Systrar & bröder

"Maria Sveland är både underhållande och direkt samhällskritisk"

"Maria Sveland har gjort det igen – skrivit en roman som griper tag och sätter i gång tankeprocesser som fortsätter långt efter att bokpärmen slagits igen och placerats i bokhyllan."
Johanna Fredriksson

 

 

Systrar & bröder

"Maria Sveland har en nästan osannolik förmåga att beskriva det vardagliga i det som ter sig som en tragedi när man tar ett steg bakåt" /GP

"Alla som hatat Maria Sveland sedan dess borde absolut läsa hennes nya roman. Lika skärpt i iakttagelserna av samtida kvinnors livsproblem, men ack så mild i tonen. Denna gång har hon också inkluderat män i sin problembeskrivning och de som dömt ut henne som manshatare lär få revidera sin uppfattning. /.../

Det är en sedelärande och mycket sympatisk berättelse, inte minst genom sin skildring av syskonrelationerna. I ständig konkurrens är de också varandras trygghet och det mått de mäter sig själva och livet med."
Lisbeth Larsson


 

Systrar & bröder

"Svelands roman får tårar att rinna"

"I "Systrar & bröder" hittar vi några väldigt subtila hintar som skvallrar om bristen på jämställdhet i samhället och hur det förs vidare genom generationer. Men "Systrar & bröder" är inget feministiskt manifest, det är en roman. En mycket sorglig och helt fantastisk roman som får mig att gråta redan på sidan 70."
Minna Jonsson

 

 

Systrar & bröder

"Kärnfamiljens lögndetektor" /Arbetarbladet

"Maria Svelands nya roman "Systrar & bröder" gestaltar på ett trovärdigt och rakt sätt hur en barndom i otrygghet och brist på kärlek fortsätter att styra individen i dess vuxna liv."
Lisa Gidlöf

Systrar & bröder

"Maria Sveland är en habil romanförfattare, men som manusförfattare för film eller tv tror jag att hon verkligen skulle glänsa."

Systrar & bröder

"den rör vid vitala smärtpunkter som många människor delar" /Dala-Demokraten

"Maria Sveland ställer många väsentliga frågor även i denna roman, den svåraste är den om hur det är möjligt att älska en förälder som man i grund och botten föraktar. Det är en ingen stor roman Maria Sveland åstadkommit, men den rör vid vitala smärtpunkter som många människor delar."
Lena S. Karlsson

 

Att springa

Se seminariet "Driva debatt i romanform" från Bok & Bibliotek 2010

Med Maria Sveland och Katarina Wennstam. Att i romanform skildra aktuella frågor som berör och upprör. Som journalister har de sett romanen som en väg att få utrymme för ämnen som inte fått plats i media. - Kanske blir publiken bredare när man förpackar angelägna ämnen i romanform, menar Maria Sveland. Moderator: Kristofer Lundström, kulturjournalist.

 

Att springa

"En storartad saga av Maria Sveland" /VLT

Att springa

"Maria Sveland är en röst att räkna med" /BLT

"Träffsäkert fångar Sveland tonen. Det finns ett riv i skildringen som placerar läsaren mitt på skolgårdens intrampade tuggummin och snuspladuskor. /.../
Maria Sveland är en röst att räkna med. Därom råder inget tvivel.
Hon har gjort prisbelönade radio- och tvprogram och det dramaturgiska är påtagligt
också i denna hennes nya roman."
Inger Dahlman

Att springa

"Sveland vägrar väja för mörkret"

"Styrkan och originaliteten ligger istället i dess uppriktiga engagemang och mod, i att Sveland vägrar väja för mörkret även om det av vissa säkert kommer uppfattas som att hon tar i för mycket. Och sist men inte minst i beskrivningen av Julia och Emmas vänskap. Hur smärtsamt det är att tvingas inse att man alltid kommer vara två personer trots att man så innerligt önskar att vara en."
Amanda Svensson

Att springa

" i nya boken ”Att springa” sjuder en vrede som inte har nåt bittert över sig"

"Där finns en – rättmätig – ilska över maktförhållanden som gör att vuxna män kommer undan med övergrepp mot barn, över ett samhälle som ställer sig på de starkas sida, mot de svaga. /.../
Men den där vreden som bränner genom hela ”Att springa”. Den bär boken och den smittar." 
Lisa Pehrsdotter

Att springa

"Med Att springa befäster Sveland sin position som en feminismens folkbildare"

"Visst brister romanen ibland något i elegans men det är en marginell anmärkning jämfört med dess förtjänster, med Att springa befäster Sveland ytterligare sin position som en feminismens folkbildare. Jag hoppas att den får lika många läsare som Bitterfittan."
Mikaela Blomqvist

Att springa

"AJ. Det här gör ont."

