Effekten av Susan

"...en kul roman som bågnar av märkliga munkar, balla ballongsfärder och mystiska mord" /UNT

Effekten av Susan

"Som ett manus till en ny storfilm i serien Mission Impossible"

"Och det blir ett uppskruvat äventyr, som i Fem-böckerna, eller varför inte: som ett manus till en ny storfilm i serien Mission Impossible

Med den här familjen har Peter Høeg skapat superhjältar i klass med Millennieböckernas Lisbeth Salander; det finns inte en korridor eller ett källarvalv i allra högsta maktens byggnader som familjen inte vågar sig in i."
Mia Gerdin

Effekten av Susan

"God och lätt subversiv underhållning alltså, och ett tämligen suveränt berättande." /GP

"Så jag läser Effekten av Susan mest som en regelrätt äventyrsroman av äldre men vital typ.

Och som en mycket rolig bok. Hoeg segar inte ut på transportsträckor för att få mer stoppning bland sidorna, hans språk är tvärtom koncentrerat, genomarbetat till den grad att det tvärtom verkar mycket direkt, rakt på sak, med Susans ständigt sarkastiska tonfall som grund, plus dess nyanser och fraseringar, allt förträffligt återgivet av översättaren Ninni Holmqvist. Och Susan är en fascinerande gestalt i sig, mer en saklig lilla My än en störig Pippi Långstrump, om än oberäknelig. /.../

God och lätt subversiv underhållning alltså, och ett tämligen suveränt berättande. En skröna berättad kring lägerelden medan höstvinden blåser."
Carl Erland Andersson

Effekten av Susan

"Peter Hoeg i toppform" /M-Magasin

"Infallen haglar, Peter Hoeg vispar ihop äventyr, deckare, kärlek och science fiction till en smet som rimligen borde bli kaotisk, men i stället – funkar den! Faktum är att läslusten jäser av hans maxade civilisationskritik. Nyckeln? Vråltajt intrig."

Effekten av Susan

"Peter Høeg bjuder på bildad underhållning" /DN

Effekten av Susan

"Men redan femton sidor in i Høegs nya bok, den politiska thrillern och familjedramat ”Effekten av Susan” är jag totalt uppslukad."

Effekten av Susan

"Vansinnigt underhållande civilisationskritik"

"Liksom Smilla är ”Effekten av Susan” en andlöst spännande bladvändare med ett mycket allvarligt ärende." /.../

Hans vision är otidsenlig, och med en dåres envishet fortsätter han sina försök att med en arsenal av osannolika intrigmönster och andra främmandegörande tekniker teckna en helhetsbild av samhället som gör det både mera begripligt och mera komplext. Det är tankeväckande – och vansinnigt underhållande."
Magnus Persson

Effekten av Susan

"'Effekten av Susan' är helt enkelt en totalroman, ett läsäventyr på nivå med den internationella storsuccén Fröken Smillas känsla för snö ... " /Expressen

"Effekten av Susan är helt enkelt en totalroman, ett läsäventyr på nivå med den internationella storsuccén Fröken Smillas känsla för snö ... Visst finns det referenspunkter. Man kan jämföra med Margaret Atwoods (eller varför inte Nina Björks) samhällskritik, med Stieg Larssons kombination av moralism och spänning, Dan Browns populärvetenskapliga eskapism. Men ytterst spelar Høeg i denna fulländade comeback i en egen liga, just i sitt mod att närma sig det allvarligaste, det mest smärtsamma och kusliga, med en avväpnande lekfullhet."
Jens Liljestrand

Elefantskötarnas barn

"Det blir inte bättre än så här"

"Tempot är, som sagt, svindlande. Men det som utmärker Høeg är att han kan hålla vilket tempo han vill utan att förlora i visdom. Han planterar in små tankekorn i texten, som verkar anspråkslösa, men som, om man skrapar lite på dem, förändrar världen. Ta bara stickspåret (på två meningar) om vad Big Bang egentligen är.

Jag njuter mig igenom "Elefantskötarnas barn". Det här är litteratur som gör mig riktigt lycklig och hoppfull."
Stefan Whilde 

Elefantskötarnas barn

"ett lekfullt och skarpt vuxenäventyr" Betyg 5 /Marie Peterson

"Hoeg skriver lekfullt, men med bibehållen intellektuell skärpa och hans historia är en vuxen äventyrsroman, komplett med ledtrådsjakt, lönnrum och mystisk korrespondens."

Elefantskötarnas barn

"en oväntat fungerande – och sprudlande – prosa"

"Det är inte otänkbart att hårdnackade Høeg-entusiaster besväras av en gladare, möjligen liknöjd, författare.

Själv är jag alldeles för tagen av att Høegs nästan megalomant sprudlande prosa faktiskt fungerar för att kunna bry mig om en så liten detalj."
Sebastian Johans

Elefantskötarnas barn

"Språket här vibrerar av en uppsluppen glädje"

"Språket här vibrerar av en uppsluppen glädje, och med lekfulla och precisa liknelser har Høeg utvecklat en humor som bäst kan beskrivas som ett sorts stillsamt ihållande vansinne.

Borta är sorgen och vreden från de tidigare verken; Elefantskötarnas barn genomströmmas istället av en förvissning om att kärleken trots allt är det största."
Emma Almgren

Elefantskötarnas barn

"en mild men vild drift med religiositeten som livslögn och fetisch och livstilssprojekt"

"Men så händer något märkligt, närmast mirakulöst. Jag ler. Flera gånger. Det händer också att jag skrattar, lågmält. ”Elefantskötarnas barn” visar sig vara ett annat slags roman än jag trott. Inte så mycket doftljus, mer pruttkudde. Inte så mycket tekoppsdjupt skönsnack, mer en munter mix av saga, Fem-bok, slapstick och religionssatir. Ja, faktiskt. ”Elefantskötarnas barn” kan läsas som en mild men vild drift med religiositeten som livslögn och fetisch och livstilssprojekt. /.../
Och Ninni Holmqvists svenska språkdräkt är bara kalas."
Per Svensson

Elefantskötarnas barn

"En Høegtid för läsaren" /Borås Tidning

Elefantskötarnas barn

"Peter Høegs nya roman är genuint rolig"

"Det bestående intrycket är humor. Peter Høeg har helt enkelt haft väldigt kul medan han skrev berättelsen om prästbarnen vars föräldrar försvinner. Han kan ta ut svängarna ordentligt och med den mustiga skrönans hela arsenal överdriva sina karaktärers egenskaper i det oändliga."
Jan Arnald

Elefantskötarnas barn

"En uppsluppen äventyrsberättelse om livets väsentligheter"

"Med sin nya roman, som bär den fantasieggande titeln "Elefantskötarnas barn" - blixtrande briljant översatt av Ninni Holmqvist - som är Peter Høegs första roman på tio år och hans sjätte sammanlagt, rör han sig återigen inom samma sfär som i "De kanske lämpade". Men denna gång utifrån en avsevärt ljusare livssyn, med en större och mer försonande humor."
Crister Enander

Elefantskötarnas barn

"en underbar saga för vuxna"

Elefantskötarnas barn

"en historia som vågar snurra upp sig själv"

"Man kan ha invändningar mot det och annat i romanen, men på något vis är det ändå sympatiskt med en historia som vågar snurra upp sig själv."
Lisa Ahlqvist

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.