Atlas

”Med Atlas har Aris Fioretos skapat något oförlikneligt…ett rejält försvar för kunskapens och fiktionens, det rena påhittets, plats i vår tid.”

Atlas

”Ett storverk som gör mig än mer övertygad om att han är en av Europas ledande författare. Atlas liknar ingenting annat jag läst - eller snarare tagit del av.”

Atlas

”Ett mästerverk!”

Atlas

”Smart och snillrikt av Fioretos”

Atlas

”Med Atlas har han nämligen gjort något mästerverkslikt. Jag är så glad att den finns.”

Atlas

”Det är en helt unik skapelse som aldrig förr skådats i den svenska litteraturen, och det enda man egentligen kan göra när man står inför ett verk av sådan gargantuansk dignitet är att ödmjukt böja sig.”

Nelly B:s hjärta

”Fioretos skriver oftast så vackert att man vill skrika av njutning...”

Nelly B:s hjärta

”Aris Fioretos har ett essäistiskt sätt att berätta … en vidunderlig förmåga att få minsta detalj att leva upp inför våra ögon.”

Nelly B:s hjärta

”Att läsa Aris Fioretos är lika bra för själen som att kvällssimma i ljummet hav.”

Nelly B:s hjärta

”Det här är en storslagen kärleksroman” ”Aris Fioretos är en av de bästa nu verksamma författarna vi har i Sverige.”

Nelly B:s hjärta

”Fioretos gör det levande genom bilderna, i detaljerna blir Nelly förnimbar.”

Nelly B:s hjärta

”Fioretos är en benådad stilist … en hejare på att skildra den förälskades alla ’rationella’ resonemang, hennes benägenhet för självbedrägeri.”

Vatten, gåshud

"Snabbfotad, rolig, alltid infallsrik" /Norrbottens-Kuriren

Vatten, gåshud

"... en underbart avsiktslös essäistik"

Vatten, gåshud

"En kärleksförklaring till romankonsten"

"Fioretos stil är nästan spjuveraktigt vältajmad. Med drastiskt valda adjektiv, vitsigt invirade referenser, små kullerbyttor i språket som när de är som snyggast rullar synkront med de förda resonemangen.

I nya boken når Fioretos ett läge där språkarbetet känns överensstämmande med den romanpoetik han resonerar kring: inklusiv men exakt, full av snygga ­effekter och med en övertygande tilltro till fiktionens kraft."
Kristofer Folkhammar

Vatten, gåshud

"Det var länge sedan jag kände att jag ville stanna kvar i en bok men med Aris Fioretos är det verkligen så. ”Vatten, gåshud” kunde ha varit dubbelt så lång."

Vatten, gåshud

"Aris Fioretos är en konstnär som uttrycker sig vetenskapligt, eller en forskare som uttrycker sig konstnärligt. Dessa rollbyten kan vara förvirrande - men också belysande och mycket underhållande."

Vatten, gåshud

"Böcker som ”Vatten, gåshud” kommer det inte ut många av."

"Läsaren är ifred men inte ensam, avskild men ändå förbunden med andra öden, skriver Fioretos. "Läsningen är ett löfte om en existens löst från egots fjättrar." Bättre kan det knappast sägas. Böcker som "Vatten, gåshud" kommer det inte ut många av."
Kristoffer Leandoer

Vatten, gåshud

"Mer välkommen in i en text har jag sällan känt mig." /Kristianstadsbladet

Mary

"Välskrivet porträtt av förtryck"

Mary

"Aris Fioretos roman är en rasande skickligt skriven och noga genomkomponerad roman som visar hur makthunger, våld och förtyck sätter outplånliga spår i människors liv."

Mary

"'Mary' är en av de starkaste svenska romaner jag läst på mycket länge." /Norra Skåne

Mary

"Det här är en klar fyra, det är en underbar roman och jag tycker att man ska läsa den." Yukiko Duke, Gomorron Sverige

Mary

"Förvånansvärt nog lyckas Fioretos skildra detta förfärliga öde på ett egendomligt vackert sätt."

