Legionärerna

”En perfekt bok för tider av ’fake news’, extrema politiska motsättningar, och kamp om tolkningen av verkligheten”

Dramatik II. De politiska

”Alla värda att tillhöra en modern kanon. Alla värda att spelas igen, för att spegla nya tider och samhällskrafter.”

Dramatik II. De politiska

”Över tusen sidor pjästext, vem kan undgå att bli imponerad avden produktionen! Det spelar egentligen ingen större roll om samtiden gav tummen upp eller ner för de olika verken. Deras soliditet består, i likhet med Strindberg och Shakespeare som Enquist d

Dramatik II. De politiska

”För när P O Enquist är bra är han i särklass, bäst i landet: egendomligt klar med en fullkomlig fenomenal lyhördhet för både den talade repliken, existensens centrala gåtor och det mänskliga behovet av under. Som kan finnas i en katt, en sjungande telefo

Dramatik I. Kammarspelen

”Ett pärlband av klassiker”

Sekonden

"Jag avundas P O Enquist att det förunnades honom att skriva "Sekonden"." /Torgny Lindgren

"Per Olov Enquists roman "Sekonden" är en mästerlig roman om bedrägeriets innersta natur.

Torgny Lindgren inleder Expressen Kulturs sommarserie om ett av våra främsta författarskap."

Liknelseboken

Holländska recensioner av "Liknelseboken"

"A gripping novel that lifts the religious language of Enquists youth to pure poetry. A magnum opus." Trouw

 

"Intimate and compelling literature, beautiful and breath taking scenes. One of the most magnificent love scenes ever written." TPO Magazine

Liknelseboken

"... en av årets tre bästa böcker." /Dagen

Liknelseboken

Nominerad till Augustpriset 2013

Liknelseboken. En kärleksroman nominerades till Årets svenska skönlitterära bok med motiveringen: 

I nio ”liknelser”, magiskt knutna till de nio utrivna sidorna i faderns notesblock leder oss Enquist tillbaka till uppväxtens Granholmen, till den djupt troende modern och den molande faderlösheten. Med värme och återhållen uppsluppenhet berättar han om kvinnan i Larssonsgården, om sexualiteten och befrielsen. På ett sällsamt språk har Enquist vävt ihop det arkaiska med det biografiska och skrivit den kärleksroman som egentligen aldrig skulle ha blivit.
Man baxnar!

Liknelseboken

Internationella pressröster om "Liknelseboken"

"En hänförande, underbar roman om kärlekens utopi."
/Die Welt

 

"Förförelseakten på det kvistfria furugolvet är en av de mest storartade och komiska i världslitteraturen."
/Frankfurter Allgemeine

 

"Enquists roman skakar om och berör oss i vårt innersta."
/Deutschland Radio

 

"Liknelseboken” är lika underhållande som djupsinnig – en stor roman som ställer frågan om livets mening."

"Liknelseboken rymmer karaktärer och scener med en oförglömlig ”egenhet”. […] Aldrig förr har Per Olov Enquist visat sig så skör och mörk och samtidigt så suverän och uppsluppen."
/Neue Zürcher Zeitung

Liknelseboken

"en sorts magiskt mästerverk med klarsyn" /Sundsvalls Tidning

"Som jag skrev: Jag är fast. Sådan är - precis sådan - är litteraturen när den är som bäst. Omslutande, absorberande. Jag är innesluten. Det är en storartad och hisnande känsla. Enquist har skrivit en roman av överväldigande lyskraft och bestående värde, en sorts magiskt mästerverk med klarsyn, ärlighet och livsvisdom. Smärtsam. Vacker. Uppkåtande. Gripande. Omvälvande."
Crister Enander

Liknelseboken

"mer drabbande än mycket av det Enquist skrivit tidigare"

