Mitt liv som dront

“Jag vet inte om jag någon gång har blivit så drabbad av en bok som Helenas Mitt liv som dront - en självbiografisk inventering som kommer nu i höst. Den fullständigt utlämnande och ljuvligt privata uppgörelsen med sin destruktiva snällhet, med det krossande åldrandet, med själva livet där hon identifierat sig med dronten, den oformliga fågeln med de små patetiska, helt obrukbara vingarna.” Linda Skugge

Totalskada

”von Zweigbergk har, när hon är som bäst, en enastående förmåga att med bibehållen empati blottlägga nutidsmänniskans fulare tillkortakommanden. Och här är hon som bäst nästan hela tiden.”

Totalskada

”Subtilt och känsligt speglar hon trosvisshetens osynliga men verksamma kraft.”

Totalskada

”Helena von Zweigbergk fångar stora ämnen och visar, till viss del trösterikt och till stor del förträffligt, att livet aldrig är enkelt, och att kärleken – ibland – kan vinna.”

Totalskada

”Helena von Zweigbergk är mästerlig på att teckna relationers sammanbrott med små, nästan osynliga medel.”

Totalskada

”Helena von Zweigbergk har i en rad romaner visat sin förmåga att skildra relationer. I Totalskada är hon bättre än någonsin.”

Totalskada

”Med en häpnadsväckande pricksäkerhet lyckas hon i repliker och scener fånga vad som händer i en lång relation när den ena parten helt plötsligt glider undan.”

Totalskada

”Helena von Zweigbergk har absolut gehör för det mänskliga samspelet och lyckas med en mästerlig penna fånga både det osagda och det ambivalenta. Personskildringarna är nyanserade och trovärdiga från första stund, inte heller räds von Zweigbergk att stanna upp i tunga känslor som andra författare nervöst hastar förbi.”

De behövande

"Hon gör det precist.

[...] Det korta formatet är perfekt för den sortens intensitet, och det avskalade gör Helena von Zweigbergk till en skarpare författare. Allt oväsentligt skåpas ut och kvar blir just hennes förmåga att hitta smärtpunkterna, frågan är om hon någonsin varit bättre än såhär."

De behövande

"Ja, Helena von Zweigbergk är verkligen vardagsigenkänningens mästare."

De behövande

"Det är bra gjort. [...] Helena von Zweigbergk hör och formulerar tankarnas språk och ger nya verktyg till livsforskningen om ordlös kommunikation." /DN

Det gud inte såg

"Helena von Zweigbergk skriver verkligen med nerv, hon fångar våra innersta rädslor och applicerar dem obehagligt skickligt på sitt persongalleri."

Än klappar hjärtan

"En av de bästa relationsromaner som jag har läst på flera år" /Tara Moshizi, SVT Go'kväll

Än klappar hjärtan

"Det här är en gripande bok. Välskriven." /Tidningen Vision

Än klappar hjärtan

"Det är skitbra." /Amelia

"När von Zweigbergk är som bäst kombinerar hon spänningromanens knep med familjens inneboende dramatik. Än klappar hjärtan handlar om systerskap, föräldraskap, kärlek, livet och döden; den vågar närma sig gränsen för det melodramatiska och jag kapitulerar fullständigt. Jag hetsläser med andan i halsen, får handsvett och magont. Sådant åstadkommer man inte hursomhelst. Det är skitbra."

 

Än klappar hjärtan

"Mästerligt om tre systrar" /Östgöta Correspondenten

" Helena von Zweigbergk berättar ett familjeliv ur allas perspektiv på ett mästerligt sätt. Efteråt känner jag mig sorglig, förtröstansfull och lite mera klok. Så ska bra romaner vara."
Jakob Carlander

 

Än klappar hjärtan

"Men jag skaffade ett ex och började läsa ändå, och SOM jag gillade. Ååååh!" /Johanna Lindbäck

Än klappar hjärtan

"skickligt berättad med relationsproffset Helena von Zweigbergks fingertoppskänsla" /Metro

Än klappar hjärtan

"Starkt, vardagligt, ettrigt"

"I sin nya roman Än klappar hjärtan håller Helena von Zweigbergk än en gång upp en spegel där vi kan se oss själva med vår småttighet, vår hjälplöshet och vår taffliga oförmåga att ge och ta emot den kärlek som är livets grund. /.../

Starkt, vardagligt, ettrigt beskriver Helena von Zweigbergk vad vetskapen om att någon vi älskar snart ska dö gör med människor samtidigt som petitesserna i deras liv fortsätter att uppfylla dem.