Mary

"...en av de senaste årens bästa romaner ..."

"Suget är omedelbart. Fioretos skriver så konstfärdigt klar prosa att varje vinddrag, duvflax, varje luftkonditioneringsapparat och cigarett avtecknas som puls och liv. /.../

... anledningen till att Mary måste betraktas som en av de senaste årens bästa romaner ligger någon helt annanstans. För det är i den exceptionella, varsamt lyriska konkretionen i Marys omedelbara omvärld som romanens lågmälda storhet ligger."
Victor Malm

Mary

"Det är en imponerande litterär prestation Aris Fioretos har utfört."

"Det är en imponerande litterär prestation Aris Fioretos har utfört. Med "Mary" förstärker han sin position som en viktig och säregen röst i den svenska romankonsten. Han har, utifrån en skenbart enkel historia, om än raffinerat inramad via de korta stycken som inleder och avslutar romanen, skapat en text som är som ett helt liv./…/

"Mary" är stor romankonst.”
Stefan Eklund

Mary

"Kanske har han heller aldrig skrivit vackrare ..."

"Fioretos har nog aldrig skrivit tajtare än så här – varje ord pekar framåt och följs upp. /.../ Kanske har han heller aldrig skrivit vackrare; prosan är av det slag som bara en svensk författare med kontinentalt självförtroende kan ge upphov till."
Tim Andersson

Mary

"Han gestaltar verklighetens underjord med en skärpa, intensitet och briljans som gör att jag knappt ens för ett ögonblick kan lägga hans bok ifrån mig."

"Jag lever ett skyddat liv i ett tryggt hörn av världen. Det gör att jag lätt bedrar mig och glömmer att underjorden finns.

Fioretos roman är en påminnelse. Han gestaltar verklighetens underjord med en skärpa, intensitet och briljans som gör att jag knappt ens för ett ögonblick kan lägga hans bok ifrån mig. Den är ett larm som fortsätter ljuda, den bortrövade Persefones skrik som inte tystnar. Jag tänker på IS, på trafficking, på våld i nära relationer. Mary tvingar mig att inte sluta tänka."
Maria Küchen

Mary

"Saklig Fioretos om motståndets kärnor" /Martina Lowden

Mary

"Det är inte bara en strålande roman, det är en djupt gripande roman."

"Trots sitt dystra och grymma innehåll är ”Mary” märkvärdigt lätt att läsa. Det är inte så mycket den stilistiska elegansen som imponerar på mig som vad Fioretos förmår åstadkomma med enkla medel och en så begränsad scen. Hur livfullt och verkligt spännande han lyckas skildra fångarnas förkrympta tillvaro, relationen mellan de strandsatta kvinnorna, fantasierna om mat, den ljuva doften av tvål. Det är inte bara en strålande roman, det är en djupt gripande roman."
Ann Lingebrandt

Mary

"Frågan är om något vackrare och sorgligare men mera trösterikt skrivits på svenska under senare år och den här sidan millennieskiftet." /UNT

"Det är en livsklok bok Aris Fioretos skrivit, avskalad vår tids alla pseudofrågor och inriktad på livets mest väsentliga delar. Och skimrande av livsbejakelse. Frågan är om något vackrare och sorgligare men mera trösterikt skrivits på svenska under senare år och den här sidan millennieskiftet."
Bo-Ingvar Kollberg

Mary

"Mary är, om ni frågar mig, en självklar Augustpriskandidat när den tiden kommer." /Borås Tidning

Halva solen

"Svindlande vackert om gåtfull pappa" /Yukiko Duke, Tidningen Vi

Halva solen

"Men jag tror det här är årets Augustprisvinnare."

"Boken är fylld av värme, det är en lustfylld sorgesång. /.../ Priser kanske inte betyder så mycket. Men jag tror det här är årets Augustprisvinnare. Så var det i alla fall sagt."

