Mellan öarna i de långa sunden

"Modigs nya diktsamling Mellan öarna i de långa sunden är poetens sjunde och mest helgjutna bok, den skickligast härdade, skulle jag säga." Erik Bergqvist

Mellan öarna i de långa sunden

"Modig skriver ovanligt mänsklig poesi. ”Mellan öarna i de långa sunden” är en diktsamling som med sitt bildspråk och breda existentiella anslag har förmågan att tala till många, och förhoppningsvis når många. Mig golvar den." Mats O Svensson

Mellan öarna i de långa sunden

"Jonas Modigs ibland nästan bildlösa platspoesi framkallar med grafisk skönhet hur livets tyngd och flyktighet hänger ihop. Tonfallet är orubbligt utan att verka knutet. Poeten vet att det mesta är gjort förut, men sällan, vill jag tillägga, så väl som hä

Mellan öarna i de långa sunden

"Nostalgin och idyllen glittrar i Modigs verser men tar aldrig över, är alltid granne med oro och ödslighet i ett minnesrikt landskap som gungar vidare vad än vi människor tycker och tar oss för." Nina Lekander

Mellan öarna i de långa sunden

"Jonas Modig har känselspröt, som fångar in dessa stämningar och känslor på ett pregnant och tydligt sätt. I hans dikter känns denna närvaro påtaglig."

Kaninen rymde

"Betyg 5" /Icakuriren

"Modig skriver om vardagliga erfarenheter, men som all god lyrik, gör han i sina dikter det invanda synligt på ett nytt sätt."
Marie Peterson

Kaninen rymde

"Jonas Modig har ett poetiskt handlag med att föra över intryck och erfarenheter på papper som påminner om det hos en säker akvarellist, konstaterar Niklas Qvarnström."

Kaninen rymde

"Som bäst blir det när poeten balanserar i ett slags ro mellan det outsägliga och det alltför uppenbara." /GP

"När Jonas Modig är som bäst inventerar han våra glesa landskapsrum i ett övertygande tonläge präglat av återhållen längtan. Hans visualiserade sorg blir stundom så grafisk att själva mörkret tycks gry."
Ulf Eriksson

Kaninen rymde

"Förvandlar lantmäteri till poesi"

"Jonas Modigs poesi är intim, resonerande och ganska vemodig. Men stillheten är bedräglig. Hans naturlyrik börjar inte leva förrän den färgas av människor, historia, arbete, ägande. Ingen annan än han - och Lars Gustafsson förstås - kan göra poesi av en lantmäteriförrättning."
Magnus Ringgren

Kaninen rymde

"Melankoli och munterhet avlöser varandra, eller går helt enkelt väl ihop i Jonas Modigs böljande poesi." /Expressen

"Så vansinnigt roligt och uppfriskande det är att läsa med rim och rytm, hur mycket underliggande sorgligheter som kan finnas där, i och mellan raderna!"
Nina Lekander

Kaninen rymde

"”Kaninen rymde” har många bottnar och ur den djupaste brunnen öser Jonas Modig balsam över sorgerna. Vårt behov av tröst är omättligt."

"Dikterna är berättelser. Han skruvar hantverksskickligt och metodiskt fram rad efter rad av episk poesi, som om han handgripligen vred kugghjulen i ett väldigt maskineri. /.../

Charlie Rivel, den berömde clownen, brukade säga att han först av allt behövde göra åskådarna lugna, därefter kunde han få dem att skratta eller gråta. I ”Kaninen rymde” lyckas Modig skapa ett omsvärmande lugn, som kan verka omslutande på alla former av sorg och upprörda känslor."
Boel Schenlaer

Kaninen rymde

"Kaninen rymde kräver olika läsningar – byt perspektiv och bli inspirerad av begåvad språkkonst!"

Kaninen rymde

"Modigs poesi är vardagsnära och pricksäker" /BT

"Med tanke på det begränsade omfånget (76 sidor) är det strukturellt och innehållsmässigt en märkligt komplett diktsamling, där prosalyriska impressioner och rentav små poetiska berättelser varvas med formstränga poem med prydligt uppställda strofer och rimflätningar. Gestalt och upplösning i ständigt nya formationer.

Som livet självt."
Martin Lagerholm

Vinter i sommarhuset

"Som sommaren en vinterdag är denna poesi"

"I Jonas Modigs poesi är det ofta lätt att känna igen sig, i sommarhuset en vinterdag, en alldeles vanlig dag med grannens balkongdörr öppen. Lätt att känna sig hemma men snart anas i de vardagliga, tryggt verklighetsnära orden andra tider, andra världar.

