En egen strand

"Aino Trosell uppvisar en fantastisk förmåga att gräva djupt i människans känsloliv ..." /ETC

"En egen strand är brännande aktuell samhällskritik då den tar itu med ett land som bryts ned för att sedan säljas ut, och den placerar kvinnors position i denna nedbrytning mitt i centrum. Samtidigt är det en psykologisk spänningsroman som
väcker frågor om människans överlevnadsinstinkt och vid vilken punkt solidaritet och samarbete upphör att gälla. /.../

Aino Trosell uppvisar en fantastisk förmåga att gräva djupt i människans känsloliv och placera detta i ett politiskt och socialt sammanhang utan att en enda gång bli mästrande eller låta sin text dra åt det agitatoriska hållet – just nu kan jag faktiskt inte komma på någon annan författare som på ett lika insiktsfullt och vackert sätt skildrar den press från patriarkat och högerpolitik som så många kvinnor i Sverige lever under idag."
Linn Hjort

En egen strand

"Det är en stark och drabbande roman."

"En egen strand ställer fler frågor än vad Aino Trosell ger svar. Det är dess styrka, och dess vibrerande nerv. Det är en stark och drabbande roman."
Crister Enander

 

En egen strand

"ett psykologiskt drama med en högst oväntad upplösning"

"Aino Trosell är en egensinnig författare som här skapat ett psykologiskt drama med en högst oväntad upplösning. Inget får vara som det är till bokens sista blad. Hon skalar våra illusioner som vore det en lök in till vanföreställningens kärna."
Jakob Carlander

En egen strand

" om syskonkärlek i sin starkaste och sköraste form" /Arbetaren

"Det här är en historia om att missbruka makt, tillit och förtroende. Eller handlar den kanske om vad som händer med den kuvade människan när den låter bedrägligt oskuldsfulla drömmar ta plats i verkligheten. När den som är van vid att lyda andra, tar över rodret själv. Eller när den som är van vid att bestämma tappar kontrollen och försöker återfinna balansen. Eller om syskonkärlek i sin starkaste och sköraste form."
Beata Hansson

 

En egen strand

"Klaustrofobiskt äventyr med realistisk skärpa" /DN

"Var går då gränsen för mänsklighet? När är man beredd att överge den? Detta är något som romanen försöker gestalta med ett språk och en handlingsram som aldrig blir högstämd och metaforisk, utan stannar kvar i en saklig brutalitet.

/.../ Aino Trosell har en realistisk skärpa även när hon beskriver själstillstånd.

Detta är en klaustrofobisk äventyrsroman skriven av en erfaren författare som vet hur hon ska skapa kontakt med en stor läsekrets. En ovanlig bok som trots att den känns lite yxig blir allt kusligare, intensivare och intressantare."
Maria Schottenius

 

En egen strand

"Psykologiskt kraftprov" /GP

"En mörk bok. Med både hårt och brett anslag, blir ju utgången brutal. Aino Trosells
nya roman börjar hoppfullt men tufft och slutar i ren katastrof. Författaren flirtar
ändå inte främst med deckargenren, utan anspelar ganska oblygt på såväl Ingmar Bergman och en blodig Bibelapokryf som Virginia Woolf och Elin Wägner."
Lisa Ahlqvist

En egen strand

"Hos Aino Trosell pulserar ett embryo till en stor idéroman om individualism"

"I stället, i takt med att situationen på paradisön urartar, passerar Trosells språk in i ett drastiskt deliriskt flöde som suger med läsaren mot undergången – om det nu är dit som systrarna Hanna och Judit är på väg? Det tänker jag inte tala om. Den som läser får se."
Maria Küchen

 

En egen strand

"Lysande Aino Trosell går mot nya höjder" /Dala-Demokraten

"Aino Trosells senaste roman "En egen strand" bjuder på den från hennes sida mest vitala prosan på länge liksom en övertygande och väl sammanfogad intrig /.../

Sidorna som beskriver hamnen i Surabaya och den efterföljande färden på den slitna fraktbåten med dess i det närmaste obefintliga besättning är stor litteratur."
Lena S. Karlsson