"Liknelseboken är ett bygge av minnen, iakttagelser, från ett långt liv. En vandring mellan barndomen, nuet, mellan människorna, platserna och händelserna som präglat honom. Till viss del en fortsättning på självbiografin Ett annat liv, men samtidigt något helt annat. Den är skriven här och nu på Enquists särpräglat dokumentära vis. Inte lika omedelbar som självbiografin, inte lika självklart fångande som Lewis resa, Livläkarens besök eller för all del Musikanternas uttåg. Däremot en text helt buren av sin egen kraft, ett allvar och ett tilltal som är mörkare och därmed mer drabbande än mycket av det Enquist skrivit tidigare."
Gabriel Byström

Liknelseboken

"Enquist har skrivit en storslagen kärleksroman"

"En bråkig, bångstyrig, intressant och mycket vacker roman om den ibland så komplicerade och svårbegripliga kärleken men också om dess kraft, oavsett om den sedan riktas mot en kvinna, en frälsare eller mot själva livet."
Fredrik Borneskans

 

Liknelseboken

"En jordnära sagolik kärlek"

"Den utvecklas till något av det finaste som Enquist skrivit, ett brev från en ännu levande till en död. Nu har det kommit fram."  
Daniel Sandström

Liknelseboken

"Åsa Beckman läser en vacker och ömsint bok om skrivandets och erotikens innersta rum."

Liknelseboken

"Det är mycket vackert." /Jan Arnald, DN

"Och resultatet är sannerligen en kärleksroman, blodfull också när den är som mest asketisk. Och bär också på en sorts litteraturens egen sanning - en insikt via ord som ändå ligger långt bortom orden. Och som trots att meningen varken låter sig sammanfattas eller definieras ändå allt tydligare genljuder genom romanen, som en ordlös insikt, en insikt bortom alla liknelser som uteslutande kan uppfattas som - en känsla. Det är mycket vackert."
Jan Arnald
Jan Arnald

Liknelseboken

"Till min förvåning börjar jag flänna som en unge - Liknelseboken är verkligen vacker så man kan gråta åt det." /Ulrika Knutsson

Liknelseboken

"Så skimrande vackert."

"Enquist tänjer sitt språk. Med korta satser. Enstaka ord. Eljest. Egna ord. Slutdivlat! Kursiveringar. Utropstecken! Ibland flera!!! Feta meningar. Underförstådda betydelser. n' Perola med sitt gamla notesblock närmar sig läsandets smärtgräns. Så passerar vi omärkligt gränsen och på andra sidan formar sig språket och orden och liknelserna på nytt. Det är helt enkelt skimrande vackert. Sällan har väl moderns ord ”Per Ola, du blir nog en riktig förkunnare du!” haft samma bäring som här. /.../

"Liknelseboken" är fylld av en sällsam kraft som gör det gamla skinande nytt, det banala svindlande djupt och n'Perolas minnesbilder till stor litteratur."
Gunnar Bergdahl

Liknelseboken

"En av de roligaste bekännelseböckerna jag läst" /Ingrid Elam

Liknelseboken

"en av Enquists mest angelägna böcker" /Staffan Wilson, Femina

Liknelseboken

"Betyg 5" /Marie Peterson, Icakuriren

"Efter läsningen befinner jag mig i ett tillstånd av stillsamt lycklig chock. /.../ Sitter som en spik och svettas lite när han skriver om att (inte) förvalta sitt pund. Däremellan skrattar man så tårarna rinner. Livet och levandet är ju roligt också."
Marie Peterson

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"omedelbart omtumlande" /Jönköpings-Posten

"Mycket har skrivits om "Fröken Julie", men jag har nog inte läst något lika omedelbart omtumlande som den här essän, som lyckats ifrågasätta både författarens intentioner och den tolkningstradition som med alltför rigida medel låst in den i förutsägbara resolutioner."
Björn Kohlström

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"Den stilistiskt avvägde Per Olov Enquist har upprepade gånger tagit sig an den impulsive Strindberg. Erik Bergquist läser tre återutgivna texter som står sig."

