Nåden har ingen lag

"De fyra romanerna, som hör till Lindgrens allra främsta, är alla ett slags mångtydiga parabler."

Klingsor

"Klingsor är en underbar och rörande liten roman, med Torgny Lindgrens omisskännliga, självlysande språk." Tidningen Vi

Klingsor

"Klingsor – Torgny Lindgren på allra bästa berättarhumör"

"Klingsor är en ohämmat fantasifull och humoristisk skröna om och kanske närmast en fabel om konstnärsskapets betingelser, drömmar och förhoppningar vid sidan av och i samspel med livets hårda realiteter. Det är en Torgny Lindgren på allra bästa berättarhumör."
LO Rindberg

Klingsor

"Det är en njutning att läsa." /Smålands-Tidningen

"Romanen bjuder på klassiska Torgny Lindgreningredienser. Formuleringsglädjen, den typiska stillsamma humorn som liksom blinkar med ena ögat åt läsaren, de oväntade vändningarna, ja, till och med pölsan är med. Det är en njutning att läsa.  /.../

Hos Torgny Lindgren blir det i stället en gripande hyllning till det mediokra; Klingsor framstår som alldeles märkvärdig. Det krävs en stor konstnär till det."
Rikard Flyckt

Klingsor

"Roman som kommer att leva länge"

"Det är lätt att ha roligt i Lindgrens sällskap, men texten öppnar sig också inåt i symbolik som djupnar."

/.../ Även om den här romanen ger känslan av att vara ett bokslut, fortsätter jag hoppas på fler böcker från den Lindgrenska pennan med dess finurliga och geniala förmåga att dansa över papperet."
Fredrik Borneskans


 

Klingsor

"Humorn är omistlig och omisskännlig hos Lindgren."

Klingsor

"Det är det renslipat fräscha som kommer sig av ett liv i språkets tjänst."

"Flera gånger när jag läser ”Klingsor” får jag för mig att det är en roman skriven av en mycket yngre och oetablerad människa, en debutant rentav. Det är det renslipat fräscha som kommer sig av ett liv i språkets tjänst. /.../

I ”Klingsor” renodlas teman som den trogna Torgny Lindgren-läsaren väl känner igen. Det är en humoristisk roman, så som alla Lindgrens romaner är det eftersom människan ofta är ett skämt och livet något häpnadsväckande när allt kommer omkring."
Jonas Thente

Klingsor

"Märkvärdig njutning från början till slut"

"Full av humor och stort allvar är nya romanen ett verk av en Torgny Lindgren i toppform."

 

Klingsor

"Grandiost om medelmåttan"

"Mer än så, mer än att bara glänta på dörren till denna vidunderliga berättelse vill jag inte göra här. Vad som händer Klingsor och hans heliga dricksglas i den portabla relikgömman blir en hemlighet som jag hoppas få dela med många många andra läsare. Klingsor är ”medelmåttig och grandios”. Romanen om honom är bara grandios."
Magnus Ringgren

Klingsor

"En absolut 5:a" /Yukiko Duke, SVT Gomorron Sverige

"Klingsor är ju en sån där spänstig och humoristisk berättelse som Torgny skriver när han är på allra, allra, allra bästa humör" [...] "en alldeles ljuvlig liten roman om skapandets villkor" [...] "en väldigt, väldigt underhållande och rolig bok"
Yukiko Duke

Klingsor

"Detta är en roman att läsa och att läsa igen."

