, en författare

"Journalisten Ingrid Carlberg ger i sin bok, så långt källorna tillåter, Raoul Wallenbergs fullständiga historia. I "Det står ett rum här och väntar på dig" möter vi livsmedelshandlaren vars liv tog en oväntad riktning."

Intervjuare: John Crispinsson.

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Magnifikt om en hjälte"

"Hon har samlat ett överväldigande material och hanterar det briljant, glasklart även i avsnitten med trassliga trådar. Det är en spännande bok fast man vet det tragiska slutet, inte minst för att den binder ihop avsnitt efter avsnitt av livet för denne man som antagligen aldrig blev mer än trettiofem år. /.../

Läs Ingrid Carlbergs biografi! Ett magnifikt äreminne över en man som inte kan få för många sådana; men hennes är svårt att överträffa."
Staffan Skott

 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"griper sig an ett komplicerat ämne med friska ögon och ett aldrig sinande engagemang."

"Ingrid Carlberg är en erfaren journalist och gav för ett par år sedan ut en uppmärksammad bok om antidepressiva mediciner. I ”Det står ett rum här och väntar på dig…”. Berättelsen om Raoul Wallenberg (Norstedts, 784 s) griper hon sig an ett komplicerat ämne med friska ögon och ett aldrig sinande engagemang. /.../

Carlberg arbetar med dramaturgi och scenväxlingar, som vore det ett enormt journalistiskt reportage. Hennes bok är visserligen kronologiskt ordnad, men mellan kapitlen får vi i korta avsnitt vara med när hon möter Wallenbergs familjemedlemmar eller följer honom i spåren i Budapest och Moskva. /.../

I sin pendling mellan diplomatins krumbukter och familjens vedermödor kommer journalisten Carlberg till sin verkliga rätt. Vid slutet av 70-talet blossade det internationella engagemanget för Wallenberg plötsligt upp efter många tysta år. Carlberg åskådliggör hur amerikanska intressen låg bakom kampanjerna och hur han gjordes till symbol för antikommunism och mänskliga rättigheter."
Johan Östling

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Ett strålande detaljarbete" /Per Svensson

"Och Ingrid Carlberg berättar denna historia med smittande iver. Det finns inte en byggnad, inte en person med anknytning till Wallenberg som hon inte letar sig fram till. Ett imponerande journalistiskt detaljarbete ligger till grund för en engagerande 750-sidig gestaltning inte bara av dramat Wallenberg utan också av människan Raoul. Strålande."
Per Svensson

 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Måste jag välja tar jag Carlbergs. Jag tycker att hon har ett lättare språk." /Värmlands Folkblad

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Hon ger träffsäkra, ofta roande notiser om livet i Sverige under krigsåren."

"Ingrid Carlberg presenterar en tydligare överblick över de svenska och europeiska miljöer, där dramat utspelade sig. Hon ger träffsäkra, ofta roande notiser om livet i Sverige under krigsåren. Hon anknyter också till nutiden genom intervjuer och besök på olika platser av intresse. Min slutsats blir att båda böckerna varmt rekommenderas."
Torgny Nevéus

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"både lättläst och fängslande" /Ingalill Mosander, Aftonbladet

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Det är ett fascinerande och detaljrikt porträtt av människan Raoul Wallenberg och samtidigt så nära sanningen om vad som hände honom som troligen går att komma." /Journalisten

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Mästerlig berättelse" ttttt /Tara

"Mästerlig berättelse om Raoul Wallenberg. /.../ När jag läser hans mammas och pappas brev från 1956, om att det står ett rum och väntar på honom när han återvänder, stockar det sig i halsen på mig.
Skickligt suger Ingrid Carlberg in läsaren i en fantastisk historisk skildring, utan att någon gång hemfalla åt påhittade scener eller fabricerande gestaltning.
Allt grundas i, och får liv av, den minutiösa researchen, där hon till exempel plockat fram studentuppsatsen från 1930 och rotat i Sveriges hästexportberednings arkiv."
Kerstin Särneö

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Fram träder en människa av kött och blod" /Nya Kristinehamns-Posten

"Wallenberg är i hög grad levande genom Ingrid Carlbergs gripande bok. 784 välmatade sidor inklusive en omfattande notapparat. Så ska historia skrivas."
Lars Blomkvist