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"Mästaren om mästaren"

"Genom att inte försöka ge någon sammanhållen helhetsbild lyckas Enquist fånga många episoder i Strindbergs liv bättre än någon biografiskrivare gjort, åtminstone känns det så, och om det är något som är viktigt när man ska fånga vår största författare så är det känslan."
Andreas Jakobsson

 

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"Per Olov Enquist: Strindberg"

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"Jag läser uppslukad och tagen" Malin Ullgren

"Jag läser uppslukad och tagen, som om jag inte visste precis hur det skulle gå: att äktenskapen kommer att spricka, att cancern gör slut på livet. Scenerna drivs på och uppstår i egen rätt, likt mycket små noveller, av Enquists bildmakande prosa. /.../
Samlingen blir naturligtvis Enquisttexter i egen rätt. Inte bara som värdefull läsning, utan också som en Enquiststudie. Den förtydligar de starka teman och bilder som binder Enquists egna verk så tätt och hårt till varandra."
Malin Ullgren

 

 

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"välbehövligt krut under jubilaren"

"Liv och dikt kan förhålla sig på många sätt till varandra. Enquist har med sina dramatiserade texter om Strindberg populariserat den etablerade författarbilden men har också satt konkret sammanhang och välbehövligt krut under jubilaren."
Barbro Westling

 

Strindberg. Ett liv. Tribadernas natt. Målet mot fröken Julie

"Bäst just nu"

"Hur göra August Strindberg synlig under Strindbergsåret utan att dränkas av politiska läsningar och åsikter som inte verkar vara grundade på att verkligen ha läst Strindberg? Läs P O Enquists gamla texter (ett tv-manus, en teaterpjäs och en essä) om Strindberg och gå sedan på hans egna texter med frisk och nyväckt aptit."

 

 

Ett annat liv

Per Olov Enquists ”Ett annat liv” är Sveriges bästa ljudbok

Iris, Sveriges första ljudbokspris, tilldelades Per Olov Enquist på Bok och biblioteksmässan i Göteborg. Han vann dubbelt, eftersom han både skrivit och läst in boken.

Per Olov Enquist nominerades med motiveringen:
"Med ett rikt, tätt och poetiskt språk ger PO Enquist en mycket fascinerande och naken skildring av ett författarlivs upp-och nedgång, utlämnande och ömsint men också uttömmande i fråga om författarens gärning och med ett inte så litet mått av stolthet mitt i allt elände. En skildring där man anar att rötterna och barndomen har en allt överskuggande betydelse för författarens framtida liv. Inläsningen tar tag i en och kryper in under skinnet. Författaren/uppläsaren är ett med boken. Berättelsen innehåller många dialektala inslag som aldrig känns märkliga  eftersom de är så väl kända för uppläsaren. Enquists läsning är nära nog föredömlig; han berättar inte som en sagofarbror, han för ett vardagligt samtal med inslag av en mycket subtil norrländska."

Priset består av 50.000 kr och ett konstverk av Tove Adman.
Ett annat liv belönades med Augustpriset 2008.

 

Ett annat liv

Pressröster om Ett annat liv

"Ett annat liv är en djupt imponerande bok, både stramt återhållen och musikaliskt flödande, i perfekt musikalisk balans med sitt ämne, rytmiskt framskriven, mörkt allvarlig, men också kärvt humoristisk."
Eva Ström, GT

"I PO Enquists självbiografi Ett annat liv möts romanförfattaren, dokumentaristen och människan Enquist. Resultatet blir en katedral för medkänslan."
Leif Zern, DN

"Ett annat liv är en djupt imponerande bok, både stramt återhållen och musikaliskt flödande, i perfekt musikalisk balans med sitt ämne, rytmiskt framskriven, mörkt allvarlig, men också kärvt humoristisk. Trots ett pärlande överflöd av händelser är riktningen klar – ner i mörkret, in mot kärnan."
Eva Ström, Expressen

"Det finns avsnitt i PO Enquists självbiografiska bok som förtjänar att bli klassiska i svensk litteratur, till exempel när pojken tvingas ljuga ihop synder för veckans obligatoriska bekännelse. /.../ Mest liknar den en utvecklingsroman i tre akter, diktad med Enquists sedvanliga berättartekniska briljans och sinne för dramatik."
Lars Lönnroth, SvD

