"Lundaprofessorn Dick Harrison har fungerat som huvudredaktör i ett projekt där alla volymer är högst läsvärda med sina breda perspektiv. /.../
Hos Östberg och Andersson möter man i stort sett alla händelser, personer och fenomen som präglar en epok, eller epoker, som de flesta nu levande svenskar har erfarenhet av: Erlanders och rekordårens final, Palme, maktskiftet 1976, kärnkraften, löntagarfonderna, ubåtarna, 90-talskrisen, Estonia, EU, tsunamin, globaliseringen, den borgerliga alliansen.
Framställningen, rapp och reflekterande, flyter bra, men Sveriges historia 1965–2012 är knappast en bok som skall läsas rakt igenom eller, om nu någon ens skulle komma på idén, i ett enda svep. Snarare bör man leta sig fram, avsnitt för avsnitt."
Per T Ohlsson
"Så är vi framme vid den sista volymen. Författarna presenterar sig själva på ett fint personligt sätt. /.../
Jag tror inte att de båda författarna har glömt bort mycket. Här ryms exempelvis politik, ekonomi, idrott, scenkonst, populär och seriös musik, ledigt berättat. Kanske ”stämmer” inte allt riktigt, men man kan inte begära en helhetsbild – än så länge."
Torgny Nevéus
"Sveriges förändring från socialdemokratiskt folkhem till marknadsliberalt samhälle, där det råder större valfrihet men också ökade klyftor, är huvudtemat i den åttonde boken om Sveriges historia. Med den avslutar Norstedts sitt mastodontverk om vårt land.
Det är en fängslande skildring av en utveckling som dagens pensionärer varit med om och yngre generationer växt upp i, som läsarna bjuds på i den åttonde och avslutande boken om Sveriges historia."
Josef Rydén
"Återigen uppvisar boken kunniga och välskrivna artiklar som vi har vant oss för de andra delarna i bokserien. På det hela taget har en rätt komplex tidsperiod beskrivits så ärligt och i den omfattning som det är möjligt."
Alexander Sanchez
" Halleluja! En samtida historiebeskrivning som tar sig själv på allvar – inte som akademisk disciplin, utan som en berättelse om hur Sverige och svenskarna har utvecklats under det senaste halvseklet. /.../
Nutidshistoria är aldrig ett monument. Den är ett inlägg i debatten. Ett tolkningsförsök. Norstedts ”Sveriges historia” håller hela vägen och gör oss klokare om varför Sverige är Sverige – och vad det innebär."
Bo Lidegaard
"De åtta delarna av Norstedts svenska historia har bjudit på en spännande resa genom händelser och företeelser som format vårt land till vad det - på gott och ont - är i dag. Personligen är jag glad över att denna bokserie kom till. Måhända dröjer det återigen 50 år eller mer innan något liknande projekt startar."
Monica Sjöstrand
"Fem tusen sidor skrivna av ett tiotal forskare. Bokverket ”Sveriges historia” är ett av de största någonsin om svensk historia. Sju delar har kommit sedan 2009. Nu går serien mot sitt slut. Den åttonde och sista volymen utkommer i dagarna och handlar om åren 1965–2012.
En historiebok om vår egen tid alltså. Jag har läst och hisnat över allt som förändrats – och förundrats över hur lite jag faktiskt själv kommer ihåg. Minnet är bedrägligt. Men egna minnen kan också passa som små skärvor i den stora berättelsen. Historieboken om det moderna Sverige ger ett omtumlande stort sammanhang till minnesskärvorna."
Maja Hagerman
Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.