Berättelser från ett land som inte finns

"För varje historielärare är denna väldokumenterade och personliga framställning en källa till viktig kunskap." Historielärarnas Förenings Årsskrift 2011

"Hinnemos bok ger sakkunnig vägledning genom en kuperad terräng som få svenskar kan göra anspråk på att behärska med samma överblick. Genom snabba historiska återblickar frilägger han nerver och mentaliteter i områden som trots att de idag spelar en blygsam roll i världspolitiken ändå kan bli viktiga i framtiden - inte minst genom de terrornätverk med udden riktad mot västerländsk påverkan som växer fram och rekryterar sina aktörer i det centralasiatiska området.
För varje historielärare är denna väldokumenterade och personliga framställning en källa till viktig kunskap." Olof Hägerstrand, Historielärarnas Förenings Årsskrift 2011

Berättelser från ett land som inte finns

"Det er interessante glimt fra forskjellige epoker og svaert ulike himmelstrak og samfunnsformer, og sin styrke viser Hinnemo når han tegner kontrastene." /Nordisk Østforum

"Journalisten og diplomaten Torgny Hinnemo har oppsummert mer 40 års samliv med Sovjetunionen og Russland i en samling skisser fra en unionsstat som gikk i opplesning for 20 år siden.
Det er interessante glimt fra forskjellige epoker og svaert ulike himmelstrak og samfunnsformer, og sin styrke viser Hinnemo når han tegner kontrastene.

Noen ganger gir han også underfundige innblikk i det som rerte seg under den overfiaten som sovjetledere og sovjetbyråkrater bestrebet seg på å fremstille som velordnet, velorganisert, rettferdig og fremtidsrettet. Minneverdig er innledningen, hans knappe beretning om et språkkurs hvor deltakerne skulle avslutte med å skrive en stil."
Per Egil Hegge, Nordisk Østforum nr. 1 2011

Berättelser från ett land som inte finns

"en bred översikt över ett imperium i trasor och nya smårikens försök att hitta politik och identitet"

"De historiska tillbakablickarna visar också ett besynnerligt politiskt system. Att det var brutalt känner alla till, men alla småkonstigheter som verkar ha varit mer ägnade att trilskas med invånarna än att förtrycka är inte lika kända. /.../

Ett sympatiskt drag hos båda författarna (red. anmärkning, gäller Torgny Hinnemos "Berättelser från ett land som inte finns" och Per-Arne Bodins ”Skruden och nakenheten – essäer om Ryssland”) är också att ingen faller in i överideologisering. Ryssland och Sovjetunionen skildras kritiskt, men med respekt. Här finns inga ursäkter för övergrepp och intolerans, men heller inga antydningar om att all form av fördelningspolitik förr eller senare leder till Gulag eller att det är omöjligt för en ryskortodox kristen att vara demokrat. Man har knappast lärt sig allt som är värt att veta om de postsovjetiska staterna efter att ha läst Bodin eller Hinnemo, men det är i alla fall en bra början."
Henrik Ågren

Berättelser från ett land som inte finns

"Det är god läsning om ett i alla stycken högintressant område."

"Boken är ganska rapsodisk med bilder och episoder från hans många resor, bland annat som valövervakare just i Kirgizistan. Men däremellan kommer sammanhållna analyser. Det är god läsning om ett i alla stycken högintressant område."

Berättelser från ett land som inte finns

"”Berättelser från ett land som inte finns” är intressant och välskriven och kan rekommenderas."

"Under sina resor i Ryssland, Kaukasusområdet och Centralasien har författaren rört sig i de mest skiftande landskap och träffat på och lärt känna många människor. Han skriver väldigt roligt om den gången han blev tagen av den gråtande och inte helt nyktre polisen någonstans strax söder om den uttorkande Aralsjön. En annan gång underhåller han oss med berättelsen om hur det kan vara när man ska checka in till flyget i Kirgizistan. Om man vill ha kvitto på betald bagageövervikt kostar det åtta dollar. Utan kvitto är priset tjugo dollar i incheckningsdisken intill.

Boken innehåller fina fotografier, de flesta tagna av Hinnemo själv. Det blir många och exotiska namn att hålla reda på, men ”Berättelser från ett land som inte finns” är intressant och välskriven och kan rekommenderas."

MONICA LINDSTRÖM

Berättelser från ett land som inte finns

Lyssna på ett reportage om mat från det forna Sojvet

Kommer borstj verkligen från Ryssland? Vad äter man egentligen i öst?

Torgny Hinnemo berättar om sina matupplevelser och diskuterar med bland andra Tamuna Maisuradze hos Wadström i P1.