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Carlberg skildrar ett av nittonhundratalets mest fascinerande öden och känner ansvar för var detalj. Hennes forskningsinsats är också helt överväldigande." /Ola Larsmo, DN

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Ett bländande storverk" /Östgöta Correspondenten

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Jätteintressant om Wallenberg" /Värmlands Folkblad

"INGRID CARLBERG HAR lagt ner ett jättejobb på både redovisning och analyser. Hon skildrar miljöer, arkivuppgifter och möten med människor - inte minst hans in i det sista hoppfulla mamma och styvfar. Det blir helt enkelt jätteintressant."
Gunvor Nyman

 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Det digra materialet hanterar hon på ett mästerligt sätt, med så skicklig penna att denna tegelsten är svår att lägga ifrån sig." /Borås Tidning

"Carlberg har gått oerhört grundligt till väga och presenterar Wallenberg i helfigur, med hjälp av brev, familjedokument, arkiv och intervjuer. Det digra materialet hanterar hon på ett mästerligt sätt, med så skicklig penna att denna tegelsten är svår att lägga ifrån sig."

 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Redan efter ett par sidor litar jag på vartenda ord hon skriver. Och som hon skriver!"

"En riktig ögonöppnare /.../
Men Ingrid Carlberg, som skriver heltäckande om honom och hans liv, behärskar tonfallen och är noga med ordens valörer. Redan efter ett par sidor litar jag på vartenda ord hon skriver."
Stig Hansén

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

”CIA lurade Sverige att agera för Wallenberg”

"CIA spelade i slutet av 70-talet marionetteater med den svenska regeringen. Den amerikanska underrättelsetjänsten fick med falska vittnen Sverige att agera i Raoul Wallenberg-affären. I sin nya bok avslöjar Ingrid Carlberg det storpolitiska spelet bakom kulisserna."

 

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

Ingrid Carlberg medverkar i Babel

Ca 31 minuter in i programmet.

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

Lyssna till Ingrid Carlberg i SR P4 Godmorgon Stockholm

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

Lyssna till Ingrid Carlberg i SR Studio Ett

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"”A truly fascinating, subtle and revelatory portrait of this enigmatic character and perhaps the closest any historian has got to the real man and the truth of his fate.” /Simon Sebag Montefiore

"Det står ett rum här och väntar på dig ..."

"Jag tycker den är vårens bok, verkligen" John Chrispinsson

"Jag tycker den är vårens bok, verkligen."

"Den har både bredd, den är lättillgänglig, den är lättläst, man kan ta den till sig även om Raoul Wallenberg bara är ett namn // samtidigt som den har djupet. Att det känns att det är nya tankar, ny forskning, ny sammanställning, brev från familjen Wallenberg som inte är kända tidigare."

"Nu blev han plötsligt människa."
John Chrispinsson, Go’kväll (ca 8 min in i programmet)

Pillret

Pressröster om Pillret

"Det var länge sedan jag läste ett så fascinerande stycke samtidshistoria. Ingrid Carlberg höjer sällan rösten, det behövs inte. Hon tar inte ställning i konflikten mellan samtalsterapi och SSRI, hon lyckas visa att båda har sin styrka och sin svaghet. Det gör boken till ett skolexempel på framgångsrik grävande journalistik. "Pillret" förenar avhandlingens respekt för fakta med thrillerns underhållningsvärde." P C Jersild i Dagens Nyheter

"Ingrid Carlberg visar med förkrossande research och nyfiken neutralitet att sjukdom och behandlingsmetoder framför allt är en förhandlingssak." Aase Berg, Expressen

"En av vårens viktigaste faktaböcker" Ola Wihlke, Norrköpings Tidningar

"Carlberg behandlar frågor med etisk och existentiell sprängkraft på ett föredömligt nyanserat och behärskat sätt." Ann Heberlein, Sydsvenskan

"Ingrid Carlbergs ”Pillret” är fullkomligt strålande. När författaren behärskar ämnet så fullständigt, när hon redogör för det så lättfattligt utan att grovt förenkla, och inte minst när historien i sig själv är så spännande, är läsande en ren och oförfalskad njutning." Erik Hammar, Västerbottens Folkblad

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.