Käraste Herman

"Jag rekommenderar den verkligen."

"Det är som sagt en väldigt läsvärd bok. Och är du som jag och inte läser fackböcker så ofta, så kan jag säga att den ändå går ganska lätt att läsa. Ämnet är jobbigt men den är indelad i väldigt korta kapitel vilket jag uppskattar.

Jag rekommenderar den verkligen. Det är en viktig bok och det är svårt att inte tänka på flyktingdebatten som pågår just nu när jag läser. Nu för tiden kanske det pratas om kulturer istället för raser, men försöken att dela upp världen i ett "vi" och ett "dom" är skrämmande lika."

Käraste Herman

"Med historiska fakta och starkt patos tecknar Maja Hagerman ett personligt och komplext porträtt av Rasbiologiska institutets grundare Herman Lundborg och den tid han levde i." /Östgöta Correspondenten

Käraste Herman

"Djupt obehaglig läsning som får rasbiologens gåta att växa" /Sveriges Radios kulturchef Mattias Hermansson

Käraste Herman

" ... en engagerad berättarröst med en medryckande stil ..."

"Ur denna tystnade kommer nu Maja Hagerman med fynd ur arkiven och som vanligt en engagerad berättarröst med en medryckande stil och berättar en ny och större anlagd historia en skamfläck som få velat befatta sig med."
Mats Granberg

Käraste Herman

"... ett mycket inträngande och djupt fascinerande porträtt av Lundborg."

"I sin nya biografi ”Käraste Herman. Rasbiologen Herman Lundborgs gåta” tecknar vetenskapsjournalisten Maja Hagerman ett mycket inträngande och djupt fascinerande porträtt av Lundborg."
Heléne Lööw

Käraste Herman

"Per Wirtén knockas av en biografi som blåser dammet av hans och allas vår historia."

Käraste Herman

"'Käraste Herman' är en värdefull bok som kastar ett delvis nytt och skarpare ljus över rasbiologen Herman Lundborg och den giftiga roll hans pseudovetenskapliga institut, i all diskretion, kom att spela för samtid och eftervärld."

Käraste Herman

"Läs den här boken! Den är viktig!" /Dala-Demokraten

"Maja Hagerman har författat en framställning av bestående värde, inte bara för att hon berättar om Herman Lundborg och hans gärning utan för att hon med detta förmedlar hur rasbiologin kom att växa till ett starkt inflytande i såväl samhällsdebatt som lagstiftning under 1900-talets första decennier och hur detta har påverkat långt in i vår tid."
Göran Kastlund

Käraste Herman

"Maja Hagerman hanterar sitt enorma material omsorgsfullt, hon varken förlorar sig i detaljer eller låter boken svälla till något ohanterligt, utan lyckas hålla ett hårt grepp om Herman Lundborg." /Arbetarbladet

"Berättelser har en stor betydelse för vår självbild. Rasideologin var ett narrativ som passade dåtidens politik, och när den blev erkänd som vetenskap, var det få som var kritiska. Vetenskapen blev en självuppfyllande profetia som såg just det den ville se, och för de flesta blev det enklare att återberätta historien än att ifrågasätta."
Kjell Vowles

Käraste Herman

""Fantastiskt historia. Skriven med ett ljuvligt, exakt och mjukt språk. En ren njutning" /Tara

Käraste Herman

"Hagerman aktar sig för att fiktionalisera, men hennes gedigna research och generösa redovisande av fakta räcker långt." /Oline Stig, Tidningen Vi

Det rena landet

"Sverige har alltid varit blandat"

"MYTER. Gemenskaper är fördomsfulla, enligt historikern Maja Hagerman. Men föreställningen om att Sverige skulle vara rasrent och att ingen skulle ha flyttat hit sedan stenåldern är en mental karta som kan ritas om."

Försvunnen värld

"Yukiko väljer bästa julklappsböckerna Försvunnen värld 46 min in i programmet"

Försvunnen värld

"Hagermans skildring av ett uppländskt landskap under tusentals år är en av årets mest fängslande böcker" Dick Harrison SvD

"Ena benet i arkeologisk frontlinjeforskning och det andra i mästerlig sakprosa. Om alla motorvägsbyggen resulterar i den här typen av utgrävningar borde de statliga infrastruktursatsningarna."