 

Berättelser från ett land som inte finns

Är Kirgizistan på väg mot verklig demokrati? Torgny Hinnemo kommenterar folkomröstningen i Kirgizistan. Se klippet i SVT-play.

Berättelser från ett land som inte finns

"Boken innehåller många pärlor"

"Boken innehåller många pärlor, framför allt Hinnemos personliga anekdoter från kirgiziska flygplatser och abchaziska dansbanor. Författaren har ett öga för absurditeterna i forna sovjetsamhällen som ställvis får läsaren att kikna av skratt. De geografiska och biologiska iakttagelserna är uppfriskande - visste ni till exempel att den europeiska smörbollen slutar växa vid Uralbergens östra fot? Den här formen av tvärvetenskapliga iakttagelser är ovanliga i rysslandsböcker och det ger boken ett slags folkbildande djup."
Anna-Lena Laurén

Berättelser från ett land som inte finns

"Tonen blir lättsam, ibland humoristisk, ofta vemodig"

"Hinnemos prosa ligger en nivå över det genomsnittliga journalistiska resereportagets: längre texter med resereberättelser, människomöten och historisk/politisk analys varvas med små utsökta, ibland lyriska impressioner från platser han besökt. Tonen blir lättsam, ibland humoristisk, ofta vemodig eftersom korruptionen är ett mycket återkommande tema som dokumenteras gång på gång på gång."
Tomas Löthman

Berättelser från ett land som inte finns

"Väl värd att läsa"

"Den handlar mest om det idag "icke-ryska" Ryssland (Centralasien, Kaukasus, Ukraina, Vitryssland med flera), men Hinnemo bjuder på några alltjämt centrala poänger om Rysslands unika geografi."
Per Jönsson

Berättelser från ett land som inte finns

Se en intervju i Kunskapskanalen

Intervju med journalisten Torgny Hinnemo som i "Berättelser från ett land som inte finns" berättar det som en gång var Sovjetunionen. I boken blandas historiska tillbakablickar med personliga reflexioner och episoder från fyrtio års resande.

Berättelser från ett land som inte finns

"Informativt om forna Sovjet"

"Med en underfundig och lite torr humor lotsar Hinnemo läsaren genom de intrikata detaljer som kantar de republiker som en gång var Sovjetunionen. /.../

Berättelser om ett land ... är i första hand en informativ bok om politiska skeenden på platser som vi vet väldigt lite om, och som i regel når över nyhetströskeln enbart vid presidentval och oroligheter. Hinnemo berättar utförligt om olika staters och republikers etniska sammansättning, ekonomiska situation, om de politiska blocken och om hur valen gått till. Ofta får man också en kort historisk överblick. /.../

De informationstunga partierna i boken räddas av Hinnemos levande språk och personliga tilltal, som löper som en röd tråd genom hela verket. Ibland gnistrar berättelserna till och man dras in i beskrivningar av städer och landskap och redogörelserna från till exempel författarens arbete som internationell valobservatör är väldigt intressant läsning. Det är också tydligt att Hinnemo besitter en djup och bred kunskap i vissa av länderna."

Berättelser från ett land som inte finns

"Onekligen imponerande."

"I Hinnemos helt fascinerande och extremt välskrivna skildring, från ungefär 1969 till samtiden, bjuds vi på personlig närkontakt med den mångfald av nya statsbildningar som ersatte det gamla Sovjetsamhället.
Det som skildras är en ofta starkt absurd mänsklig vardag, innefattande sådana minnesvärdheter som möten med moldaviska hemvärnsmän samt med en gråtande polis vid kanten av den uttorkade Aralsjön. Allt avhandlat på ett lättillgängligt och journalistiskt (Hinnemo var SvD:s Moskva-korrespondent under Sovjets sista år) sätt. Onekligen imponerande. Bara att ta del av."
Rolf Nilsén

 

 

Berättelser från ett land som inte finns

"Djuplodande resa genom ett kollapsat imperium"

"Om främst utvecklingen i de Centralasiatiska staterna under de senaste dryga 30 åren har nu journalisten Torgny Hinnemo skrivit en ovanligt djuplodande och intressant reportagebok. /.../ Det är på samma gång bildande och spännande att följa med författaren till det forna Sovjet."
Torgny Nordin

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Norstedts nyhetsbrev

Nyheter om nya böcker och författare. Utvalda erbjudanden och inbjudningar till författarkvällar. Spännande läsning.

Den här webbplatsen är skyddad av Google Privacy Policy och Terms of Service.