Halva solen

"vackert skriven i korta stycken på lyrisk prosa"

"Aris Fioretos har tidigare belönats med Sveriges radios romanpris för ”Den siste greken” (2009) och den finstämda tonen i den går igen i den här berättelsen, som är vackert skriven i korta stycken på lyrisk prosa. En läsvärd melankolisk bok som påminner om att varje människa är en egen berättelse."
MARIA ERIKSSON

 

Halva solen

"Han är en förunderlig språkkonstnär"

Halva solen

"En underbar roman!" /Malou von Sivers

"Jag har läst och njutit utav en väldigt ömsint och spännande bok som heter Halva solen." Malou von Sivers

Halva solen

"en stil som är både spänstig och spännande"

"Så, Fioretos skriver snyggt, det har vi konstaterat tidigare. Men han skriver också med en besynnerligt närvarande språkmedvetenhet, där han dels vet att utnyttja synonymer och idiomatik på oförutsägbara sätt, och dels att han busar med orden, stökar till det annars prydliga intrycket. Det hyperkorrekt strama bryts mot en ledighet, en spjuveraktig tjusning i ordvalörer och i att föra samman begrepp som annars inte brukar höra ihop, ordpar som förefaller sakna förutsättningar att trivas tillsammans. Det bildar en stil som är både spänstig och spännande."
Bernur

 

Halva solen

"ett litet mästerverk" Clemens Altgård, Norra Skåne

Halva solen

"Palettens alla färger bereds utrymme: från det ömsinta och vackra över det mustiga och uppsluppna till det såriga och mörka."

"De olika perspektiven och många greppen formar tillsammans ett porträtt som fascinerar inte blott tack vare motivets lyskraft utan därtill – och kanske mer ändå – genom det uppslagsrika utförandet. Palettens alla färger bereds utrymme: från det ömsinta och vackra över det mustiga och uppsluppna till det såriga och mörka."
Peter Viktorsson


 

Halva solen

"Det lätta handlaget gör läsningen av ”Halva solen” till en njutning"

"”Halva solen” är en rik och flödande generös bok, vars innebörd realiseras på flera nivåer. /.../ Fioretos skärskådar föreställningar som är centrala för vår civilisation: faderskapet, familjen, hemmet, exilen och det omöjliga återvändandet. Men analysen är lustfylld, och kärleken och det lätta handlag som präglar Aris Fioretos skrivande gör det till en sannskyldig njutning att läsa ”Halva solen”."
Magnus Eriksson

Halva solen

"Ja, det är en alldeles självlysande liten bok, skriven av en stilistisk ekvilibrist"

"Söners uppgörelser med avlidna fäder duggar tätt i litteraturen – ”Halva solen” är snarare en kärleksförklaring, en berättelse som säkerligen är tillkommen ur sorg men genom sitt baklängesperspektiv skimrar av lycka. Ja, det är en alldeles självlysande liten bok, skriven av en stilistisk ekvilibrist som för den skull inte glömmer att hålla livets temperatur."
Ann Lingebrandt

 

Halva solen

"Aris Fioretos infriar förväntningarna efter hyllade ”Den siste greken”"

"”Halva so len” är en oerhört rik bok, ibland kärv som pinjedoft, ibland med en hetta som den obarmhärtiga grekiska solen. /.../ Aris Fioretos ”Halva solen” är en sorgesång över en död far. Men man läser den med en stor glädje."
Åke Leijonhufvud

Halva solen

"en vacker bok, humoristisk och gripande"

""Halva solen" är en vacker bok, humoristisk och gripande. Det sakliga berättandet vibrerar av en djupt känd värme och återhållen sorg. Ambitionerna må denna gång ha varit mindre. Ändå lämnar den ett djupare avtryck."
Fabian Kastner

 

Halva solen

"Jag tycker mycket om den här texten."