Som när sommaren finns, som minne, som fastfruset gräs, under snön, sommarljuset som döljer sig längst inne i vintermörkret."

Curt Bladh

 

Vinter i sommarhuset

"En stark samling"

"Och det är typiskt för poeten Jonas Modig. Han har en fantastisk känsla för balans. Att sätta stopp i tid. Att inte vrida upp meta­forerna så långt så att man tappar kontakten med vad de vill fånga. Att skapa en välavvägd dynamik mellan reflektion och synintryck. Att lämna beskrivningen av ett lodjursspår eller en översnöad cykelbod i rätt ögonblick." /Åsa Beckman

Vinter i sommarhuset

Vackert och intensivt

"Jonas Modig skriver en öppen och inbjudande dikt som bildar en slags virvel av hopp mitt inne i det tröstlösa grå vinterlandskapet.

Det är vackert, allt som oftast också intensivt på ett närapå fysiskt sätt, kroppsligt." /Kristian Lundberg

Vinter i sommarhuset

"Vinter i sommarhuset ringar på så vis in en stämning som inte kan beskrivas på något annat sätt än med just de orden"

"Nya diktsamlingen börjar med vintern i sommarhuset, slutar med hösten. Två människor kurar skymning i ett hus som med lampornas hjälp ser ut som en hel liten by. "Inne i sommarhuset stiger värmen./ Alla lamporna är tända./ Bara vi två är här."
Den här lågmälda beskrivningen blommar ut till en existentiell explosion. Hos Modig finns det alltid en nåd i kaos, och livets avgörande stunder ligger och lurar i gråskalorna." /Aase Berg

Radfall

Pressröster om Radfall

"Dikten har avklarnat ytterligare. Frågan är om inte Radfall i kraft av denna förflyttning rentav är starkare än Annandagar. Mindre resonerande och mer allmängiltig. Tonen lugn och samlad. Poeten Jonas Modig propsar inte på en särskild metaforisk tillämpning utan sätter hellre tron till den exakta iakttagelsen och bildens förbluffande bokstavlighet."
Ola Klippvik, Expressen

"Det finns en vacker och mättad stillhet i Modigs dikt, en eftertänksamhet som ger ett befriande andrum, en ögonblickets skälvande stämning som dröjer sig kvar /.../"
Ann Lingebrandt, Helsingborgs Dagblad

"Men Modig har en stark känsla för kontraster, för den svindlande spänningen mellan makten att begära (livsmiraklet) och tvånget eller närmare bestämt den snöpliga nödvändigheten att försaka. Det temat kavlar han inte ut i romantiska krokaner utan i små, närmast nyenkla improvisationer i vardaglig inramning."
Anders Cullhed, Dagens Nyheter

"Jonas Modigs poesi förhäver sig aldrig, den vilar tryggt i orden och de liksom exakta bilderna. Här fumlas inte med metaforer, här är poesin avskalad, klar och direkt. /.../ I sin eftertänksamma lågmäldhet, de klara och tydliga iakttagelserna växer denna poesi till något större än den förefaller vara."
Sundsvalls Tidning

"Jonas Modig skriver vackert, nästan som från en annan tid. Och definitivt med en stil som sällan får tillträde hos de stora förlagen i deras lyrikutbud."
Skånska Dagbladet

"Det är vackert och klart."
Carl Magnus Hedefalk, Värmlands Folkblad

Annandagar

Pressröster om Annandagar

"... tryggheten finns där, i formen, som håller mig under armarna genom innehållet. Texten bär stenhårt, från början till slut, i korta, klara dikter varvade med mer berättande partier där rytmen är episk och gungande. Rytmen gör Annandagar till en Aniara för den personliga sorgen."
Aase Berg, Expressen

"Lika självklar som diktsamlingens titel är hela boken. Den faller på plats; klar, tydlig, i säker kombination mellan sin precisa form och sitt oändligt tunga innehåll. /.../ Att efter fyrtio år återkomma med en diktsamling av denna höga halt är sensationellt."
Maria Schottenius, Dagens Nyheter

"Jonas Modig är en utmärkt poet, stillsam och exakt; han fångar saknadens stämningar och ger poetisk röst åt dem. Det är en sorgebok för alla, ty alla drabbas, någon eller några gånger i livet, av stor sorg och lever sedan i saknaden." Curt Bladh, Sundsvalls Tidning

"Jonas Modigs handlag med de lyriska verktygen i sina försök att med diktens hjälp få kontakt med och förmedla sin djupa sorg imponerar stort."
Per-Axel Svensson, Borås Tidning

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.