En insikt hamrar hon fast: Den, att det är en skatt vi äger, när allt ännu är som vanligt."
Inger Dahlman

 

Än klappar hjärtan

"Känslomässig styrka i gedigen gestaltning"

"Men det fungerar väl och framför allt imponeras jag av hur Helena von Zweigbergk lyckas gestalta komplexiteten och ambivalensen hos sina romanfigurer. Ingen är enbart god eller ond, rakryggad eller feg. Alla har sina plus och sina minus och det skiftar - precis som i verkliga livet - efter omständigheterna. Det är gedigna psykologiska gestaltningar som läsaren erbjuds och det gäller också samtliga bipersoner intill den suraste av tonåringar. /.../

Än klappar hjärtan är utan tvekan Helena von Zweigbergks rikaste roman hittills och det är mot slutet även för den mer förhärdade svårt att stålsätta sig mot den känslomässiga kraften och styrkan."
Jan A Johansson

Än klappar hjärtan

"Helena von Zweigbergks romanfigurer är så trovärdiga att Ann Heberlein tror sig känna dem."

"Helena von Zweigbergk framstår allt tydligare som en av de vassaste skildrarna av det moderna Sverige. Med skarp, ibland skoningslös, blick beskriver hon den urbana medelklassens vardag, relationella tillkortakommanden, avund, lögner och längtan. /.../

von Zweigbergks osentimentala stil och problematiken hon intresserar sig för får mig att tänka på Lionel Shriver som liksom von Zweigbergk gräver i det fula under den blanka ytan. Det är ett mycket gott betyg."
Ann Heberlein

Än klappar hjärtan

"En modern sedeskildring om att välja på nytt" /DN

"Här fångas med lätt hand livet, inte som det ser ut, som fasad och livsstilsyta, utan det som pågår inom oss, tanke för tanke, hjärtslag för hjärtslag."
Ulrika Milles

Än klappar hjärtan

"Som bäst i vardagshelvetet"

"För det är i vardagshelvetet, i de intima scenerna som von Zweigbergk är som bäst. Liksom i sina två bästa romaner, "Ur vulkanens mun" och "Anna och Mats bor inte här längre", har hon här förmågan att blottlägga alla futtigheter, alla lågvattenmärken som en olycklig och desperat situation kan leda till."
Annina Rabe

Än klappar hjärtan

"Även i sin senaste bok excellerar Helena von Zweigbergk i nyansrika skildringar av vardagsrelationers dubbeltydigheter"

"I sina senaste romaner, från Ur vulkanens mun (2008) och framåt, har Helena von Zweigbergk excellerat i nyansrika skildringar av vardagsrelationers dubbeltydigheter. De till synes oskyldiga orden eller banala handlingarna som dryper av galla och hotar att förgöra den eller dem som kommer i dess väg. Den blicken använder hon också i Än klappar hjärtan, och jag tror det är därför som romanen är så nästan storvulet känslosam."
Ingrid Bosseldal

Än klappar hjärtan

"Det är enormt starkt." /BT

"Ursprungskonflikten, systrarnas gemenskap och rivalitet, blir allt tydligare och mer fängslande. Till slut är berättelsen som en liten sten som har slipats av havet tills bara det renaste återstår: sorg, kärlek, ärlighet, tacksamhet. Det är enormt starkt."
Maria Store

 

Anna och Mats bor inte här längre

"Mästerligt gjort, Helena von Zweigbergk. Mästerligt!"

"Lika mycket som Helena von Zweigbergk klär av oss i all vår sociala skamlösa nakenhet, så upprättar hon oss också med värme och försonlighet. Det är så här vi är, även när vi söker göra vårt allra bästa. Kanske kan vi till och med göra det aningen bättre, när vi som läsare får våra egna jag skildrade så här på lite distans. /.../
Mästerligt gjort, Helena von Zweigbergk. Mästerligt!"