Klingsor

"Det är i stora stycken en njutning att läsa Torgny Lindgren." /Piteå-Tidningen

Minnen

"Läs och njut"

"Med andra ord – Torgny Lindgrens minnen består av en salig blandning av faktiskt upplevda saker och fantastiska skrönor. Och läsaren vet till slut varken ut eller inte. Så den som förväntar sig Lindgrens memoarer kan möjligen känna sig lite lurad på konfekten men får i gengäld en av årets största läsupplevelser som kompensation. Inte illa så."
Lennart Mattisson

Minnen

"herregud, Torgny Lindgrens språk, som i några torra norrländska fraser kan blottlägga en hel idévärld"

"Allt på det där källvattenklara men fantastiskt mångbottnade språket - herregud, Torgny Lindgrens språk, som i några torra norrländska fraser kan blottlägga en hel idévärld, som betraktar allt med perfekt avvägda doser av humoristiskt gravallvar och alltid vet precis hur mycket det måste säga, vad det behöver anspela på, för att sätta allt i ett mycket större sammanhang."
Björn Waller

Minnen

"En fantastiskt fin liten bok ... mycket läsvärd" /Yukiko Duke

Minnen

"en både rasande rolig och ömmande smärtsam läsning"

"Och frågan är om Lindgren någonsin just skrivit så bra som i Minnen. Det verkar som om han bara blir en bättre och bättre stilist med åren. Här finns partier så formfulländade att de mest liknar poesi, hela tiden ekande av den ironiska ton som blivit Lindgrens adelsmärke. En ironi som påminner om den hos ironiska mästare som Robert Musil eller Thomas Mann./.../

Minnen är faktiskt något av det uppsluppnaste han skrivit. Det var länge sedan jag skrattade så gott under en läsning.
Samtidigt är Minnen något av det mest vemodiga författaren åstadkommit. Under textens lätt syrliga ironier vilar hela tiden en tung sorg. En sorg över alltings flyktighet, över tidens gång, och i förlängningen döden, som tillsist gör alla strävanden och minnen till en fåfänglighetens ironi. Det är den där blandningen av fantasifull frejdighet och vackert vemod som gör Lindgrens memoarer verkligt drabbande, till en både rasande rolig och ömmande smärtsam läsning, som gör Minnen till en bok att minnas."
Johan Sjögren

Minnen

"den bästa skönlitterära bok som Torgny Lindgren skrivit"

"Ibland är ”Minnen” blixtrande begåvade, stilen sprakar till, får en lyskraft som är Torgny Lindgrens alldeles egen. I flera avseenden är ”Minnen” den bästa skönlitterära bok som Torgny Lindgren skrivit; språket är format med en exakt skönhet som understumdom nästan bländar."

Minnen

"Bästa vägen till Torgny Lind­gren"

"Man behöver inte ha läst allt av Torgny Lindgren för att kunna njuta av den här boken. Jag vill till och med föreslå den som en introduktion. Lättsam men med ett underliggande allvar som får den att stanna kvar när man läst färdigt."
Karin Månsson

Minnen

"Allt har i den nya boken, precis som det brukar vara i hans berättelser, sin komiska, bisarra eller grymma självklarhet, och gärna allt på en gång."

Minnen

"Torgny Lindgrens mirakelberättande"

"Till sist andas boken en viss uppgivenhet om författarskapet och alla böcker han velat skriva, som inte blivit av. Torgny Lindgren har blivit 72 år.

Det enda jag kan säga om detta: stanna vid mirakelberättandet. Vi har bara en enda som behärskar det till fulländning."
Tomas Löthman

Minnen

"En mästare har ordet"

"Språket verkar så enkelt och självklart. Här infinner sig omedelbart den där humoristiska lågmäldheten som har blivit något av författarens signum. /.../

Det utmynnar i ett stort läsäventyr där vi inte vet var sanningen börjar eller slutar i en anekdot, en hågkomst, en episod i Lindgrens liv."
Ulf Lundén

Minnen

"storartad läsning"