"Jag skulle kunna utbrista äntligen – en hyllning till en död gammal förälder – mitt bland alla tidstypiska uppgörelser."
Katarina Wikars

Halva solen

"Gripen av denna berättelse begrundar jag mitt eget öde som son, och som pappa."

Halva solen

"En blivande klassiker"

"Språkkonstnären Aris Fioretos i dag utgivna Halva solen är en bok att leva med och återvända till, kort sagt en blivande klassiker, skriver Bo-Ingvar Kollberg."

 

Mina smaker från Provence

Mycket praktiskt!" /Sydsvenskan

"Förutom koncisa och lättfattliga recept är formen intressant - sidorna sitter i
ringpärm och med hjälp av de kraftiga utfällbara dubbelpärmarna kan man ställa upp böckerna som en sandwichskylt på köksbänken. Mycket praktiskt!"

Den siste greken

"Jag gillar Den siste greken."

"Jag köpte boken och började läsa (se ett tidigare inlägg). Det var tur att jag gjorde det, för annars hade jag gått misste om en angenäm, gripande och originell läsupplevelse. /.../Att läsa den innebär en glädjestund för den är underhållande, tänkvärd och mycket gripande. För att inte tala om det fantastiska språket som fullkomligt sjuder av formuleringsglädje!"

Den siste greken

"Romanen uppslukar mig helt och fullt"

"Det är associativt och infallsrikt berättat, som läsare vet du aldrig riktigt vad som ska följa härnäst; kronologin är inte helt väsentlig. Romanen uppslukar mig helt och fullt. Jag är ett med texten och vrider och vänder på den för att komma rätt, för att få grepp om historien. Jag förundras över hur mycket författaren får med - det är ett stycke grekisk nutidshistoria, det är historien om två yviga familjer och om band mellan människor som löper kors och tvärs, det är en historia om att komma ny till ett land, en historia om kärlek etc etc. Det är en rörlig text där språket och de olika vändningarna ofta får mig att le - trots att den till stora stycken skildrar starka händelser.

Jag försöker stoppa in romanen i mitt eget tänkta kartotek, tänker att den hamnar någonstans i närheten av Khemiris Montecore och Niemis Populärmusik från Vittula som delar berättar- och språkglädjen. Men min första kontakt med Fioretos som romanförfattare har givit mig en läsupplevelse som känns mer unik än lik och nästan för osannolik för att vara sann. Redan nu har jag börjat undra om jag verkligen läst det jag har läst?"

Den siste greken

"Underhållande och gripande"

"Den siste greken är en fantastisk roman. Boken är underhållande och gripande, den är glad, men samtidigt mycket sorglig. /.../ Låt vara att boken är fiktiv, jag tror den skulle kunna vara sann. Jo, så här skulle livet ha kunnat bli för greker som fördrevs från Smyrna och för en grek som kom från en fattig bergsby till Sverige.
Det skulle kunna vara på sin plats att berätta mer om vad boken handlar om, men jag vill inte göra det. Läs boken så kommer ni att förstå."
Lennart Götesson

Den siste greken

"En av årets mest speciella läsupplevelser."

"Den siste greken är som en underbar Rubiks kub fast med ord och historia. Aris Fioretos blåser upp en alldeles egen bubbla som skimrar lite extra bredvid alla andras.
Det är unikt och förbryllande, snyggt utan att förlora i själfullhet. Som att lyssna på en riktigt bra freestylerappare, fast i nästan 400 sidor och med en berättelse som håller hela den vägen. En av årets mest speciella läsupplevelser."
Borås Tidning

Den siste greken

Den siste greken nomineras till Augustpriset 2009!

Aris Fioretos Den siste greken nomineras med motiveringen:
"I släktkrönikans, biografins och kortregistrets backspegel tecknar Aris Fioretos ett grekiskt emigrantöde från efterkrigstiden, som i sin tur förgrenar sig bakåt i historien och ut i sextiotalets och folkhemmets Sverige. På ömsinthetens långa avstånd följer författaren sin Jannis från Makedoniens berg och dalar till universitetet i Bromölla. I ett språk vibrerande av sinnlig intelligens och inkännande humor undervisar han sina läsare i vad han kallar avskedets disciplin. ”Var och en är grek på sitt sätt” får Goethe påpeka i romanens motto. Det gäller särskilt, skulle man vilja tillägga, Aris Fioretos."

