BTJ

Brevet från Gertrud

"Detta är en stark och angelägen gestaltning av sådana svårigheter som människor idag ställs inför, och romanens betydelsebärande tendens utgörs av en lika skickligt belyst som seriös fråga om hur fri är man egentligen är att välja." /Michael Economou

Min frihet

"Skamlöst skickligt." /DN

"Lekfullt, likväl på fullaste allvar diskuteras den fria, sociala utopins fundament. Fascinerande nog hamnar samtalen, nästan tvingande omärkligt, åter och åter i allt mer fängelselika återvändsgränder. För övrigt för Björn Larsson ett snarlikt och mycket personligt resonemang i höstaktuella boken "Min frihet"."
Örjan Abrahamsson

Min frihet

"Det är mycket sympatiskt och välformulerat" /Hallands Nyheter

"Det är mycket sympatiskt och välformulerat, liksom det långa kapitlet om litteraturen som frihetsmöjlighet: föreställningen om att världen skulle kunna vara annorlunda.

Björn Larssons liv är inte påfallande intressant. Hans tänkande är desto intressantare."
Björn Gunnarsson

 

 

Min frihet

"Svårt att inte charmas" /Östgöta Correspondenten

"Som svuren fiende till vår tids självhjälpsböcker, bidrar Björn Larsson likväl med ett slags frihetens och kärlekens självhjälpsmanual. Tidvis dråpliga berättelser från ett liv på ständigt rörlig fot, varvas med funderingar där han vrider och vänder på frihetsbegreppet och gradvis alltmer essäistiska frihetsutflykter i lingvistik, filosofi och kring romankonstens eventuella lärdomar.

/.../ svårt att inte charmeras, rentav beundra en människa som tar sitt enda liv på så stort och inspirerande allvar."
Örjan Abrahamsson

Min frihet

"Den väcker många tankar" /Värnamo Nyheter

"Hela boken handlar om ett till synes omätligt behov av frihet och att aldrig vara eller göra som andra. Den väcker många tankar. Den är mycket klok, mycket intelligent - och ibland riktigt irriterande. /.../

Det blir 19 essäer om frihet ur olika aspekter, främst Björn Larssons personliga. Han skriver också om den frihet som har ett pris i form av ensamhet."
Yvonne Teiffel

 

Min frihet

"både lätthet och elegans i uttrycket" /Skånska Dagbladet

"Som lyckosam författare har Larsson idag frihet att skriva vad han vill och när han vill. Han vill att det ska löpa som en röd tråd genom både hans skönlitterära och vetenskapliga författarskap, en röd tråd av frihet och fri vilja. Trots en viss abstraktionsnivå finns i "Min frihet" både lätthet och elegans i uttrycket. Han är välformulerad och är även här en mycket underhållande författare.

Livet består dock inte bara av frihet för att vara meningsfullt utan även av kärlek och vänskap. Precis som Long John Silver och kapten Marcel i "Drömmar vid havet" så älskar Larsson livet. Det är det som "Min frihet i grund" och botten handlar om. Efter att ha läst den förstår jag hans författarskap mycket bättre."
Thomas Almqvist

 

Min frihet

"Det är ytterst sympatiskt. Och berikande." /Nordvästra Skånes Tidningar

"Björn Larsson resonerar med obönhörlig logik och stor klarsyn kring frihetens pris och värde. Han predikar inte. Jag tror att ingenting vore honom mer främmande. Han framför lugnt och resonabelt sin syn och de slutsatser han genom årtionden av grubblande och levd frihet och levd ofrihet har nått fram till. Det är ytterst sympatiskt. Och berikande.

"Min frihet" är en djupt reflekterande bok över frihetens villkor. Och alla som på olika sätt är det minsta intresserad av frihet och frihetens villkor - dess möjligheter och begräsningar - borde inte ta risken att avstå från att läsa denna insiktsfulla och uppfodrande bok som starkt och ibland utmanande inspirerar den egna tankeverksamheten.

Den är innehållsdiger och djupsinnig, personlig och ofta på tvärs mot samtidens förflackande och egoistiska strömningar."
Crister Enander


 

Min frihet

"Hade Björn Larsson inte funnits, hade vi fått lov att uppfinna honom"

"Blir han då osympatisk?

Meningen är, förstår man, att man åtminstone ska beundra hans uppriktighet och omutlighet: Både kärlek och frihet är viktiga men måste han välja så väljer han friheten. Själv känner jag ingen lust att moralisera. Om en Björn Larsson inte fanns skulle vi väl få lov att uppfinna honom.