"Men så börjar man upptäcka att någon håller hunden kopplad där hon kryssar sig fram. Kort sagt: man börjar se mästarens hand. Gipsresterna under naglarna. Det vita dammet i näsborrarna. Och man ser med ens hur sinnrikt arrangerad boken är, hur den långsamt växer in i sin egen komposition, hur förgänglighetens rottrådar letar sig fram i stort sett överallt. Jaget må vara ett dimmoln och existensen må sakna form, men i Torgny Lindgrens händer blixtrar det levda livet förbi som i en dubbelexponering, det egna livet och andras, på en gång faktum och förundran, svar och rebus, köttgryta och ande. ”Minnen” är ingen stor bok. Torgny Lindgren har väl aldrig velat skriva stora böcker. Men det hindrar inte att ”Minnen” är storartad läsning. Riktigt storartad."
Sara Danius

Minnen

Go'kväll hyllar ljudboken - lyssna på ett avsnitt!

Minnen

"I vanlig ordning roligt och svindlande"

"Torgny Lindgren berättar i vanlig ordning roligt, och på samma gång svindlande, genom att torrt underdriva och ta udden av det som lätt skulle kunna springa iväg till att bli pompöst."
Sofia Olsson

Minnen

"Absurdismens apostel"

"Carina Waern läser den alltid lika underhållande Torgny Lindgrens memoarer och påminner om allvaret som ständigt vilar om hörnet."

Minnen

"Magiska tillbakablickar" /Femina

Minnen

"en bok att njuta av"

"Minnen är en bok att njuta av. Skriven av en allvarlig spjuver som i falskheten ser en kvalitet, betraktar hallucinationer som omistliga och, apropå sin kärlek till människans bästa vän hävdar:"En gång var vi alla hundar"."
Ingemar Nilsson

Norrlands Akvavit

Pressröster om Norrlands Akvavit

"Norrlands Akvavit må vara en sorgesång, men de underfundiga Lindgrenska ironierna får ideligen elegin att glimra till av benådad humor." Lennart Bromander, Aftonbladet

"Bländverk och skrönor, hängivelse och nykter reflexion, andligt och världsligt blandas utan glapp i denna roman, som är en av Torgny Lindgrens allra bästa." Tom Hedlund, Svenska Dagbladet

"Den där milda och fina ironin som är Lindgrens omisskännliga berättarton har aldrig varit mildare och finare än här." Nils Schwartz, Expressen

"Är det någons röst som Västerbottens avkristnade inland behöver i detta nu och i framtiden, så är det Torgny Lindgrens." Kent Lundholm, Västerbottens Folkblad

"... som synes är detta en typisk Lindgren-berättelse; stort allvar som botten, en leende humor, mänsklig närhet och finstämd miljö som blickfång. /.../ Ingen skriver som han." Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

"Det är mycket vackert, och mycket humanistiskt." Carl Erland Andersson, Hallands Nyheter

Dorés Bibel

Pressröster om Dorés Bibel

"Vid första läsningen är hans prosa ständigt lika överrumplande stark. Man tänker: "Hur bär man sig åt för att skriva så här?" Allt är enkelt men på samma gång mångbottnat, allt tycks vara på sin rätta plats. /.../ Romanen är en exemplarisk berättelse om livslögn som gudomlig nåd, om en tro som inte söker efter alternativ och om en man som nog inte särskilt mycket engagerar sig i andra människor." Johan Dahlbäck, Göteborgs-Posten

"Det här är en väsentlig roman i Lindgrens sällsamma författarskap, som i sig ger en stark färg åt den nutida svenska berättartraditionen." Maria Schottenius, Dagens Nyheter "Underbara oneliners och underskruvar pryder sidorna ... Dorés bibel är ... en roman som först och främst gäckar och stimulerar läsarens tankeverksamhet." Lennart Bromander, Aftonbladet

"... ger en stark färg åt den nutida svenska berättartraditionen." DN

"Med Dorés bibel visar Torgny Lindgren än en gång att han saknar motsvarighet när det gäller att föra ner de stora livsfrågorna till det alldagligas sfär."  Norrköpings Tidningar

"Torgny Lindgrens nya roman är totalt underbar." Amelia

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.