Den siste greken

"en smittande formuleringsglädje"

"Det är lika charmerande som intelligent berättat, med en smittande formuleringsglädje."
Tidningen VI

Den siste greken

"lärorik, ambitiös och minnesvärd"

"Aris Fioretos nya bok Den siste greken är en tät roman, full av berättelser, insikter, nostalgi och historia. Den tar lång tid att läsa, och är oavbrutet spännande."
Kajsa Öberg Lindsten

Den siste greken

Norrköpings Tidningar recenserar Den siste greken

"Aris Fioretos nya roman Den siste greken är så bra att man förundras över att den är svensk. /.../ Ömsom skir, ömsom mustig med starka färger och dofter, är romanen dels ett kärleksfullt porträtt av en säregen och sammansatt människa, men kanske framför allt en gripande historia om hemkomst och flykt, samhörighet och förlust, om det som förenar och det som avskiljer."
Peter Viktorsson

Den siste greken

Helsingborgs Dagblad recenserar Den siste greken

"Det utgår en närmast magnetisk dragningskraft från Aris Fioretos nya roman Den siste greken. Den är orubbligt originell och myllrande infallsrik. Den är skriven med ett ömsint tonfall och en behärskad kärleksfullhet som förmår pressa tårar ur det torraste stenhjärta."
Crister Enander 

Den siste greken

Svenska Dagbladet recenserar Den siste greken

”Aris Fioretos skriver med en ironisk lust som gör det till en fröjd att läsa hans nya roman.”
Magnus Eriksson, SvD

Den siste greken

Sydsvenskan recenserar Den siste greken

”Den siste greken” är storartad underhållning. Men framför allt är det en stark roman om att höra hemma i världen. Den må vara baserad på en osann historia, men den klingar allt annat än falskt.”
Karin Nykvist, litteraturvetare vid Lunds universitet, Sydsvenskan

Den siste greken

DN recenserar Den siste greken

”Låt mig genast säga att ”Den siste greken” är en fantastisk roman, mångskiktad, underhållande och gripande. En vemodigt skimrande traktat om kärlekens irrvägar, sorger och skönhet och om den skavande hemlängtan som bara den som lämnat allt bakom sig kan känna. Aris Fioretos låter språket och fiktionen dansa och snurra och får åtminstone den här läsaren att jubla inför alla underfundiga formuleringar, omtumlande tankegångar och krockande tidsskikt.”
Eva Johansson, Dagens Nyheter

Den siste greken

Expressen recenserar Den siste greken

”Jag har blivit djupt berörd utan att märka det. Den siste greken glider ner som en läcker, mörkt lackerad pastill.”
Per Wirtén, Expressen

Vidden av en fot

Pressröster om Vidden av en fot

"”Vidden av en fot” är en ytterst läsvärd, ofta lysande bok. Inte minst uppskattar jag den intellektuella rörligheten i Fioretos perspektiv och pregnansen i hans iakttagelser." Magnus Eriksson, Svenska Dagbladet

"Fioretos är på särdeles gott humör, och det smittar av sig. Det här är något så otidsenligt som litteratur som tror på och älskar litteraturen. Och det är ingen blyg tillbedjare som vördnadsfullt skrapar med foten i dammet, utan en tämligen respektlös älskare." Karin Nykvist, Sydsvenskan

"Aris Fioretos är en metaforernas och analogiernas virtuosa finsnickare. Med graciösa fingrar vrider och vänder han på litteraturens väsen, hyvlar, slipar och polerar sina reflektioner kring skrivkonst, skapande och språk tills passform och polish är perfekta." Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.