Och smärtpunkten finns i det inledande kapitlet om gossen som inte förmår känna sig ledsen när han åtta år gammal mister sin far i en drunkningsolycka. Det handlar om en far som hann svika ordentligt före sin död och som genom sin död ytterligare bekräftar att det är farligt att knyta band eftersom de när som helst kan brista. Det är faktiskt mycket berörande."
Merete Mazzarella

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

Björn Larsson intervjuas för La Stampa digitale

Den keltiska ringen

Tyska fans seglar till Skottland i Rusticas kölvatten

Den keltiska ringen

Tyska fans seglar till Skottland i Rusticas kölvatten II

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"väldigt underhållande, på samma gång trivsamt lättsam och litterärt sofistikerad"

""Döda poeter skriver inte kriminalromaner" är en lekfull drift med deckargenren som utspelar sig i bokbranschen - denna för oinvigda ytterst märkliga värld full av självförbrännande poeter och pengahungriga förlagsjättar. Och den är, det ska sägas bums, väldigt underhållande, på samma gång trivsamt lättsam och
litterärt sofistikerad. /.../

Det är uppfriskande att läsa om en kommissarie som inte är bitter, tvär och frånskild. Det är också roligt att läsa alla de spirituella sidospåren om poesins väsen. Liksom skildringen av bokbranschen, med alla blinkningar till verkliga personer och händelser."
Oline Stig

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"en mycket underhållande deckarparodi" /Skånska Dagbladet

"Med 'Döda poeter skriver inte kriminalromaner' har han inte bara åstadkommit årets bästa titel utan också en av årets mest underhållande kriminalromaner."
Gunilla Wedding

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"Klassisk deckarintrig och humor i Björn Larssons nya"

"Den berättelse som spinns kring detta mord är mycket underhållande. Här skildras lusten och olusten att skriva storsäljande kriminallitteratur, här skildras kärleken till den enda sanna konsten, i detta fall poesin, och här och där delas kängor ut som borde svida en och annan öm bak i den svenska bästsäljarvärlden.

Björn Nilsson är en utmärkt stilist, det har han visat tidigare. Dessutom har han förmågan att skriva spänningslitteratur som kan nagla fast läsaren vid historien (minns Den keltiska ringen, en ruskigt bra bok). Dessutom är Döda poeter skriver inte kriminalromaner rolig på ett stillsamt och torrt professorsaktigt vis. Mycket mer kan man väl inte begära av något som inte ska tas på fullaste allvar?"
Mats Palmquist

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"hoppen mellan fiktion och verklighet hör till den stora behållningen"

"Metagreppen gör kanske läsare på jakt efter en mer traditionell mordhistoria förvirrade, men personligen tycker jag att de ständiga hoppen mellan fiktion och verklighet hör till den stora behållningen med ”Döda poeter skriver inte kriminalromaner”.

Måhända försöker Larsson både äta sin kaka och behålla den – men det är just den motsättningen som får hans roman att lyfta."
Annika J Hagström

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"En metalitterär lekfull bok"

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"Spirituell deckarpastisch"

"En briljant och sofistikerad underhållare är han förvisso, väl orienterad inom den samtida dikten och med skarp blick för bokmarknadens avarter. Hans deckarpastisch förtjänar att läsas av alla som intresserar sig för den svenska samtidslitteraturen. Den kommer säkerligen att uppmärksammas långt utanför vårt lands gränser."
Lars Lönnroth

Döda poeter skriver inte kriminalromaner

"Den har en liksom lycksalig lätthet som gör den till genuint kul läsning" /DN

Filologens dröm

Pressröster om Filologens dröm

"En sensationell prosa, en välkommen anomali i den samtida svenska litteraturens annars rätt förutsägbara landskap. [...] En fullkomligt oemotståndlig humoristisk och intelligent litteratur om människans eviga sökande efter sanningen."
Martin Lagerholm, Smålandsposten

"Björn Larsson är en mycket säker novellist som håller samtliga sina spretiga ämnen i ett fast grepp."
Jonas Thente, Dagens Nyheter

"Med de nya novellerna har BL breddat sitt register som berättare. Han är tydligare i sin roll som, i bästa mening, undervisande berättare och hans prosa är klarare och njutbarare än någonsin tidigare."
Håkan Möller, Hufvudstadsbladet