 

En egen strand

"en oväntad twist"

" På den öde ön, där systrarna lever värsta Robinsson-livet och är helt utelämnade till varandra, diskuterar de och funderar över livet och människans viktigaste uppgifter. Deras funderingar tycker jag är en av bokens stora behållningar. Eftersom boken innehåller en del överraskningar och en oväntad twist vill jag inte avslöja för mycket. Men att drömmen om paradiset  bör förbli just en dröm är en känsla man får med sig. Bättre illa fäkta än att fly!"
Hedvig N

 

En egen strand

"Läs den!" /Femina

"Aino Trosell låter berättelsen ta oväntade vägar och avslutar med vad som känns som en pulserande cliffhanger."

Hjärtblad

"Varning för gåshud" Aftonbladet

"En fantastisk läsupplevelse som bara blir bättre och bättre. Hulda föds i yttersta fattigdom i Dalarna. Men samhället förändras och dalkullan gör en klassresa - och blir olycklig. Om längtan efter kärlek, ursprunglighet och att ge sig hän."

Cecilia Gustavsson

Hjärtblad

Sveriges Radios Romanpris - lyssnarjuryn diskuterar Hjärtblad

Hjärtblad

"Ett lysande porträtt" /Aftonbladet Härligt Hemma

Hjärtblad

"Den bästa bok som Aino Trosell har skrivit hittills" /Ingalill Mosander

Hjärtblad

"en lysande bok av en genuin berättare med stort socialt och kulturellt hjärta"

"Höstens historiska roman är en lysande bok av en genuin berättare med stort socialt och kulturellt hjärta. /.../
Trosell skildrar gammel-Sverige så att man känner att man är där, uppslukande, med en mängd detaljer, inte minst etnografiska med noggrant beskrivna vardagsgöromål och ting. Och samtidigt växer ur det gamla, ur nöden, svälten och mörkret den nya tiden fram, järnvägen och telegrafen, småningom också arbetarrörelsen."
Anna Rudberg-W

Hjärtblad

"en storartad skildring" /Borås Tidning

"Hjärtblad är återigen en storartad skildring av Aino Trosell. Romanen är genomarbetad med en konsekvent hållning, och förtroligheten genomtränger hela berättelsen. Berättarens relation har på ett avgörande sätt tagit färg av den språkton som exempelvis bokens huvudgestalt Hulda skulle ha använt."
Eva Elmgren

Hjärtblad

"en stark och fängslande roman"

"I vilket fall är det en stark och fängslande roman. Historien engagerar och griper tag, den kommer inte att lämna någon läsare oberörd."
ANDERS LAGERQUIST

 

Hjärtblad

"innerligt och ömsint" /VLT

"Ett innerligt och ömsint personporträtt som också skildrar ett stycke svensk kvinnohistoria i ett samhälle på väg att förändras av industrialism och nya ekonomiska villkor."
KERSTI BERGOLD

Hjärtblad

"ett fint porträtt av en ung flicka och en bygd"

"I Hulda från Malung får vi både ett fint porträtt av en ung flicka och en bygd. Trosell jobbar antropologiskt; familjen bor i fjöshus, tillsammans med get och ko./.../
Ord ur Malungsdialekten lyser som kabbeleka i diket. Man inser att många tidigare författare skildrat det hårda arbetet enbart som tortyr. Vi i moderniteten har det bättre. Sant. Och vi har ju penicillin. Men jag tror mer på Trosells bild av arbetets glädje, hon är lojal med Huldas värld. Det måste ha funnits glädje och kreativitet i att fläta nävern snyggt, knyppla hår, kula hem en kossa, för att inte tala om att garva det berömda Malungskinnet."
Ulrika Knutson

Hjärtblad

"ett fascinerande stycke kvinnohistoria"