 

Försvunnen värld

"Ska du bara läsa en bok om arkeologi så läs den här" Sala Allehanda

Försvunnen värld

"Hagermans rika sammanställning öppnar också för egna tolkningar"

Försvunnen värld

Se en intervju med Maja Hagerman i Kunskapskanalens En bok, en författare

I "Försvunnen värld" följer Maja Hagerman det största arkeologiska projektet någonsin i Sverige. Hundratals arkeologer har fingranskat den del av den uppländska marken där "Svearikets vagga" ska ha stått för tusentals år sedan.

Intervjuare: John Chrispinsson.

Försvunnen värld

"Färgrik berättelse om svensk förhistoria" Jönköpings-Posten

"En av försommarens mest uppmärksammade nya böcker i populärvetenskap var Maja Hagermans "Försvunnen värld" 443 sidor tjock, 1,5 kg tung, rikt och storslaget illustrerad, kort sagt lysande."

Josef Rydén

Försvunnen värld

"Boken är mycket givande och välskriven" Dagbladet Sundsvall

"Det är en god historisk skildring som också har många fina bilder, tagna av Claes Gabrielson, och boken har även illustrerats med kartor och skisser."

Lars Jonsson

Försvunnen värld

"Stort verk" Skaraborgs Läns Tidning

"Försvunnen värld är ett stort verk i sin genre. Den lockar till eftertanke."

Magnus Ljung

Försvunnen värld

"Det är mycket som är spännande i Maja Hagermans försvunna värld"

Försvunnen värld

"Förtjänar en plats i berättarhimlen"

"Det vore kanske att ta i att säga att himmelriket är en plats där Rafael står för tavlorna, Mozart för musiken och Maja Hagerman för berättelserna om vårt förflutna. Man kan ju, om vi ska vara helt uppriktiga, byta ut dem mot Rembrandt eller Beethoven. Maja Hagermans plats däremot börjar bli odiskutabel. Försvunnen Värld är kort och gott den mest inbjudande skildringen av en arkeologisk utgrävning som jag någonsin läst."

Magnus Alkarp

Försvunnen värld

"En av de mest spännande populärhistoriska böckerna på mycket länge"

"Det har redan publicerats ett mindre bibliotek om utgrävningarnas vetenskapliga resultat, men Maja Hagermans bok sammanfattar de nya rönen för en större publik och sätter in dem i ett sammanhang. Det har blivit en av de mest spännande populärvetenskapliga böckerna om svensk förhistoria på mycket länge, kunnig, bred och personligt skriven."

Lars Linder

Försvunnen värld

"En av landets mest intressanta vetenskapsjournalister"

Försvunnen värld

SVT Uppland om Sveriges största arkeologiska projekt genom tiderna och Maja Hagermans bok

Försvunnen värld

"Ett stycke ädelfolkbildning att glädja sig åt."

"Maja Hagermans redogörelse för Uppsalabornas liv från stenålder till järnålder är en välskriven, rolig och spännande bok om vår tidiga historia."

Yukiko Duke

Försvunnen värld

"En klar femma!" Yukiko Duke

"06:24 in i programmet recenseras Maja Hagermans Försvunnen värld"

Det rena landet

Pressröster om Det rena landet

"Det rena landet är både en chock och en lyx. Chock för att det känns som att Hagermans 400 sidor lärt mig mer än vad 12 års skolgång inte ens kommit i närheten av. Och kanske inte heller velat komma i närheten av. /.../ Samtidigt är det såklart en lyx att få en förstklassig författares mastodontforskning presenterad på ett nära sätt. Hoppas hon snart tar sig an samtiden, Maja Hagerman."
Sveriges Radios Kulturnytt

 

"Maja Hagermans bok är en annan berättelse om vårt förgångna och det är en angelägen berättelse."
Svenska Dagbladet

 

"Boken ger nästan allt man kan begära. Med det menar jag klara teser, utarbetade på stabilt forskningsunderlag, behaglig berättarstil och väl valda illustrationer."
UNT

 

"Men mytbildningen i sig, människors behov och bruk av historia och det fantasieggande tomrum de storvulna tankarna lämnar efter sig gör `Det rena landet` till en av årets mest spännande och viktiga böcker."
Kristianstadbladet


 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.