Det blodiga parlamentet

"En översättares bragd" /UNT

"På det hela taget flyter Hallbergs blankvers fint med en lätt modern touche som bör komma väl till pass i sceniska uppsättningar av pjäserna."

Det blodiga parlamentet

"Jag ser så många paralleller till vår politiska samtid att jag blir vimmelkantig."

"Nyöversättningarna av fyra Shakespeare-tragedier är omskakande läsning. När man gnuggat blodet från ögonen finns det mycket nytt att upptäcka även för den rutinerade läsaren, menar Björn Kohlström."

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"storartad roman"

"I Ulf Peter Hallbergs nya roman om Strindberg och hans samtida blandas dråplig humor med poetisk innerlighet på ett ofta överväldigande sätt. /.../

Slutet är öppet på ett sätt som harmonierar med helheten i denna storartade roman."
Michel Ekman

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"Fascinerande om Strindbergs år i Köpenham"

"Ulf Peter Hallbergs roman har förtjänster nog, som dokument och som berättelse, att bli ett av de bestående minnen av detta brokiga Strindbergsår, hundra år efter det den "djefla man" som kunde många konster avled."
Curt Bladh

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"Av samtida svenska författare finns det ingen jag hellre läst de senaste 25-30 åren än Ulf Peter Hallberg." /Östran

"Av samtida svenska författare finns det ingen jag hellre läst de senaste 25-30 åren än Ulf Peter Hallberg. Ja, det skulle i så fall vara Carl Henning Wijkmark.

Så när de i fjol tillsammans gav ut Städernas svall, där de resonerade sig igenom några europeiska kulturmetropoler, blev den boken, i alla fall för min egen del, 2011 års absoluta litterära höjdpunkt.

/.../Ulf Peter Hallberg skriver med respekt om människor och om livet. Det är det inte många som gör nu för tiden. Någonstans har han själv ställt frågan "Hur skriver man om livet utan att offra de andra på litteraturens altare?".

Med sina böcker ger han svaret. Inte minst för att han tagit till sig rådet från sin faster:

"Glöm aldrig att det sorgliga behöver det roliga - om du måste bli konstnär!""
Klas Palmqvist

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"en livfull och färgstark skildring av både personer och miljöer"

"Men Hallberg kan sitt ämne, tiden och kulturhistorien, och han ger en livfull och färgstark skildring av både personer och miljöer i detta Nordens Paris, där Strindberg skugga under några år tycks falla över det mesta."
LO Rindberg

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"Ulf Peter Hallbergs roman är en av höstens mest intellektuellt omtumlande och givande läsupplevelser"

"På ett sätt är ”Strindbergs skugga i Nordens Paris” en direkt fortsättning på Ulf Peter Hallbergs briljanta storverk ”Europeiskt skräp” som utkom för tre år sedan. Nu blandas dock i ännu högre grad verklighet och fantasi. Gränserna suddas ut.

Hallberg låter de historiska händelserna skapa dikt, men dikten förvandlas i hans förfarna händer till nya och måhända större sanningar, han rör sig från liv till dikt och åter från dikt till det levda livet. /.../

Det är en roman av stor originalitet, Ulf Peter Hallberg röjer egen väg i vår samtidslitteratur. Det distinkta och samtidigt konstfärdiga språket; dialogen som ständigt pågår mellan nutid och dåtid; hans skickliga förmåga att förmå väcka liv i de döda och ge dem den plats i minnet de förtjänat.

Han gjuter nytt liv i de döda, och så länge minnet lever förbli de döda likväl levande. De går vid vår sida, tätt intill.

Ulf Peter Hallbergs roman är en av höstens mest intellektuellt omtumlande och givande läsupplevelser, en fröjd för alla som äger minsta intresse för den tidens litteraturhistoria och som har ett aktivt förhållande till det skrivna ordet och dess laddade makt och magi. Det är en berikande och angelägen roman som förmår att göra dåtiden till en samtida angelägenhet och samtidigt väcka liv i några av de avgörande frågorna som alla måste ställa sig i vår egen tid som riskerar att förtvina av glömska och historielöshet."
Crister Enander

 

 

 

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"Framställningen sjuder av liv."

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"en rik skildring av hur konstnärer iscensätter sig gentemot varandra i 1880-talets Köpenhamn" /Lars Ring

Strindbergs skugga i Nordens Paris

"Visst ger romanen nya infallsvinklar på bråkmakaren och nationalmonumentet Strindberg"

Städernas svall

"Städer kommer till liv"

"Det är ibland överväldigande och nästan konstant vackert. En stad eller en tanke, en känsla, rymmer så mycket i varje enskilt ögonblick, och kanske, mycket möjligt, att det är det som är själva svallet, rörelsen som inte upphör, som inte ligger still, en rörelse som sätter något annat i rörelse, i ett svall. Möjligtvis är det så."

Benjamin Ozolins

Städernas svall

En upplyftande avvikande och annorlunda bok

"Att mitt golv i arbetsrummet nu är fullt av svajiga bokstaplar – Karl Kraus, Bertil Malmberg, Lautréamont, Vilhelm Ekelund, Walter Benjamin, Artur Schnitzler etc – är den bästa rekommendation jag kan ge den inspirerande och tankeväckande boken Städernas svall. Dessutom har jag plockat fram flera volymer av Ulf Peter Hallberg och Carl-Henning Wijkmark – det är hög tid för omläsning." /Crister Enander

Städernas svall

Oerhört engagerande läsning

"Boken håller sig utan skrytsamhet på en upplivande intellektuell nivå. Som läsare känner jag mig klok och respekterad, dels för att jag lätt hänger med i det som berättas, dels för att jag ständigt bjuds in till att hålla med eller gorma emot. Oerhört engagerande läsning, helt enkelt. Och så får man sådan ryslig lust att än en gång dra till Paris." /Tommy Sundin

Städernas svall

En bok att både resa i och med

"Det är lågmält och elegant, och ger det skrivna ordet just känslan av att vara talat. Textens utformning lyfter innehållet, men är också intressant för sin egen skull.

Detta är ett samtal – och det bjuder hela tiden in läsaren till att reflektera över sina egna städer, via association och egna minnen.

Städernas svall är en bok man gärna klottrar full av egna anteckningar i marginalen.

Det är genomgående tankeväckande – en bok att både resa i och med." /Annika J Hagström

Städernas svall

Städernas svall tar läsaren med på en färd genom europeisk kultur

"Med den i dag utgivna Städernas svall har Ulf Peter Hallberg och Carl-Henning Wijkmark skrivit en genreöverskridande bok som både är en bruksanvisning till de erfarenheter som bara storstäder kan ge, ett debattinlägg om tendenser och strömningar i vår mediestyrda samtid och en hyllningsskrift till en livsform som länge stått i förgrunden i vår civilisation." /Bo-Ingvar Kollberg

Städernas svall

Nils Schwarz följer med på en lika lärorik som lustfylld rundtur

"Mestadels är det en lika lustfylld som lärorik läsning. Framför allt för dem som tycker om att sitta länge med en bok på uteserveringar i främmande städer - för att låta sig omsvepas av atmosfären snarare än att jaga vidare efter nästa femstjärniga sevärdhet i guideboken." /Nils Schwartz

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.