"Aino Trosells särmärke som författare är just den lyhörda realismen med fint utmejslade detaljer. /.../
Man måste närmast gå till Kerstin Ekman för att finna en motsvarande kvinnoarbetets Höga Visa. Vad Aino Trosell har åstadskommit är ett fascinerande stycke kvinnohistoria, med berättelser om det tunga värvet på landsbygden och på fäbodar, den påhittighet som krävdes av fattiga kvinnor som stolt bar upp sina bördor under månadslånga vandringar eller som tog tjänst hos bortskämda stockholmsfamiljer."
Lena S. Karlsson

Hjärtblad

"hennes hittills bästa roman"

"Trosells roman är ett bidrag till en feministiskt färgad historieskrivning – en berättelse om kvinnornas insats när Sverige tar de första stapplande stegen från fattigt jordbrukarland till modern industrination.
/.../
Det är inte de omsorgsfulla efterforskningarna i arkiv och hembygdsmuseer som gör Hjärtblad till Trosells hittills bästa roman, utan att hon har skapat en så levande huvudperson att röja runt bland dammiga pinaler och ingrodda sedvänjor."
Nils Schwartz

 

Hjärtblad

"enastående detaljrik" /Hallands Nyheter

"Trosell berättar intensivt och medryckande, närgånget i historiskt presens. Hennes
anslag är episkt omfångsrikt, men hon förmår också ge sin romangestalt intima individuella drag.
Äreminnet över dalkullornas arbete är både storslaget och personligt på en och samma gång. En hyllning till den arbetande kvinnan."
Björn Gunnarsson

Hjärtblad

"inte utan att man önskar en fortsättning"

" Som läsare får man ta del av en bit svensk bygdehistoria som inte skolans undervisning förmedlat. Man får lära sig hur folket levde, om de starka kvinnornas roll i byn och om det som ibland kan uppfattas som oväntad sexuell lössläppthet.
Hjärtblad känns som en mycket väl genomarbetad bok och det är inte utan att man önskar en fortsättning."
Britta Staake

Järngreppet

Pressröster om Järngreppet

"Aino Trosell utnyttjar skickligt de olika konferensgästerna till att spegla samtiden och den svenska brukshistoria vi knappt hunnit lämna bakom oss, hon fångar karaktärer och beteenden i blixtsnabba repliker och med en spefull glimt i ögonvrån. Mitt i står Siv Dahlin, Aino Trosells hjältinna, återigen en underbetald och därför osynlig gestalt som kan betrakta utan att själv bli sedd."
Lotta Olsson, DN

"Trosell är därtill en mycket skicklig berättare som till skillnad från många av sina kolleger i deckargenren fäster minst lika stor vikt vid språklig och stilistisk precision som vid rafflande intrigbyggen. [...] Skildringen av Sivs hårda arbete och existentiella utsatthet. De suggestiva miljöskildringarna. Partier av stor språklig skönhet. Här visar Trosell att hon fortfarande utgör en helt unik röst i kriminallitteraturen."
Magnus Persson, SvD

"I Aino Trosells fjärde bok om Siv Dahlin är det just Siv som är behållningen. Inte bara romanfiguren, utan också Trosells sätt att skildra henne. Dessutom bjuds läsaren på fantastiska miljöer från det gamla bruket, de övergivna gamla gruvorna och det slaggdränkta omgivningarna."
Eva Högkvist, Dala-Demokraten

En gränslös kärlekshistoria

Pressröster om En gränslös kärlekshistoria

"Något så lite inställsamt var det länge sedan jag läste. Det är en hård historia med tydliga kanter och jag gillar det."
Dagens Nyheter

Tvångströjan

Pressröster om Tvångströjan

"… det är blåsig prosa som ger plats för tvära byten av tonfall, abrupta kast i tanken /… / pockande spänning och en naturskildring som är bland det finaste man kan läsa just nu, saklig och bitande vacker."
Dagens Nyheter

"Det är skickligt berättat, på ett språk med stilistiska språng man sällan eller aldrig hittar i deckarhyllorna."
Falu Kuriren


"De suggestiva och mörka känslor som Aino Trosell frammanar i sin nya bok fångar läsaren ända in i den dramatiska upplösningen."
Upsala Nya Tidning

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.