Den sanna berättelsen om Inga Andersson

Pressröster om Den sanna berättelsen om Inga Andersson

"Jag beundrar inte varje knep och knop i intrigflätningen, men jag vill öppet erkänna att de tjugo sista sidorna i boken ger mig rent fysiologiska reaktioner. Jag ryser av rörelse. Huden på underarmarna blir knottrig, håren reser sig. Som en hyllning till Björn Larssons hjärtevärmande parlando, ägnat universitetslektorn Inga Andersson. [...] Man sveps med av författarens uppfinningsrikedom, som faktiskt inte bara tjänar till att ge nöje och underhållning för stunden utan också har isande underströmmar."
Tommy Olofsson, Svenska Dagbladet

"Den är spännande och tillgänglig utan att fjäska för läsaren. En roman som får dig att känna dig begåvad, skriven av en av våra bästa svenska samtidsförfattare."
Maria Küchen, Amelia

"Ingas öde griper tag i läsaren. Och den charm som Henning och Morten utstrålar har man svårt att stå emot, även om deras godhet tillhör det sällsynta slaget. [...] För min egen del är detta den första bok av Björn Larsson jag läst. Nu tänker jag läsa flera."
Josef Rydén, Jönköpings-Posten

"Det är osedvanligt övertygande och spännande roman. Den är tät, laddad och rafflande. Återigen visar Björn Larsson att han är en av vårt lands förnämsta författare."
Crister Enander, Helsingborgs Dagblad

Från Vredens kap till Jordens ände

Pressröster om Från Vredens kap till Jordens ände

"Stundtals är Björn Larssons essäsamling andlöst spännande. Han vet hur en god historia ska berättas och han gör det med finess."
Ulf Malmqvist, Kvällsposten

"Den här boken kommer att ge upphov till svårartad, kliande reslust."
Marie Peterson, Dagens Nyheter

"Ofta är det både dramatiskt och spännande. Men lika gärna stämmer hans iakttagelser till eftertanke. "
Bo-Ingvar Kollberg, Uppsala Nya Tidning

"Björn Larsson har däremot betydelsefullheter att berätta om och framför allt gör han det läsvärt. [...] Läs Björn Larssons böcker får bli mina okonstlade slutord!"
Arne Upling, Nerikes Allehanda

"Boken är skriven med en fascinerande berättarglädje. Och läsaren får grubbla över frihetens paradoxer."
Gunnar Fredriksson, Aftonbladet

"Om ni inte läst Björn Larsson tidigare, gör det nu! För det är bra, unikt bra, vad gäller språkbehandling, trovärdighet, kunskap och intrig."
Erling Matz, På kryss

 

Det onda ögat

Pressröster om Det onda ögat

"Tveklöst Björn Larssons hittills bästa bok. Thrillerspänningen är tung, med en suveränt koncentrerad och rafflande final."
Björn Gunnarson, Göteborgs-Posten

"En intelligent och mycket angelägen thriller. [...] Det onda ögat förtjänar sannerligen en stor läsekrets!"
Anders Wennberg, Gefle Dagblad

"Ursinnigt spännande"
Kajsa Haryson, Femina

"En mycket spännande thriller... Björn Larssons hittills mest spännande bok. Kanske också den bästa."
Arne Upling, Nerikes Allehanda

"En ovanligt tät, spännande och välskriven thriller. Rentav årets bästa."
Örjan Abrahamsson, Göteborgs-tidningen

Drömmar vid havet

Pressröster om Drömmar vid havet

"En vemodig, vacker och mycket gripande historia om människors sorger, drömmar och längtan. [...] Denna mästerliga roman borde ha alla chanser att bli en modern klassiker -- en bok att läsa och återvända till."
Johan Werkmäster, Bokiatidningen

"Lysande... "
Göran Hägg, Månadsjournalen

"Larsson visar återigen prov på mustig berättarglädje, där vild fantasi är ett uttryck för ett genuint livsbejakande."
Thomas Almqvist, Skånska Dagbladet

"Det är ingen hejd på min förtjusning. Här länkas underfundighet med fantasifull berättarlust på välljudande sinnesanknuten prosa till något helt trollbindande."
Gunnar Andersson, Jönköpings-Posten

"Fängslande roman... en spännande historia, skriven på ett vackert och genomtänkt språk."
Eva Tranefeldt, Provinstidningen Dalsland

"Härligt uppfordrande roman. Den seglar fritt; må läsaren göra detsamma."
Ola Gustafsson

"Livsbejakande... Och sist, och främst, Björn Larssons röst lyfter verkligheten ur vardagen så att den stundom lyser som juvelerarens vackraste ädelsten."
Birger Hedén, Helsingborgs Dagblad

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.