 

Anna och Mats bor inte här längre

"Helena von Zweigbergk beskriver skickligt och realistiskt Annas och Mats nya vardag"

Anna och Mats bor inte här längre

"Stark saga om en splittrad familj"

"Där udden och det kolsvarta saknas märks i stället en fin vardagspsykologisk skärpa som jag uppskattar stort. /.../
Tårar är inte alltid pålitliga, men de kan vara bra värdemätare också för en kritiker."
/Malin Ullgren

Anna och Mats bor inte här längre

"Det är en fin vardagsroman, välskriven, lyhörd och engagerande"

Anna och Mats bor inte här längre

Tara väljer de bästa läsupplevelserna just nu

"De knivskarpt pinsamma skildringarna av destruktiva gräl finns kvar, men vi får även följa Annas insikt om att hon ibland förlorar sig i gnällträsket och Mats förståelse för att lyckan inte med automatik återfinns i en ny, ung kvinnas famn. Extra plus för de nyanserade och respektfulla skildringarna av barnen Molly och Sebbe."

Tusen skärvor tillit

"En mäkta bra och intelligent roman om kärleksrelationens alla grynnor" ICA Kuriren

Sånt man bara säger

"Helena von Zweigbergks bästa bok hittills"

"Även medelålders kvinnor kan utvecklas och Sånt man bara säger är definitivt en utvecklingsroman, om än en ovanlig sådan. Det är också en historia om kärlek, vänskap och allt man är beredd att göra för de människor som faktiskt betyder mest trots allt. En känslosam, men samtidigt totalt osentimental historia som jag rekommenderar er att läsa!"

Ur vulkanens mun

Betyg 4

Sånt man bara säger

"väjer inte för det mörka hos människan"

"Det som gör att jag tycker om dessa båda böcker är nog att de inte väjer för det mörka hos oss människor. Vi är ofta mer insnärjda i varandra än vad vi tror. Det här är inga böcker som det smäller om, utan de är mer åt det stilla hållet. Men ack så viktiga…"
Boksynt recenserar Sånt man bara säger och I en familj finns inga fiender

 

Sånt man bara säger

"Slukare"

"Ingen kan som Helena von Zweigbergk fånga människors irriterande oförmåga. Man vill bara ruska om personerna, men kan inte låta bli att fortsätta läsa. Nya romanen har ett befriande fräscht persongalleri med den trulige tonårsgrabben, hans gränslösa mamma och eremitliknande 53-åriga moster."
tttt, Tara

Sånt man bara säger

"exakt känsla för känslolägen"

"Men hon skrapar skickligt med nageln på irritationerna i en familjerelation. Hon har exakt känsla för känslolägen, som när stämningen plötsligt skiftar i ett i ett samtal. Sånt man bara säger kan vara just det som gnager och urholkar själen."
Bodil Juggas

Sånt man bara säger

Bokhora diskuterar Sånt man bara säger

"JoÖ : Det har tagit lite tid för oss Johannor att recensera den här boken och på ett sätt är det bra, för jag har märkt att den liksom har växt med tiden och avståndet. Först tyckte jag att mjaa, i jämförelse med ”Ur vulkanens mun” så. Men sedan, den har återvänt påfallande ofta och jag har också kommit på mig själv att referera till den som en bra roman."
"JoL: Som helhetsomdöme så tycker jag att man blir väldigt engagerad i personerna. /.../ Helena von Zweigbergk skriver kanske inte de stora, episka romanerna, men hon är helt fenomenal på att få till den där lilla detaljen som säger allt om en människa eller en situation – helst en jobbig och relationsmässig sådan. Det är så bra gjort!"


 

Sånt man bara säger

"illustrerar hur det är att vara människa på 2000-talet"

"Helena von Zweigbergks styka generellt sätt, oavsett om hon är med i Spanarna eller skriver romaner, är att hon hör dialoger väldigt bra och dessutom kan återge dem. Det är länge sedan jag läste något med hennes tonsäkerhet för pauser, infall, avbrutna meningar och sådant som människor aldrig säger. Jag tycker verkligen om Sånt man bara säger, men har svårt att precisera vad det är som gör den genial. Jag tror att det är stor samtidskonst och att denna kommer man plocka upp för att illustrera hur det är att vara människa på 2000-talet. Helena von Zweigbergk hittar tonen och berättelsen som gör att man helt plöstligt förstår vad andra säger. Det är en kompass för komplicerade relationer. Men det är också en berättelse om en ensam kvinnas väg tillbaka till gemenskapen. En gemenskap hon aldrig föreställde sig att hon ville ha."
/Maria Marteleur

Sånt man bara säger

Se ett klipp med Helena hos Malou i Efter Tio

Helena von Zweigbergk är aktuell med Sånt man bara säger

Sånt man bara säger

"psykologisk insiktsfullhet"

"Med psykologisk insiktsfullhet tecknar von Zweigbergk ett sårigt systerskap, där barndomens maktstrid stigmatiserar rollerna: ansvarskänslor och djupaste irritation. /.../ I all sin socialrealism är boken spännande, tilltalet och tankegångarna angelägna. Ett maskrosbarn plockas upp med varsamt handlag av von Zweigbergk i hennes nya roman."
Lisa Berg Ortman

 

Sånt man bara säger

"Vrål från samtiden."

