Ruiner

”Mest av allt älskar jag när dikterna i Ruiner blir sångbara. När de uppgår i den ljudburna lättheten, snubblar fram genom upprepningar och förskjutningar som på samma gång är humoristiska och brutala. Jag vet ingen annan som kan skriva så. Med en undran så genuin att den gränsar till det banala, samtidigt som den trycker på mänsklighetens smärtpunkt.”

Ruiner

”Jag har alltid anat att en skicklig prosaist dolt sig bakom poesin.”

Ruiner

Ruiner är en nervös och förtvivlad bok. Men också buren av artisteri och hängivenhet – skrivandet är för Fredrik Nyberg ett blitt och oblitt öde, njutning och besatthet. Det stänger inte om sig, hittar tvärtom öppningar mest överallt.”

Ruiner

”...i Ruiner: Första häftet finner vi också Nyberg när han är som bäst, kanske till och med bättre än han någonsin varit förut.”

Slingorna & undergången

"När jag läser Fredrik Nybergs nya diktsamling ”Slingorna & undergången” blir jag fascinerad av hur författaren mixtrar med tidsflödet lite som han vill."

Slingorna & undergången

"Fredrik Nyberg är en stor förnyare av naturlyriken." /Borås Tidning

Slingorna & undergången

"För det finns ingen annan svensk poet som skriver så effektiv och kroniskt värkande politisk dikt som Fredrik Nyberg gör i ”Slingorna & undergången”."

Att bli ved

"Fredrik Nybergs diktsamling är något man gärna återvänder till."

Att bli ved

"När poesin låter höra om sig"

"Hur förhåller sig den skrivna dikten till den upplästa? Vilken betydelse har ljud för dikters sätt att skapa mening? Poeten Fredrik Nyberg har skrivit en uppslagsrik avhandling om ljudpoesi och text-ljud-komposition."
Jesper Olsson

 

Att bli ved

"Ren forskningslycka" /GP

"Det handlar alltså om dikten som transformator, som ständig förflyttning, rörelse. Nybergs avhandling återtar poesins rätt att vara outgrundlig, men på ett sätt som lämnar den traditionella poesins oberörbarhet bakom sig. Avhandlingen är en tegelsten, men ändå motsatsen till en monolit. Fredrik Nyberg både äger och pulvriserar. Att läsa och avlyssna hans textmusik är ren forskningslycka!"
Aase Berg

Att bli ved

"Fredrik Nyberg skriver en rolig, dråplig och akustisk diktsamling om något så basalt som ved." /DN:s kritikerlista

Att bli ved

"Det är inte bara allvarlig dikt, det är stor dikt."

"Den som är poet och vet sin mission i världen kan dikta sin verklighet; Fredrik Nyberg är poet och vet vilken uppgift han har i världen. Han gör verkligheten större, språklig och språkbar, och i detta arbete sker samtidigt det paradoxala att vi som läsare blir språk och dras in i den ekelöfska virvel av ljud, ljus och liv som far fram över boksidorna i en uppfordrande och kravfylld rörelse."
Michael Economou

Att bli ved

"Det är starkt, kanske till och med stort."

"Fredrik Nybergs samling är på en och samma gång tät, komplex och
glödande i sin vrede. Det är starkt, kanske till och med stort."
Per Svensson

 

Att bli ved

"”Att bli ved” är bitvis mycket vacker, ofta underfundig – och hela texten präglas, mitt bland alla krumbukter, av en klarhet och konkretion som förhöjer läsupplevelsen."

"”Att bli ved” är bitvis mycket vacker, ofta underfundig – och hela texten präglas, mitt bland alla krumbukter, av en klarhet och konkretion som förhöjer läsupplevelsen. Det första avsnittet av ”Att bli ved” är rent omskakande läsning. På ett oerhört skickligt sätt vrids orden ur sina gängor, och lyckas samtidigt avteckna ett starkt visuellt, textuellt landskap. Så där som poesin gör ibland, när den plötsligt erbjuder läsaren ett annat seende."
Magnus Bremmer

 

Att bli ved

"säkert är att med Att bli ved i handen blir att finnas i alla fall lite lättare"

Nio, nine, neun, neuf

Pressröster om Nio, nine, neun, neuf

"Jag tycker om denna bok. Den är smart, kanske emellanåt för smart. Men få idag skriver en så infallsrik och effektiv politisk dikt, lika vardaglig som subtil. Den sätter livet i gungning, om det inte redan var det före läsningen."
Anders Olsson, DN

"Fredrik Nybergs dikter övergår mitt förstånd, men stannar inte där: de ökar mitt förstånd."
Aase Berg, Expressen

"Texten är en skir ordvälling med en våldsam udd. Skarpa meningar blandas upp med ett vardagligt språk, med vardagliga interiörer, har en smak av politik, engagemang och förtvivlan. Pudrade i ett lager av ånger, vemod och precis där också en lust, en trög välvillig lust."
Matilda Södergran, Tidningen Kulturen

Det blir inte rättvist bara för att båda blundar

Pressröster om Det blir inte rättvist bara för att båda blundar

"Det blir inte rättvist bara för att båda blundar är en komplicerad och mångfacetterad samling som samtidigt rymmer en del humor - och en befriande respektlöshet. Jag är övertygad om att Fredrik Nyberg redan nu tillhör den framtid som skall komma och blåsa fri luft in i det litterära biblioteket." Norrköpings Tidningar

"Nyberg är en poesins arkivarie som förstått värdet av allsköns synkretism i det empiriska insamlingsarbetet. Sammanjämkningen och sprängandet. Virkandet, värkandet och vetandet." Aftonbladet

"Om Ann Jäderlund favoriserar mellanslaget i sin senaste diktsamling och Marie Silkeberg tabulatorn så är den lilla punkten Fredrik Nybergs bästa vän. Punkten har alltid rätt att avbryta. mitt i en mening. en liten stund. i hans fall helst utan att versaler ska behöva skapa uppmärksamhet.

Dags nu att sätta punkt, men Fredrik Nyberg är alltid välkommen att avbryta." Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"Bara bra. Riktigt jävla bra. "En vanlig dag är en dag då ingen dör." Word." Maria Küchen, Expressen

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.