Jag vill ju vara fri

"Ny biografi om Lena Nyman – radikal och hyllad av alla" Intervju med Annika Persson

Jag vill ju vara fri

"... oupphörligt fascinerande ..." Dark Places

”Ja. 'Jag vill ju vara fri' väcker många tankar. Framför allt är det en värdig och mångfacetterad bild av en av våra allra mest fascinerande scenpersonligheter. Min beundran och ömhet för Lena Nyman är starkare än någonsin.”
Helena Dahlgren

Jag vill ju vara fri

”Hur i helvete ser den intelligenta kroppen ut?”

Kapitlet ”Konsten att komma i en klänning”

Jag vill ju vara fri

"en välskriven, osentimental och lyhörd berättelse" /Gefle Dagblad

"Lina Erkelius har läst och vill ropa Lena Nyman tillbaka: Du behövs! /.../

Annika Perssons huvudkälla är de sjutton papperskassar med anteckningar, bilder och privata dokument som Lena Nyman skänkte till Musik- och teaterbiblioteket före sin död. De av Nymans texter som återges autentiskt är ogestaltade, känslosamma och föga originella, och Annika Persson har gjort klokt i att hålla dem korta. Intervjuer som fyller ut där Nymans egna anteckningar inte räcker till ger sedvanliga anekdoter från filminspelningar och umgängesliv, men bidrar emellanåt också till det helgjutna personporträttet.

Annika Persson har lyckats väl med det slitsamma och tidsödande arbete som det torde ha varit att få ihop ett fragmentariskt researchmaterial till en välskriven, osentimental och lyhörd berättelse."
Lina Erkelius

 

Jag vill ju vara fri

"en fascinerande teckning av en målinriktad skådespelare" /Expressen

"Det är en feministisk balansgång att adressera det privata lidandet under teaterpatriarkatets ok utan att reducera ett konstnärskap till människoöde. Annika Perssons lösning är en osentimental och lågmäld lojalitet med sitt objekt, även i hennes svagaste stunder.

"Jag vill ju vara fri" är en fascinerande teckning av en målinriktad skådespelare som genom sina egensinniga riktningsval ständigt skavde mot sin omgivning. Lena Nyman kanske aldrig blev helt fri, men kring hennes strid spreds det lysande gnistor."
Jonas Holmberg

Jag vill ju vara fri

"Det är en värdig ersättare för de memoarer som Lena Nyman samlade till men aldrig själv kom att skriva." /Aftonbladet

"Poängen med Annika Perssons biografi är att den håller så nära och solidarisk kontakt med detta rika material. Persson citerar flitigt och kompletterar fint med andras omdömen och uppgifter vilket gör detta både till ett unikt tidsdokument och en gripande läxa."
Barbro Westling

 

Jag vill ju vara fri

"en hjärtskärande berättelse"

""Jag vill ju vara fri" är en hjärtskärande berättelse om ett geni som också råkade vara en trasslig människa. Annika Persson är minimalt sensationslysten, snarare väldigt kärleksfull - och det finns en nykter analys boken igenom som befäster Lena Nymans status som skådespelare i båda tunga och lätta genrer, såväl på
teatern som inom filmen.

Som läsare lotsas man mellan person och profession och det är stundtals ganska jobbigt. Jobbigt att såhär i efterhand se alla manliga blickar och tvärsäkra åsikter som tvingade in Lena Nyman i hörn och jobbigt att se hennes oundvikliga ras mot misären.

Men mest blir jag lycklig över att Annika Persson dokumenterat Lena Nymans livsverk på detta respektfulla men ändå rättframma sätt."
Maria G Francke

 

Jag vill ju vara fri

"djupt berörande"

"Annika Persson ger henne det utrymme hon förtjänar i denna rakt skrivna, djupt berörande biografi."
Diana Holmberg

 

Jag vill ju vara fri

"Riktigt bra journalistik i bokform" /Anneli Dufva

Jag vill ju vara fri

"Läs den här starka berättelsen för att få komma riktigt nära en stor och modig kvinna"

Jag vill ju vara fri

"Underbar bok omprogrammerar bilden av Lena Nyman"

"Man borde ändrat på världen, istället för på Lena. Nu finns det bara hennes historia kvar att ändra på. Tack, Annika Persson, för att jag fått en annan bild att bära med mig."
Bodil Juggas

 

Jag vill ju vara fri

Ingalill Mosander väljer de fyra bästa böckerna just nu /Aftonbladet

"Annika Persson hade ett rikt källmaterial att ösa ur när hon skulle porträttera Lena Nyman och hon har förvaltat det väl."

 

Jag vill ju vara fri

"vad som framför allt lyser igenom är ett stort mod"

"Vad man också kan se i ”Jag vill ju vara fri” är en sammansatt människa som tampades med minst lika svårartade dämoner som Ingmar Bergman. Men vad som framför allt lyser igenom är ett stort mod – modet att utlämna sig själv i svåra roller, modet att se både ljus och mörker i människan, modet att röra sig från Dramaten till revyscenen och, inte minst, modet att stå upp mot föraktet."
Mariah Larsson

Jag vill ju vara fri

"Det är fin läsning" /Annika Bergson, Damernas Värld

""Det är fin läsning, oavsett vilket förhållande man haft till Lena Nyman. Om karriären, skådespeleriet, missbruket, kärlekar och vänner."

Jag vill ju vara fri

"Det är välskrivet, det är personligt och det känns att det är någon som tycker om personen som hon skriver om" /Mamma Carins boktips

"Den är väldigt rolig och spännande och sorglig historia att läsa"

Jag vill ju vara fri

"Annika Persson har med hjälp av dagböcker, bilder och brev lyckats fånga den fria fågeln som Lena Nyman var." /Plaza Kvinna

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.