"Länge efter jag läst sista sidan så satt det en stor, svart klump i magen. Maria Svelands kloka och svidande uppgörelse med parförhållanden i debutromanen ”Bitterfittan” är en skrattfest i jämförelse. Men återigen känns det helt enkelt essentiellt att läsa."

Att springa

"Det är starkt."

""Att springa" är inget annat än en veritabel tragedi. När jag har kommit ungefär halvvägs in i helvetesfärden och börjar sikta in mig på vändningen – NU öppnas mamma Giselas ögon och allt kommer att bli bra – bryter ett nytt helvete ut.

Maria Sveland sviker inte den skadade Julia genom att ge berättelsen ett lyckligt (läs orealistiskt) slut. Istället låter hon flickans smärta ta plats.
Det är starkt."
Marie Pettersson

Att springa

"en bladvändare"

"Att springa är nämligen en bladvändare, jag läser den andfått och glupande för att få veta hur det ska gå. Särskilt de första två tredjedelarna, när mycket fortfarande är öppet, är otroligt spännande."
Lena Kvist

Att springa

"Kristallklar bild av utsatthet"

"Det som gjorde ”Bitterfittan” till så angelägen läsning var Maria Svelands kompromisslösa engagemang och ilska, och det är också vad som lyfter den nya romanen. /.../

Maria Sveland har förmågan att göra bilden av maktmissbruk, kvinnoförakt och utsatthet både kristallklar och övertygande. Hennes ämne är viktigt, hennes ställningstagande tydligt och det faktum att det lyckliga slutet inte infinner sig blir beklämmande trovärdigt. De viktigaste böckerna är inte alltid de som är bäst skrivna." 
Paulina Helgeson

Att springa

"När det lyckas blir jag imponerad."

"Att springa är en roman om vänskap, sexualitet och barns utsatthet. Det är en ambitiös berättelse som vill gå nära det riktigt svåra, det riktigt svarta. När det lyckas blir jag imponerad."
Ulrika Knutson

Att springa

"en författare som inte är rädd för att bli avfärdad som måttlös. och det hedrar henne."

"I mottagandet av Bitterfittan lovordade man Maria Sveland för hennes patos och absoluta äkthet. Det finns det all anledning att göra igen."
Therese Eriksson

Bitterfittan

"Intelligent, orädd, uppriktig, arg, klok, varm, personlig, eftertänksam, givande"

"Det är en bra bok. Intelligent, orädd, uppriktig, arg, klok, varm, personlig, eftertänksam, givande. Läsvärd på alla sätt och vis. Jag gillar både berättelsen, språket och tankarna den presenterar och inte minst väcker. Jag gillar huvudpersonen Sara och känner att hon och jag är själsliga systrar. Så enkelt är det, för vi är båda kvinnor och bär på samma kvinnoerfarenheter. Vi har trillat i samma fällor och kämpat med näbbar och klor för att ta oss ut ur dem, vi har stånkat oss blodiga för att förbli oss själva trots äkteskap och moderskap."

Bitterfittan

Pressröster om Bitterfittan

"Jag har stått halvböjd över skrivbordet och sträckläst Maria Svelands bok hela kvällen. Det är befriande igenkänning som inte är stillastående gyttja /.../ Min polare säger att hon också har läst "Bitterfittan" och att hon tycker att den handlar om henne. Jag låter henne tro att den gör det, och hon låter mig tro att boken handlar om mig. Innerst inne vet vi att den handlar om oss." Lena Sundström, Aftonbladet

 

"Bokens styrka är Maria Svelands uppriktighet och övertygelse – ils­kan, sorgen, maktlösheten och upproriskheten når fram på ett sätt som känns absolut äkta. Jag hoppas verkligen att fler än jag efter avslutad läsning kan skriva under på hennes önskan om att vi skall kunna befria både kärleken och moderskapet från de destruktiva myterna." Paulina Helgeson, Svenska Dagbladet

 

"... en explosiv injektion av stridsmedel i blodomloppet och ett samtalsunderlag som, hoppas jag, kan leda till att också män inser att de har allt att vinna på att överge sin tillskansade överordning." Sabina Ögren, Borås Tidning

 

"Det borde vara lag på att alla blivande föräldrar läste den här boken." Moa Eriksson, Hallandsposten

 

"... om Maria Svelands förstlingsverk inte ligger på pockettoppen om ett halvår blir jag förvånad för här finns både söt och salt läsning för alla." Agneta Rosendal, Nerikes Allehanda

 

"Maria Svelands Bitterfittan är en av de ärligaste böcker jag läst när det gäller jämställdhet, framförallt är den väldigt tydlig när det gäller att visa att arbetet för att leva jämställt är jävligt obekvämt ..." Åsa Hanell, Folkbladet

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.