"von Zweigbergk är utomordentligt skicklig på att gestalta personligheter av det slag man känner igen så väl för att man själv har stött på dem; på samma gång så lätta att genomskåda och så hopplösa att beskriva i ord. /.../ Helena von Zweigbergk skildrar lyhört konfrontationen mellan de två systrarna på ett sätt som får det att klia av obehag."
Jonas Thente

Sånt man bara säger

"med tonträff och fint gehör"

"Jag tycker om den här boken. Zweigbergk skildrar den omöjliga relationen mellan den känslomässigt låsta Susanne och den inåtvände Jonas med tonträff och fint gehör. Trots att det inte händer så mycket lyckas hon bygga upp en nästan andlös spänning mellan misslyckade köttbullsmiddagar, regnpromenader och taffliga samtal. Den såriga systerrelationen och minnena från förr ger berättelsen ytterligare bredd och djup."
Oline Stig, författare

Sånt man bara säger

"Prosan är lättläst utan att vara onödigt förenklad"

"Bokens behållning är beskrivningen av relationerna och författarens omsorg om deras nyanser. Det är frestande att gå så långt som att säga att de olika relationerna är bokens egentliga huvudpersoner, för där intresset ibland sviktar för personen Sussi hålls det levande inför beskrivningen av hur hon förhåller sig till sina nära och hur de beter sig gentemot varandra."
Paulina Helgeson

Sånt man bara säger

GP recenserar Sånt man bara säger

"Sånt man bara säger är en bok om anpassning och uppror, offermentalitet och vuxenskap, relationer och val. Personskildringarna är effektiva och trovärdiga även när de överraskar. Att fly från det inbokade mötet med Socialtjänsten och ta med sig systersonen på en spontan resa till Kanarieöarna för att försöka leta upp den försvunna systern på plats där, känns inte direkt i linje med vad den ordentliga Susanne borde göra. Men så är ju också detta en av de stora poängerna med boken: hur vi alla sitter fast i vår egen – men kanske framförallt andras – bild av hur vi är, vad vi gör och kommer att göra. Och vad detta gör med vår möjlighet att ta ansvar för våra egna handlingar och vårt eget liv."
Ulrika Westerlund

Ur vulkanens mun

Pressröster om Ur vulkanens mun

"På det hela taget hittar Ur vulkanens mun rakt in i civilisationens mörka hjärta. och samtidigt rakt in i den svenska vardagens djupaste skuggor. /.../ Framför allt är det skildringen av Annas inre liv som imponerar /.../ det är en mästerlig skildring av den kvinnliga vantrivseln, den som alltid vill så väl och misslyckas så gruvligt." Jan Arnald, Dagens Nyheter

"Helena von Zweigbergks oortodoxa metod visar sig snart vara helt rätt för denna djävulskt precisa studie av felträffen som livsval, förtätad under en chartersemester som kostar för mycket och ändå är för billig och snål och fel och trång. Till slut sitter jag bara där och panikflämtar ikapp med Anna, vars fotoböcker om njutning skär sig bjärt mot ett privatliv som handlar om allt annat än att må bra." Maria Küchen, Expressen

"von Zweigbergk sätter ett stickande ljus på hur gnälligheten skapar riktiga ångestvirvlar. Och lika övertygande småaktiga är Annas egna problem." Elin Claeson, Kulturnytt P1

"Det är en underhållande bok som inte är underhållning, som tar familjelivets vedermödor på allvar och vrider om kniven i medelklasshjärtat." Catarina Nitz, Katrineholms-Kuriren

"Trots en tämligen konstlös prosa, fångar von Zweigbergk väl det virrvarr av projektioner som romanens föräldrapar gått vilse i och den obalanserade gungbräda av missnöje som deras äktenskap utvecklats till." Ingrid P Bosseldal, Göteborgs-Posten

"Helena von Zweigbergks familjedrama är skriven på en flytande, vardaglig prosa, ibland ytlig och nästan flamsig vilket verkar vara medvetet. Genom det är den så drabbande. Hon ger sina personer liv och karaktärer." Gun Nilsson, Östran

 

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.