"Per Olov Enquists minnesroman Ett annat liv är ett storverk av yppersta klass. /.../ Resultatet är oavlåtligt spännande. Det är sällan ett omdöme av det slaget har sådan täckning som i denna självutgivande och ypperliga skildring av livsbanan hos ett av våra riktigt stora svenska författarskap."
Bo-Ingvar Kollberg, UNT

"Det är bara för läsaren att tacka och ta emot, det finns på bokens 529 sidor inte en enda liten transportsträcka, och eftersom den stora uppmärksamheten i förväg kring den här boken mest handlat om dess mörka sidor finns det skäl att poängtera, att detta ofta är en kolossalt rolig bok."
Lennart Bromander, Aftonbladet

"Det är komiskt, lite sorgligt och mycket lärorikt. Och hans berättelse skälver av liv och av medkänsla med alla inblandade. /.../ Det är märkligt och trots eländet hoppfull historia. Förmedlad i en bok som bara kan beskrivas som lysande."
Karin Månsson, Arbetarbladet

"Berättelsen utvecklar magins kraft och lyfter, lämnar allt bakom sig och gör sin rannsakan till en uppenbarelse. Den är då, som ni säkert förstår, mycket stor litteratur och för sådan gäller andra regler. Den främsta är att låta sig utsättas för den, att läsa den."
Jan-Olov Nyström, Norrbottens-Kuriren

Boken om Blanche och Marie

Pressröster om Boken om Blanche och Marie

Så här håller Enquist alltid på i sina mäktiga romaner, pjäser och filmmanus. Leker med de historiska källorna, låter dem färgas av hans egna bästa formuleringar - som tycks kunna lyfta och landa av sig själva var som helst i Enquists universum. Men med Boken om Blanche och Marie går han längre än någonsin. Stora delar av Enquists författarskap passerar revy över sidorna.
Mattias Berg, Kulturnytt

... en ytterligt innerlig och vacker roman /.../. Sällan har jag sett några av en manlig författare så kärleksfulla och ja, jämlika, kvinnoporträtt som dessa.
Annina Rabe, Svenska Dagbladet

Allt kan slå över i sin motsats, Boken om Blanche och Marie är också ett porträtt av författaren som ung hysterika, ett försök att göra sig av med den manliga skräcken för att misslyckas, avslöjas, förnedras och dö. Det går ju inte, men hela denna bok är ett djärvt och naket försök. Mycket bättre kan det inte bli.
Ingrid Elam, Göteborgsposten

Boken om Blanche och Marie handlar om en modernitetens triumf på tröskeln till den stora katastrofen. Fast "handlar om" är egentligen fel uttryck. Enquist har aldrig skrivit en friare och vackrare prosa. Allt speglas i allt.
Leif Zern, Expressen

Här finns Per Olov Enquist själv, smärtpunkterna hos honom, de återkommande sekvenserna utan nåd; drömmarna om fågeln, och den om isen, den tidigt bortgångne fadern och likkorten, mamman pulsande i snön, ensam och utan omgivningens förbarmande. Små, knivskarpa bilder. Som brännjärn i ett djur ...
Anders Paulrud, Aftonbladet

Som alltid hos Enquist är det svårt att veta var det dokumentära slutar och fiktionen tar vid. Torrt presenterade fakta varvas med svindlande poesi. /.../ Men hur motsträvigt Enquist än behandlar den slösande rika, nästan alltför starka historien griper den till slut tag, sveper med, betvingar. Och utmynnar i en storslagen kärlekens höga visa, smutsig och vacker och trasig.
Ann Lingebrandt, Norrköpings Tidningar

Kärleken finns, den är farlig och blir lätt ful. Men den är ändå, trots att dess varaktighet kan vara begränsad, det enda vi har. Det är P O Enquist viktigaste ärende med denna bok mättad av vemod och sorg men också en inte försumbar ton av tröst.
Bo-Ingvar Kolllberg, Upsala Nya Tidning

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.