Den sista vintern

Pressröster om Den sista vintern

"Det är en vacker berättelse om en man som Åke Edwardaon har skrivit, och stundtals blir jag så fascinerad av hans och de andra polisernas personliga utveckling att jag glömmer bort själva mordhistorierna. Allt är trovärdigt skildrat och säger något om det svenska samhället, förstås. /.../ Edwardson är i sitt esse: han skojar, han leker, det är som om själva lättnaden i att ha hunnit till nummer tio gör honom bättre än någonsin förut."
Lotta Olsson, DN

"Jag hoppas hursomhelst att Edwardson inte lämnar kriminalgenren för gott. I den flod av mediokra deckare som väller över svenska bokhandelsdiskar tillhör han det lilla fåtal som håller internationell standard, en av dem man läser för mer än den triviala spänningens skull."
Nils Schwartz, Expressen

"Den sista vintern är en mycket tät och mycket välkonstruerad kriminalgåta. /.../ Det är en fin balansgång mellan tradition och förnyelse som författaren bedrivit genom hela serien. Som Hoffner resonerar på ett ställe i nya boken: "Alla mord blev inte uppklarade, inte ens i kriminalromaner, inte de riktigt moderna." Till de sistnämnda sällar sig förvisso Edwardsons egna. Men han har, och det är en avgörande poäng, hela tiden lyckats både bevara och utveckla deckaren som litterär form."
Magnus Persson, SvD

"En styrka hos Edwardson är hans känsla för dialog, en annan styrka är hans förmåga att med träffsäkra iakttagelser och personlig prosa få staden Göteborg att bli en levande och viktig del av berättelsen, och hamna i Kålltorp, på Rymdtorget eller utanför Tingstad Cash ..."
Mats Johnson, GP

"Åke Edwardson är en rasande skicklig deckarförfattare. Språket är ljuvligt, med ett sorgset tonfall som känns som en vemodig jazzlåt. Tempot växlar, stämningar målas upp och dialogen studsar mellan de utredande poliserna. Samtidigt växer obehaget och känslan av hot när Edwardson skruvar upp spänningen i berättelsen. Så rör sig Erik Winter mellan tomten vid havet, där något hemskt inträffar, mördarjakten i Vasastan och julfirandet med familjen i en lysande slutpunkt på thrillersviten om Winter och hans kollegor i Göteborg."
Margaretha Levin Blekastad

"Dialogen är mästerlig, liksom slutet. Ja, bättre kan det knappast bli."
Liv Beckström, Kommunalarbetaren

Nästan död man

Pressröster om Nästan död man

"Trots det drygt femhundrasidiga omfånget är det oupphörligt engagerande och spännande. Edwardson visar med eftertryck att det gamla pusslet fortfarande duger för att väcka läsarens nyfikenhet."
Magnus Persson, Svenska Dagbladet

"Nästan död man" är sannolikt Åke Edwardsons bästa kriminalroman, även om det är svårt att göra en sådan jämförelse. Han är en lysande stilist med en språkbehandling som man inte alltid finner hos deckarförfattare och bara det gör det till en fröjd att läsa hans romaner."
Stigbjörn Bergensten, Nerikes Allehanda

Vänaste land

Pressröster om Vänaste land

"Vänaste land är en utmärkt polisroman och en stark inblick bland människor som kanske inte har anledning att tycka att Sverige är det vänaste land uppå jord." Östersunds-Posten

"Spänningen drivs som spikar in i läsaren. En hårdhänt poesi vilar i språket när flyktingars tankar, naturens skönhet och sommarens korthet beskrivs. Däremellan finns de många dialogerna, korta, snärtiga, intensiva. Vänaste land är, tycker jag, Åke Edwardsons bästa bok hittills." Norrköpings Tidningar

"Det är lyhört, nyanserat och skickligt genomfört." Svenska Dagbladet

"Just så här går rejält, svenskt polisarbete till. Tålmodigt, noggrant, taktiskt, hänsynsfullt.
Det är också en fröjd att läsa Edwardson för den som uppskattar språkets möjligheter och uttryckssätt.
Vänaste land borde ha kommit ut lite tidigare så att våra politiker hade haft tid att läsa den. Då kanske någon ändå skulle orka ta upp frågan om den misslyckade svenska integrationspolitiken." Nerikes Allehanda

 

Rum nummer 10

Pressröster om Rum nummer 10

"Åke Edwardson är en suverän berättare av våldsamma historier av tre skäl:
- Han kan tvinna en historia så den fullkomligt drar åt strupen på läsaren.
- Han kan fylla den med de vardagens väsentligheter som utgör människors liv.
- Hans språkbehandling är mästerlig."
Inger Dahlman, Eskilstuna Kuriren

"Det märks att Edwardson är tillbaka på hemmaplan. Rum nummer 10 är alldeles lugnt och stadigt skriven, utan minsta darr på vare sig hand eller berättarstämma."
Jenny Tunedal, Aftonbladet

Winterland

Pressröster om Winterland

"Edwardson har valt undertiteln 'Kriminalnoveller' vilket det onekligen rör sig om, även om Winter inte alltid är närvarande. Han kunde också ha tillagt 'skräcknoveller', ty flera av berättelserna har en gåtfull och mystisk stämning som för tankarna till  Ray Bradbury, där det snarare är den gastkramande stämningen, det inre förloppet, än deckargåtan som står i centrum."
Mats Gellerfelt, SvD

"På bokens baksida skriver författaren om novellen att 'allting ändå finns där, i sin
reducerade form, som en buljongtärning för läsarens fantasi'". Det är en bra beskrivning av Winterland är inte någonting man bara tuggar i sig. Det är inte en jämn samling, men det är samlingar sällan, så det är en annmärkning i marginalen och i viss mån en smakfråga. Ett par av historierna, det är jag dock helt säker på, kommer att bli klassiker."
Marie Peterson, DN

Jukebox

Pressröster om Jukebox

"Läs den! Den är bättre än någon film om tidigt svenskt sextiotal jag har sett."
Åke Leijonhufvud, Sydsvenska Dagbladet

"Årets läsning."
Mats Olsson, Expressen

"Edwardson är en utomordentlig stilist."
Mats Gellerfelt, Svenska Dagbladet

 

Sol och skugga

Pressröster om Sol och skugga

"Åke Edwardson tar med oss på resor in i det sociala och existensiella mörkret på ett sätt som annan romankonst inte alltid lyckas med - Åke Edwardsons suggestiva kriminalroman är grymt bra." Göran Greider i Dagens Nyheter

"Åke Edwardson har med sina böcker om den yngre och piggare kommissarien Erik Winter redan stigit fram som Mankells naturlige efterträdare."
Nils Schwartz, Expressen

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.